Mi s-a întâmplat uneori să fiu singura persoană care cunoștea adevărul despre un lucru și să nu-l pot face cunoscut și altora, din diferite motive. Pentru ceilalți, atâta timp cât păstram tăcerea, eu nu eram decât o altă persoană care nu știa realitatea. Și atunci, în prezența mea, își exprimau cu dezinvoltură presupunerile, care, trecute prin alambicul rațiunii personale, se rafinau de îndoieli, până când de pe limbile lor începea să picure esența pură a convingerii că au descoperit adevărul.
Văzând cât de departe erau de acesta și cât de convinși că inteligența lor este imposibil de înșelat, m-am gândit la nenumăratele momente din viată când, în lipsa cunoașterii obiective, m-am lăsat sedusă de propria mea judecată și am făcut presupuneri despre oameni și situații. Numai că presupunerile sunt asemenea vrăjitoarei din Hansel si Gretel. Inițial, te ademenesc cu modestia de a fi "admise în prealabil drept posibile", după care îți întemnițează bunul-simt și îl hrănesc cu turta-dulce a orgoliului... Dar cum mintea nu operează decât cu certitudini, am început să cred în presupunerile mele, să le pun în circuitul psihologic, în rândul cunoștințelor dobândite, la care aveam să mă raportez în viitor, fără să înțeleg că ele îmi vor influența nu numai raționamentele, sentimentele, abordările, atitudinea, ci și intuiția.
M-am văzut pe mine atunci în locul lor, necunoscătoare a adevărului, dar convinsă că-l poate afla făcând presupuneri asupra lui, și pe Dumnezeu în locul meu, cunoscător al Adevărului, privind tăcut la rătăcirile mele. Chiar și când mi s-a spus adevărul despre fapte, mintea a început să presupună motivele; când mi s-a spus adevărul despre motive, mintea a început să interpreteze motivele, convinsă că adevărul nu putea să fie decât o justificare a propriilor mele concepții și credințe.
Astăzi, mărturisesc cu mai multă ușurință că nu știu adevărul despre o mulțime de lucruri, dar mai ales că nu este important pentru mine să am o părere despre toate. Și că fiecare nuanță a adevărului, fiecare reflexie pe care o pot percepe, cu mintea sau cu sufletul, este un adevăr în sine, si nu un fir care trebuie neapărat brodat în amăgitoarea țesătură a cunoașterii superficiale. În schimb caut, încerc să înțeleg, să aflu cât mai multe, să mă deschid răspunsurilor la întrebările interioare.

CURSURI DE ASTROLOGIE CHINEZĂ ȘI FENG-SHUI.
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte