Varicele

| Dr. Cristina Campean | Medic medicina generala | Competenta apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |

Ce sunt si cum apar?
Varicele sunt dilatatii permanente, patologice, ale venelor, mai frecvent ale celor situate la nivelul membrelor inferioare si fac parte din categoria suferintelor incadrate sub termenul general de insuficienta venoasa. Venele asigura asa-zisa circulatie de reintoarcere, prin care sangele este condus de la vasele capilare inapoi la inima. Deoarece nu exista nici o pompa care sa impinga sangele din capilare spre inima, aceasta circulatie are o viteza cu mult mai mica decat cea arteriala si depinde de starea peretilor si a valvelor venoase. Venele sunt prevazute cu valve care permit circulatia sangelui doar spre inima, insa daca ele devin nefunctionale, nu mai pot asigura acest sens si apare astfel stagnarea sangelui in vene. Datorita acestui lucru ele se dilata anormal si astfel apar varicele.

Cauzele aparitiei varicelor
Modul de viata contemporan si conditiile de munca actuale predispun la instalarea acestei tulburari, ea fiind o problema de sanatate foarte frecventa, mai ales la femei. Azi se considera ca una din doua femei sufera la un moment dat de varice ale membrelor inferioare.
Instalarea insuficientei venoase se face de regula intr-un timp mai indelungat, dar, adesea nu recunoastem primele simptome si nu inlaturam factorii favorizanti sau cauzatori:

1. Pozitia in picioare sau sezand mentinuta un timp indelungat. Coafezele, vanzatoarele, ospatarii, stewardesele, dar si chirurgii ori stomatologii si toate femeile din fata calculatorului… au profesii care predispun la aparitia varicelor!
2. Alimentatia dezechilibrata sau saraca in elemente vitale, specifica societatii moderne de consum si in special deficitul de vitamina C, E, P si de bioflavonoide.
3. Obezitatea. Greutatea crescuta a corpului, creste presiunea hidrostatica in membrele inferioare, facand si mai dificila intoarcerea venoasa.
4. Constipatia, care favorizeaza staza sanguina la nivelul abdomenului si pelvisului, ingreunand astfel intoarcerea venoasa.
5. Sarcina, datorita modificarilor hormonale care o insotesc (acelasi efect il poate avea si administrarea de anticonceptionale sau alti estrogeni sau progesteroni sintetici).
6. Excesul de caldura (expunerea prelungita la soare, temperatura prea crescuta din birouri sau locuinte in timpul iernii, incalzirea prin sol, baile fierbinti etc.). Perioadele de primavara-vara sunt cele mai „agravante” pentru varice, expunerile prelungite la soare, sauna, baia turceasca, baile calde si epilarea cu ceara calda – prin efectul de dilatare a peretilor venosi – ingreuneaza intoarcerea sangelui venos la inima.
7. Zborurile pe distanta lunga: sangele venos de la nivelul picioarelor tinde sa stagneze si mai mult datorita diferentelor de altitudine din timpul zborului, existand chiar pericolul de a se forma cheaguri in interiorul venelor.
8. Traumatismele la nivelul picioarelor, pot deteriora calitatea peretelui venos precum si a sensibilelor valve venoase care ajuta la intoarcerea sangelui.

Acesti factori suprasolicita circulatia venoasa de la nivelul membrelor inferioare, venele superficiale se dilata si, treptat, valvele lor nu mai pot asigura optim circulatia sanguina de reintoarcere spre inima conducand la aparitia stazei la acest nivel. Primul rezultat este aparitia senzatiei de „picioare grele”, la care se adauga in scurt timp edemele de gamba. Daca factorii care au condus la aceasta stare nu sunt inlaturati, dupa o perioada de timp, mai lunga sau mai scurta, apar varicele (care se pot complica cu ulcere varicoase) precum si hemoroizii.

Cum prevenim?
Masurile de prevenire ale acestei afectiuni le puteti afla din articolul urmator, care trateaza abordarea igienico-dietetica a varicelor, masuri pe care este necesar sa le integrati in modul dumneavoastra de viata, facand din ele obisnuinte binefacatoare.

Tatamentul natural
In momentul de fata terapia naturala (fitoterapia asociata cu unele reguli igieno-dietetice fundamentale) face adevarate minuni in acest caz si constituie cea mai buna alegere, fiind cu mult superioara produselor farmaceutice existente. Cele mai utilizate sunt plantele medicinale care au o actiune asemanatoare vitaminei P, care cresc considerabil tonusul venos. Printre acestea se disting alunul vrajitoarelor (Hamamelis virginiana), castanul salbatic (Aesculus hippocastanum), vita de vie rosie (Vitis vinifera var. tinctoria), ginkgo-biloba si ghimpele (Ruscus aculeatus).

Frunzele de alunul vrajitoarei (Hamamelis virginiana) sunt unul dintre cele mai bune tonice venoase datorita flavonoidelor pe care le contin si care au o actiune protectoare vasculara similara cu vitamina P. Taninurile prezente in aceste frunze au o actiune astringenta, vasoconstrictoare, tonica si protectoare pentru vasele sanguine si in special pentru vene si vasele capilare, scazandu-le permeabilitatea si crescandu-le rezistenta. Se pot administra sub forma de pulbere fin macinata, care este tinuta sublingual timp de 15-20 de minute si apoi inghitita cu putina apa. Doza pentru pulbere este de 1-2 g de trei ori pe zi.

Scoarta de castan salbatic (Aesculus hippocastanum) contine numeroase flavonoide cu actiune protectoare vasculara, in general, si venoasa si capilara, in special, precum si taninuri cu actiune venotonica (datorita efectului antiinflamator si astringent) si derivati cumarinici (cel mai important fiind esculozida). Scoarta se administreaza sub forma de pulbere, sublingual, in doza de 1-2 g de trei ori pe zi, dupa mese.

De la ghimpe (Ruscus aculeatus) se foloseste radacina si rizomii care au o actiune vasoconstrictoare puternica asupra sistemului venos si, in acelasi timp, si antiinflamatoare datorita saponozidelor pe care le contine.

Frunzele de ginkgo-biloba sunt foarte bogate in bioflavonoide, motiv pentru care mentin elasticitatea si tonusul vaselor sanguine si la varste inaintate. Sunt foarte indicate in diverse tipuri de tulburari circulatorii periferice (sindromul picioarelor grele, extremitati reci, varice, tromboflebite). Deoarece imbunatatesc si circulatia cerebrala nu se administreaza seara deoarece pot cauza insomnii.

Frunzele de vita de vie rosie (Vitis vinifera var. tinctoria – varietatile care au frunzele purpurii) contin antociani (pigmentii vegetali care confera frunzelor culoarea purpurie si care stau la baza actiunii de protectie vasculara), flavonoide de tipul rutinei care au o actiune antioxidanta asupra peretelui vascular, taninuri (cu actiune astringenta si venotonica), vitamina C si saruri minerale. Au actiune tonica venoasa importanta, regland circulatia de retur, sunt tonice si protectoare ale vaselor capilare, scazand permeabilitatea si crescand rezistenta lor, hemostatice, decongestionante pelviene, astringente si vasoconstrictoare (favorizand in plus returul venos).

Macerat din plante
Fiecare dintre aceste plante poate fi utilizata singura, in cure de 3 saptamani cu o saptamana pauza. Plantele pot fi folosite si alternativ, realizand o luna o cura cu o planta si apoi luna urmatoare cu o alta planta. Pot fi administrate si impreuna, folosind de exemplu urmatoarea reteta:

Frunze sau scoarta de castan salbatic 10 g
Frunze de vita de vie rosie 20 g
Frunze de alunul vrajitoarelor 10 g
Radacini si rizomi de ghimpe 10 g
Flori de galbenele 10 g
Sulfina – planta intreaga 10 g

Se administreaza cate 5 g de pulbere de amestec (o lingurita cu varf) de 3 ori pe zi, dupa mese.
Sulfina este o planta care previne formarea de trombi (cheaguri) care complica in general varicele. Prezentarea sa o gasiti in articolul din acest numar consacrat ei.

Aplicatii locale

La acest tratament intern se recomanda si aplicarea locala de crema de galbenele sau de tataneasa, sau chiar o crema in care pe langa aceste doua plante pot fi incluse toate plantele din reteta de mai sus, in parti egale. Pentru aceste aplicatii, intindeti pe un tifon curat un strat de crema cu o grosime de 1-2 mm si aplicati-o pe zona afectata. Este recomandabil sa o acoperiti apoi cu o bucata de plastic si sa o mentineti astfel pe tot timpul noptii.
De un mare ajutor sunt si frunzele de varza zdrobite si aplicate local, pe timpul noptii.

Masajul local
Pentru ameliorarea si tratarea varicelor se recomanda si masajul local bland, realizat prin miscari continue de apasare usoara (efleuraj), intotdeauna in directia inimii, realizate in zonele afectate, insa niciodata exact peste varicele deja existente, ci in jurul lor. Se recomanda ca acest masaj sa fie realizat cu un ulei preparat prin adaugarea a 6 picaturi de ulei volatil de cedru si 6 picaturi de ulei volatil de lamaie, la 25 ml de ulei de masline presat la rece. Cu acest ulei puteti realiza si comprese locale.
Sunt utile si baile alternante ale gambelor, cu rolul de a stimula circulatia locala. Pentru aceasta folositi doua galeti, una cu apa cat mai calda (bolnavii de diabet vor folosi doar apa calduta) si una cu apa rece, in care va scufundati picioarele pe rand, cate 3 minute in apa rece si apoi trei minute in apa calda. Repetati de mai multe ori. Realizati o astfel de baie pe zi.

ATENTIE!!!
Uneori varicele nu raspund la tratamentul natural, caz in care se recomanda consultarea unui medic flebolog, in vederea realizarii unei operatii de sclerozare chirurgicala.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top