Artrita din perspectiva ayurvedică

Irina Lupaşcu

Introducere
Ayurveda sau medicina tradiţională indiană, se poate înţelege cel mai bine prin teoria doshelor. Dupa cum ne spun vechii indieni, oamenii au proporţii diferite din cele 3 doshas( vata, pitta şi kapha) sau cele 3 energii biologice care coexistă în toate organismele vii.
Dezechilibrul acestor doshe cauzează bolile, pentru că vata, pitta şi kapha sunt “stâlpii de rezistenţă” ai trupului. În consecinţă, toate aspectele legate de dietă, diagnostic, tratament, şi exerciţii fizice recomandate, sunt explicate de către medicii ayurveda făcându-se referire directă la cele trei doshas.

Despre artrită
Artrita este cauzată de excesul de ama (toxinele acumulate în organism prin asimilarea incompletă a alimentelor) şi deficitul de agni (focul digestiv). Acest dezechilibru conduce la o digestie proastă şi la slăbirea funcţiilor colonului, având ca urmare încărcarea organismului cu compuşi toxici. Durerile apar în momentul agravării doshei vata când se declanşează şi criza artritică. Tratamentul ayurvedic indicat în aceste cazuri urmăreşte stimularea agni, eliminarea ama şi ,bineînţeles, echilibrarea doshei vata.

Dieta recomandată în artrite

– perioade de post, în care se consumă o cană de apă călduţă cu 2 linguriţe de lămâie şi o linguriţă de miere, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.
– regimuri de detoxifiere cu durata de 3 – 5 zile cu: legume, salată verde cu lămâie, fructe proaspete (mere, portocale, struguri, papaya), sucuri naturale combinate de morcov, sfeclă, castravete. Cura se ţine până la apariţia semnelor de revigorare ale focului digestive, care sunt:  creşterea apetitului, senzaţie de uşurare a întregului organism, limba curată, fără sedimente.
– o alimentaţie pe bază de mâncăruri uşor digerabile, care nu produc stări de balonare, indigestie.
– aport crescut de vitamina C (din sucuri de portocale, de lămâi verzi) care ameliorează durerile articulare.
– introducerea în alimentaţie (dar şi de uz extern) a unor plante  precum : mentă, genţiană, eucalipt, filodendron, aloe, anumite tipuri de răşini, ginseng siberian, mirt, yucca.
– utilizarea cât mai frecventă a următoarelor condimente: chimen, coriandru, ghimbir, usturoi, fenicul, turmeric (curcuma).

Alte recomandări terapeutice
– efectuarea de clisme şi alte metode de curăţare ale colonului.
– terapie cu cristale care au proprietăţi “calde”, cum sunt rubinul şi granatele.
– aplicarea locală de uleiuri esenţiale, masaj cu ulei de susan sau de muştar,saună sau aburi.

De evitat
– alimente iuţi, prăjite, dulciuri, legume de tip varză, conopidă, broccoli, spanac, cartofi.
– băuturi precum: ceai, cafea, alcool, iaurt.
– fumatul în exces.
– somnul în timpul zilei şi culcatul la ore târzii,tensiunea nervoasă, stress-ul, anxietatea.

Remedii ayurvedice pentru artrite:  Boswellia serrata
Boswellia serrata este un arbust răspândit pe continentul asiatic, fiind cunoscut sub numele de Olibanum Indian. Prin incizii în scoarţa acestui arbust, se obţine o răşină (oleo-gumo-rezină) care are ca principii active acidul boswellic – un amestec de compuşi  cu acţiune antiinflamatoare şi uleiuri esenţiale.
Studiile şi testele recent efectuate au demonstrat că extractul de Boswellia prezintă o importantă acţiune antiinflamatoare şi analgezică. Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene de sinteză (despre care se ştie că administrate intern pe termen lung favorizează dezvoltarea ulcerelor gastro-duodenale şi accelerează degenerarea articulaţiei în prezenţa unei artrite), acidul boswellic protejează articulaţiile şi nu are efecte pro-ulcerigene.

Pe baza acţiunilor farmacologice sus-amintite, extractul de Boswellia poate fi util ca adjuvant în:
–    afecţiuni ale articulaţiilor (diferite tipuri de artroze)  
–    boli inflamatorii ale intestinului gros (boala Crohn, colite ulcerative)
–    dureri articulare (altele decât cele reumatice) şi musculare
–    astm bronşic.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top