Obezitatea

| Dr. Cristina Cimpean | Medic medicina generala | Competenta apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |


Ce este obezitatea?

Obezitatea este considerată în societatea noastră o adevărată boală cronică, mai ales în ţările aşa-zis civilizate şi industrializate, unde un număr tot mai mare de adulţi şi chiar de copii ajung să fie obezi (studiile arată că în ultimele decenii obezitatea la copii a crescut în SUA cu 500%). Ea afectează adesea chiar imaginea de sine, conducând la multe complexe de inferioritate şi dificultăţi de integrare socială deficitară, motiv pentru care curele de slăbire au ajuns căutate şi celebre, deşi unele sunt grefate de riscuri şi conduc la alte probleme.

Cine este obez?
Medicii propun următoarea formulă pentru calcularea greutăţii ideale: G = 50kg+0,75*(T-150)+0,25*(V-20) în care T reprezintă talia sau înălţimea exprimată în centimetri, iar V este vârsta în ani. La femei, rezultatul se înmulţeşte cu 0,9 pentru a descoperi greutatea ideală. Există însă, o formulă pentru a afla cam în care parte a curbei ponderale vă aflaţi, în funcţie de valoarea indicelui de masă corporală, IMC=G/h2 (vezi tabelul).

 

Indicele de masa corporala (IMC)

Categorie ponderala

< 20

subponderal

20 – 25

normal

25 – 30

supraponderal

30 – 35

obezitate gradul I

35 – 40

obezitate gradul II

> 40

obezitate morbidă

Greutatea normală este cea ideală cu o variaţie de +\- 10%. O persoană care are o greutate cu peste 10% din greutatea ideală este supraponderală, iar dacă greutatea sa o depăşeste cu peste 20% pe cea ideală, atunci se poate spune că este obeză. Gradul I de obezitate reprezintă un plus ponderal între 20 şi 30%, gradul 2 între 30 şi 50%, iar gradul 3 peste 50% din greutatea ideală.

La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunţa la kilogramele în plus:
1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) şi pancreatitele cronice: se cunoaşte faptul că diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normală. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secretă insulină, hormonul în prezenţa căruia toate celulele organismului asimilează glucoza, dar celulele nu vor să mai ţină cont de ea, adică, în termeni medicali, devin rezistente la insulină. Acest fenomen însă este un adevărat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta că el nu mai doreşte “glucoză”, adică tot ceea ce este dulce şi plăcut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arată că s-a săturat să facem şi să mâncăm doar ceea ce ne place fără a face şi ceea ce este necesar, adesea din prea multă comoditate.
2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterială. Ateroscleroza constă în depuneri de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge, depuneri care treptat pot chiar să blocheze complet circulaţia sângelui, fenomen care duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemică dacă are loc pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subită cardiovasculară, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sunt primele în topul cauzelor de deces în general, medicii insistă adesea ca astfel de pacienţi să renunţe de urgenţă la kilogramele în plus.
3. Tulburări de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusă a creierului în timpul somnului datorită întreruperii repetate a respiraţiei şi chiar trezirea din acest motiv, are efecte serioase asupra funcţiilor psihice, generând oboseală cronică, diminuarea randamentului, scăderea capacităţii de învăţare, tulburări de memorie şi  iritabilitate, agresivitate, depresie.
4. Gută şi calculi renali: la obezi, şi mai ales la cei care consumă alcool, apare o creştere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, gută şi calculi renali cu uraţi. Alcoolul stimulează generarea de acid uric şi încetineşte eliminarea renală normală a acestuia.
5. Varice: datorită îngreunării circulaţiei sanguine (ateroscleroza vasculară şi hiperlipemia ce creşte vâscozitatea sângelui) pereţii venelor sunt foarte mult solicitaţi şi îşi pierd mai repede elasticitatea.
6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesivă afectează articulaţiile, mai ales coloana vertebrală, care îmbătrânesc mai rapid datorită suprasolicitării.
7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân şi de endometru, dar şi cel de prostată şi de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind în legătură directă cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.
8. Reducerea potenţei la bărbaţi: nivelul de testosteron scade la bărbaţi, ceea ce le poate crea grave probleme legate de reducerea potenţei şi a fertilităţii.
9.Tulburări menstruale şi scăderea fertilităţii la femei: prima menstruaţie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusă, iar menopauza se instalează mai devreme, aducând cu ea tot cortegiul de probleme specifice.
10. Tulburări ale glandei tiroide: prin forţarea glandei să stimuleze o cantitate  mult mai mare de hormoni pentru a metaboliza excesul de calorii şi lipide.

10 reguli simple, dar necesare, pentru reducerea greutăţii excesive
Deoarece modul de viaţă dus până acum, uneori chiar mulţi ani de zile, a fost cel care a condus la această stare de lucruri, este necesar să înţelegeţi de urgenţă că a trăi în acelaşi mod ca şi până acum nu va modifica nimic în bine. Acesta este şi motivul pentru care cei care refuză să renunţe la vechiul mod de a gândi şi a acţiona şi la obişnuinţele alimentare nocive prea înrădăcinate, chiar dacă realizează o aşa-zisă cură drastică de slăbire, se îngraşă la loc după ce o încheie, deoarece revin la vechiul mod de viaţă, anterior curei. Aşadar este necesară o transformare mai profundă, dar perfect posibilă şi chiar uşoară, dacă ne gândim la ce probleme ne poate crea obezitatea în timp.
Să renunţăm aşadar la „greutatea excesivă” oriunde s-ar ascunde ea în noi. În acest scop este necesar să eliminăm mai întâi greutatea minţii şi a sufletului pentru că, astfel, trupul se va putea elibera mult mai repede de kilogramele în plus. Odată început acest proces dieta „uşurătoare” va avea cu adevărat eficienţă, iar rezultatele ei vor fi stabile în timp.

1. Treziţi-vă de dimineaţă şi ridicaţi-vă din pat imediat ce v-aţi trezit. Acest lucru este foarte important deoarece aşa cum spuneau bătrânii noştri, „ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”. Veţi constata că acest start vă transformă mult în bine întreaga zi.
2. „Azi îi ajut pe cei din jurul meu”. Greutatea minţii răzbate din încetineala cu care luăm decizii şi mai ales cu care ne hotărâm să îi ajutăm pe cei din jur sau chiar să facem orice altceva. Aşadar, de azi vom renunţa la ea. Să începem ziua întrebându-ne cu ce-i putem ajuta pe semenii noştri azi şi cu hotărârea de a realiza acest lucru. Puteţi porni prin a-i ajuta plin de solicitudine pe cei dragi, apoi pe prieteni, pe vecini, pe colegi. Veţi descoperi astfel nenumărate motive de a fi fericit.
3. „Azi sunt fericit”. Greutatea sufletului se simte adesea ca o disperare grea, ca o descurajare tăcută. Însă, ajutându-i pe cei din jur, descoperiţi cu uşurinţă că adevărata fericire constă în a dărui celorlalţi, şi mai puţin în a primi. Când veţi simţi că plutiţi de fericire înseamnă că aţi devenit deja foarte „uşor” şi, în curând, va fi aşa şi trupul, dacă veţi menţine această stare interioară suficient de mult timp.
4. „Azi sunt dinamic”. Fiţi plin de viaţă! Renunţaţi la greutatea de a vă urni din casă! Treziţi-vă dimineaţa, realizaţi zilnic exerciţii fizice sau alergaţi prin parc, mergeţi la piaţă, desfăşuraţi-vă munca plini de entuziasm, vizitaţi-vă prietenii. Veţi descoperi că la sfârşitul zilei sunteţi cu mult mai fericit şi mai „uşori” decât dacă a-ţi fi petrecut o jumătate de zi în faţa televizorului, privind pasiv la viaţa altora. Trăiţi-vă viaţa proprie la maximum!
5. De azi, a mânca înseamnă a slăbi! Există unele alimente care pentru a fi digerate folosesc atât de mult din energia organismului încât, în final, îl uşurează. Ele au o digestie mai lentă şi din acest motiv nu veţi simţi nici senzaţia de foame consumându-le regulat. Pe de altă parte ele furnizează puţine calorii reducând şi prin aceasta greutatea. Aşa este celebra supă de varză, pe care o puteţi consuma zilnic sau de 2-3 ori pe săptămână, dar şi alimentele bogate în fibre vegetale, în special cerealele integrale (făină integrală de grâu, hrişcă integrală, orz integral, orez brun, ovăz integral, mei integral, secară integrală), care se recomandă să fie mai vechi de un an. Fibrele vegetale sunt esenţiale pentru tratarea obezităţii şi pentru prevenirea diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, cancerului de colon, boli care, aşa cum am menţionat, sunt frecvent asociate cu obezitatea. Sunt recomandate şi unele legume şi fructe bogate în fibre vegetale: varză, conopidă, broccoli, morcovi şi alte rădăcinoase, mere, căpşuni, citrice.
6. Eliminaţi alcoolul (furnizează foarte multe calorii, creşte producţia de acid uric şi întârzie eliminarea sa renală), băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali (astfel de băuturi cresc cu 60% obezitatea în rândul copiilor, după cum arată un studiu recent realizat în SUA pe elevi de 11-12 ani), carnea, grăsimile animale şi uleiurile rafinate (cresc foarte mult incidenţa obezităţii, cancerului de colon, diabetului zaharat tip II şi a bolilor cardiovasculare).
Mici trucuri pentru a opri fără efort îngrăşarea:
7.Pâna la ora 13 consumaţi doar sucuri naturale, preparate în casă, din fructe sau legume sau salate de fructe sau legume.
8.Ultima masă din zi cel târziu la ora 20.
9. Beţi înainte de masă un pahar de apă caldă, vă va linişti foamea şi vă va ajuta să mâncaţi mai puţin.
10. Consumaţi la o masă un singur tip de alimente (regimul alimentar disociat): doar cereale, doar fructe sau doar legume, la care puteţi adăuga condimente, puţin ulei de măsline extravirgin, migdale măcinate, miere zaharisită, după caz.

Ce alimente folosim pentru „a slăbi mâncând”...

CE FOLOSIM

CE INLOCUIM

pâine neagră

pâine albă

cereale integrale

paste făinoase, produse de panificaţie din făinuri rafinate

varză, conopidă, ridichi, gulii, salată verde, lobodă, fasole verde

fasole boabe, soia, năut, linte

mere, citrice, căpşuni, cireşe

banane, pere, caise, piersici

grăsimi nesaturate (ulei de măsline extravirgin, ulei de in)

grăsimi saturate (carne, grăsime animală, uleiuri rafinate)

migdale

nuci, alune, arahide, floarea soarelui

chefir, iaurt slab

lapte dulce, smântână, brânză, caşcaval

miere veche (ca îndulcitor)

zahăr (ca îndulcitor)

sucuri naturale, de casă, din fructe şi legume

băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau alţi îndulcitori artificiali

Plante diuretice si laxative
Pentru a ajuta şi mai mult acest proces de „uşurare” a corpului şi a întregii noastre fiinţe, sunt utile şi o serie de plante care ajută curăţarea şi drenarea întregului organism. Astfel sunt plantele detoxifiante şi purificatoare (coriandru, genţiană, dracilă-rădăcină, salvie, isop, roiniţă, păpădie, turiţă mare, trifoi roşu, andive, căpşun-frunze, cicoare, obligeană, sânziene, coada şoricelului, turmeric, neem etc), plantele hipolipemiante (rostopască, anghinare, ceai mate etc.) şi plantele diuretice şi laxative care favorizează eliminarea renală şi digestivă a materiilor reziduale din organism (mesteacăn, rădăcină de cicoare, volbură, fenicul, senna, cruşin etc.).
Poate să pară greu la început, dar fiecare pas înseamnă şi o reuşită care, ea însăşi, vă va da motivaţia şi forţa să continuaţi. Iar scopul, face ca efortul să merite din plin.
Mult succes!

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top