Sănătatea habitatului uman – Bio-Logica în arta de a construi

| Alina Radu | Arhitect |

Motto :”Grija pentru om şi destinul său trebuie să constituie întotdeauna interesul principal al tuturor eforturilor tehnice: nu-l uitaţi niciodată pe om, printre diagramele şi ecuaţiile voastre.” Albert Einstein

Concepte

Totalitatea spatiilor în care trăim, habitatul uman, este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii noastre şi este foarte curios că ne punem puţine întrebări profunde cu privire la modul în care acesta poate influenţa sănătatea şi armonia fiinţei noastre.

Conceptele contemporane cu privire la construcţii se bazează încă pe ideile care afirmă că materiile inerte nu au nici o putere asupra omului şi că, în consecinţă, se poate construi orice, oriunde şi din orice material. Atunci când construieşte omul nu ţine cont de influenţa perturbărilor geobiologice, a undelor nocive generate de liniile de înaltă tensiune, a undelor hertziene, de emisiile radioactive, de decibeli sau de impactul  materialelor sintetice.

Studiile arată că se înregistrează un număr mare de boli cauzate de scăderea imunităţii, cum ar fi leucemia şi diverse forme de cancer, în rândurile acelora care trăiesc în case construite în apropierea liniilor de înaltă tensiune.

Din fericire însă, acest mediu profesional evoluează şi din ce în ce mai mulţi arhitecţi avansează construind astăzi într-o manieră salubră, pe care am putea-o defini ca o manieră “Bio-logică” în arta de a construi.

Din punct de vedere practic, considerentele analizate ţin de amplasament, de formele construcţiei şi de materialele utilizate. Analizarea acestor factori şi sintetizarea unei concluzii este un demers de mare complexitate analitică.

Căminul a fost întotdeauna un simbol al mediului sigur şi protector, un loc care ne apără de climatele aspre, un loc care susţine siguranţa şi confortul. De-a lungul anilor au fost făcute mari eforturi pentru a eradica pericolele fundamentale din locuinţe: incendii, prăbuşiri structurale, salubritate neadecvată iar astăzi, în aparenţă, locuinţele sunt construite la standarde foarte înalte.

 

Analiza casei

Făcând un tur al casei vom fi surprinşi să descoperim însă, numeroase surse de poluare. Începând din vârf remarcăm: scândurile de pod ce pot fi tratate cu lichide toxice, acoperişurile ce pot conţine elemente de azbest-ciment, binecunoscute ca fiind extreme de toxice. Zidurile duble pot fi fost umplute cu spume izolatoare emiţătoare de formaldehidă, în timp ce decoraţia interioară se poate constitui din vopsele bazate pe substanţe petro-chimice sau tapete vinilate care emit vapori dăunători. Scândurile podelelor şi ale scărilor pot fi şi ele acoperite de covoare sintetice emiţătoare de formaldehidă şi creatoare de praf. Mobilele sunt deseori îmbibate cu vapori extra-flamabili de poliuretan, tapiţate cu materiale sintetice sau construite din cherestea  prelucrată conţinând încă şi mai multă formaldehidă şi fiind lipită cu adezivi vaporigeni.

Constatăm astfel că sănătatea  noastră se află sub ameninţarea poluării constante şi perpetue cauzată de creşterea masivă a utilizării materialelor de construcţie chimice şi sintetice. Mirosul specific al unei case noi seamănă în ziua de azi cu cel al interiorului unei maşini putând fi caracterizat plastic ca un “cocteil de substanţe chimice”. Acest fenomen nu se manifestă  însă, fără a se reflecta şi în starea de sănătate a locatarilor care sunt astfel afectaţi de numeroase maladii ale aparatului respirator, intoxicaţii, alergii.

De asemenea, serviciile oferite prin alimentarea casei cu gaz, electricitate şi apă pot fi creatoare de probleme de sănătate dacă nu sunt atent monitorizate: apa poate fi poluată, electricitatea poate genera câmpuri electrice care să interfereze cu ritmurile naturale ale organismului  perturbându-l, gazul poate fi declanşator de alergii. Roca pământului pe care este aşezată casa poate elibera gaz de radon radioactiv.

Sistemele de climatizare ale aerului s-au înmulţit în ultimii ani şi  de asemenea  s-a putut constata în mediile în care acestea sunt utilizate existenţa unor anomalii. Un sistem de climatizare cuprinde un circuit al apei şi un circuit al aerului, iar aceste sisteme de circulaţie constituie un mediu propice de dezvoltare a numeroase bacterii şi ciuperci.

Un  studiu american efectuat pe recruţii din armată sugerează posibilitatea unei creşteri a transmiterii de afecţiuni virale prin intermediul sistemului de condiţionare a aerului. Autorii observă că, pentru un nou recrut, riscul ca acesta să contacteze  o afecţiune gripală este mai mare cu 50% atunci când  acesta se află într-o cazarmă modernă climatizată, decât atunci când este vorba de o cazarmă veche, cu izolare termică neperformantă. Autorii  asociază acest risc crescut cu existenţa unei recirculări importante de aer în cazul sistemelor de climatizare care contribuie la o dispersie eficientă a agenţilor patogeni în atmosfera clădirii (care pe de altă parte este izolată eficient de exterior nepermiţând reîmprospătarea aerului pe cale naturală). În cazărmile vechi, mai puţin etanşe, aceşti agenţi patogeni erau diminuaţi ca număr prin aportul de aer din exterior şi se difuzau mai lent dintr-o încăpere în alta.

 

Posibile soluţii

Cum sa reacţionăm la toate aceste probleme? Cum să transformăm casele noastre “bolnăvicioase” în cămine sănătoase?

Înţelegem faptul că o casă reprezintă efectiv un “organism construit” care interacţionează cu noi săi locuitorii şi cu mediul înconjurător? Ea poate fi susţinătoarea sănătăţii noastre şi a mediului înconjurător sau dimpotrivă. La fel cum hainele ne asigură o a doua piele, casa se comportă ca o a treia piele oferind protecţie, confort şi adăpost. Am învăţat să preferăm pentru haine materiale naturale… să reînvăţăm să utilizăm şi pentru a ne construi habitatul materiale naturale şi ecologice, să utilizăm forme armonioase şi sisteme tehnice şi tehnologice blânde şi neagresive.

Schimbarea atitudinii va determina micşorarea presiunii asupra stării dumneavoastră de sănătate şi asupra mediului înconjurător.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top