Săptămâna 16 – 22 martie 2014

Această săptămână este guvernată de Marte, care este în mişcare aparent retrogradă şi în exil în semnul Balanţei. În general atunci când planeta Marte este guvernatoarea unei săptămâni, suntem mult mai plini de energie, mai dinamici, mai activi dar şi mai impulsivi. Marte apare în mitologie ca fiind fiul lui Jupiter şi al Junonei – Hera, dar este educat de un titan războinic, care-l învaţă arta războiului, dansul, bătăliile. Este certăreţ dar şi curajos, ştie să comande, impunând disciplina prin ritm şi duritate. Marte aduce cu sine o inteligenţă practică, lucidă, imprimând inimii noţiunea de datorie. Să nu vedem în Marte doar războiul şi brutalitatea ci şi voinţa fără de care nimic nu s-ar putea edifica dar şi entuziasmul inerent oricărui început. Energia, forţa, ambiţia, sunt principalele calităţi pe care le putem folosi dar trebuie să fim atenţi ca extraordinara energie de care vom beneficia să nu o irosim pe certuri, discuţii aprinse sau conflicte – tentaţia este mare deoarece Marte chiar în exil şi retrogradă se află totuşi în semnul relaţiilor. Poate fi o săptămână extrem de dinamică, vom trăi viaţa într-un ritm alert, cu multe evenimente şi întâmplări, totul este să fim cât mai raţionali şi să ne păstrăm obiectivitatea şi luciditatea. În acest fel putem avea reuşite şi performanţe frumoase, mai ales dacă acestea sunt orientate spre dezvoltarea personală dar şi pentru aplanarea unor conflicte.
Toate acţiunile noastre vor fi orientate pentru a încheia parteneriate, pentru a ne asocia, a colabora, a ne împrietenii sau pentru a stinge conflicte mai vechi – evident dacă vom folosi partea constructivă a acestei planete. Va fi o perioadă în care cu toţii vom căuta cei mai potriviţi colaboratori şi contacte.
Unii dintre noi vor lupta pentru păstrarea alianţelor, sau vor provoca acele separări care nu le mai sunt utile sau care nu mai sunt în concordanţă cu ideea de asociere. Alţii, în schimb vor căuta răzbunarea şi revolta sau vor reacţiona la conflicte mai vechi care sunt dificil de stabilizat.
Este o perioadă în care va fi obligatoriu să înţelegem legile cooperării, fiind necesare obiectivitatea în aprecierea situaţiilor, încrederea în cuplu, rolul reciprocităţii, dar mai ales acceptarea partenerului aşa cum este. De fapt este un moment de regândire a propriilor strategii.
Cel mai indicat ar fi să pătrundem dincolo de aparenţe, să ne implicăm total în ceea ce dorim să facem, să găsim metodele pentru a ne personaliza în cel mai eficient mod personalitatea.
Aspecte din această săptămână sunt legate mai mult de relaţiile noastre şi de felul cum comunicăm, fiind esenţial să reuşim să stabilim relaţiile corecte cu oamenii.
Este important să înţelegem structurile ierarhice, să ne cenzurăm primul impuls în faţa provocărilor, care vor fi numeroase, mai ales pentru a nu ne fi afectată reputaţia.
Marte ne conduce la nivel subtil toate activităţile concrete, noi putând fi deosebit de eficienţi, dacă înainte de a lua decizii le privim în perspectivă, dacă ne depăşim resentimentele şi ideile preconcepute. Apoi de joi 20 martie de la ora 18.57 – când este echinocţiul de primăvară, trecem într-un nou an astrologic care este guvernat de Saturn, şi practic vineri şi sâmbătă se vor afla sub influenţa acestei noi vibraţii saturniene, care ne va guverna până la următorul echinocţiu de primăvară din 2015.  Această schimbare de vibraţie este extrem de subtilă şi foarte importantă, în mod special pentru români şi România, căci planeta Saturn guvernează harta României. De aceea se poate spune că această săptămână este cumva împărţită în două perioade, prima până joi seara, în care avem timp pentru a reanaliza activităţile, relaţiile şi parteneriatele noastre, dar mai ales pentru a ne schimba în interior felul de a percepe realitatea fizică, iar de vineri este nevoie de extrem de multă înţelepciune şi înţelegere pentru a rezolva toate restanţele şi pentru a ne maturiza şi înţelepţi. Despre felul în care ne influenţează aceste echinocţiu de primăvară, voi scrie un articol separat.
Revenind la celelalte aspecte ale săptămânii, se poate spune că ne vom simţi presaţi sau mai bine spus impulsionaţi să facem ceva, să acţionăm, să ne mişcăm, dar nu prea ne găsim ritmul părând de multe ori ineficienţi. Această lipsă de concreteţe ne aduce o stare de nemulţumire şi agitaţie, doar că noi acum ar trebui să înţelegem, să ne descoperim calea, să ne concentrăm atenţia şi voinţa asupra schimbărilor necesare fiecăruia dintre noi.
Mercur va părăsi de de luni, după miezul nopţii, semnul de exaltare al Vărsătorului, trecând în semnul de exil al Peştilor. De fapt el revine în acest semn şi readuce în prezent anumite activităţi gândite la începutul lunii februarie. Cel mai potrivit este să ne folosim inteligenţa emoţională căci la capitolul gândire vom sta ceva mai prost. În plus odată revenit în acest semn intră în conjuncţie cu Neptun, ceea ce va amplifica şi mai mult confuzia dar şi dificultatea de a comunica coerent cu cei din jur. În schimb cu persoanele cu care ne aflăm pe aceiaşi lungime de undă sau cu care rezonăm din punct de vedere spiritual avem o comunicare empatică; în plus imaginaţia este fecundă, iar inspiraţia de natură divină ne ajută să ieşim din cele mai complicate situaţii mai ales dacă ne deschidem canalele de comunicare subtilă şi permitem accesarea la informaţiile spirituale.
Venus se află în semnul Vărsătorului şi formează un frumos sextil cu Uranus, guvernatorul semnului, ceea ce ne ajută să avem o atitudine deschisă şi posibilitatea de a primi informaţiile necesare pentru a acţiona sau rezolva corect restanţele sau punctele sensibile, delicate din relaţiile noastre.
Până miercuri la prânz Luna din semnul Balanţei va reface Crucea cardinală, ceea ce cu siguranţă ne va aduce o stare de agitaţie, dublată de acţiunea marţiană de care vorbeam mai sus, de aceea este nevoie de prudenţă şi mult tact pentru a depăşi tensiunile şi provocările din jurul nostru.
Miercuri până la ora 11.15 este bine să ne stăpânim nerăbdarea şi să evităm acţiunile importante, căci ele se vor afla sub semnul unor ne-nţelegeri datorate senzaţiei că ştim totul.
Vineri până la ora 17.45 este indicat să evităm speculaţiile financiare şi să ne ocupăm doar de activităţile administrative şi organizatorice. În plus putem încerca să stabilizăm acţiunile deja declanşate evitând să ne implicăm în altele noi.
 
Suntem pe Lună în scădere, înainte de echinocţiul de primăvară şi în postul Paştelui, o perioadă numai bună pentru a ne purifica corpul, pentru a slăbi sau a scăpa de obişnuinţele toxice: fumat, alcool şi alte dependenţe.
În acest scop se poate folosi cu mult succes, urzica, plantă specific marţiană, planetă care guvernează această săptămână în cea mai mare parte a ei.
Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive, între care predomină complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Spre deosebire de majoritatea plantelor, urzica proaspătă este bogată în substanţe urzicante (acid formic, o enzimă şi o toxialbumină) care dau caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin uscare sau fierbere, substanţele vezicante se distrug, iar proprietatea de urzicare dispare.
 
Principalele efecte terapeutice ale urzicilor sunt:
– antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine), tonice, antirahitice;
– în afecţiunile digestive are efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, antihelmintice;
– la nivelul aparatului respirator are proprietăţi expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronşitice, antiinflamatoare;
– are acţiuni diuretice (datorită flavonoidelor) şi drenor al excesului de uree, creatinină şi acid uric;
– în afecţiunile cardiovasculare este activator al circulaţiei sângelui, vasoconstrictor şi fluidizant al sângelui;
– în metabolismul general este un bun hipoglicemiant (antidiabetic), anticelulitic, antireumatismal, imunostimulator;
– în aplicaţii externe prezintă acţiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, hemostatice, revulsive, rubrefiante, antiseboreice, dezodorizante, insecticide.
 
În boli cardiovasculare – care se pot amplifica cât Marte va sta în semnul Leului 11 noiembrie 2011 – tinctura de urzici este  foarte eficientă ca şi în arterite, leucemie, dezintoxicarea sângelui şi ca masaj în zona inimii.
La dereglările de metabolism (diabet zaharat, obezitate) sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc. În obezitate, acest tratament combinat cu masajele zilnice cu crème cu ardei iute – o altă plantă marţiană – are efecte excelente.
În reumatism degenerativ şi gutos, poliartroze, lumbago şi sciatică se foloseşte tinctura de urzici (câte 20-30 de picături de 3 ori pe zi), în cure de durată.
Pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente cu migrene şi dureri de cap, precum şi la sportivii de performanţă este recomandată o cură de 4 săptămâni cu infuzie din frunze de urzici, eventual în amestec cu mentă şi muşeţel (de 2-3 ori pe zi).
La bătrâneţe, cura cu urzici reface viabilitatea organismului aducând un aport de vitamine şi fier ajutând la dispariţia simptomelor de epuizare, oboseală şi lipsă de putere.
 
Tratamente externe cu urzici
Preparatele din urzici au efecte deosebit de eficiente în vindecarea rănilor supurânde, varicelor, ulcerelor varicoase, gangrenelor, urticariei, psoriazisului, eczemelor cronice, arsurilor, pecinginelor, lichenilor, bătăturilor, unghiilor friabile şi casante, alergiilor dermatice, tumorilor şi cancerului de piele.
Se fac băi locale cu infuzie concentrată din frunze şi rădăcini (6-10 linguri la un litru apă clocotită), având efecte cicatrizante şi epitelizante. Se mai pot aplica frunze proaspete, strivite cu puţină sare, şi cataplasme cu piure din urzici pentru diverse boli de piele, inclusiv înţepături de albine, viespi şi bondari.
În reumatisme, lumbago, poliartroze şi sciatică se mai aplică încă tratamentul moştenit de la grecii şi latinii antici, care consta din flagelări (loviri) repetate de 10-12 ori cu mănunchiuri de urzici proaspete pe locurile dureroase, având efecte puternic revulsive, analgezice, antiinflamatorii şi de activare a circulaţiei sângelui. Aceleaşi proceduri se aplică în caz de paralizii şi apoplexii. După flagelare, pacientul nu are voie să vină în contact cu apa rece şi va sta în repaus, bine învelit. Efectul benefic al urzicării este explicat prin eliberare de histamină şi serotonină, ambele cu rol în atenuarea senzaţiei de durere.
 
Prin combinare cu tratamente interne, în cure de câteva luni, urzica intervine în osteoporoză prin capacitatea de refacere a cartilajelor subţiate, mai ales la femei după menopauză. Acţiunea se datorează bogăţiei plantelor în vitamine şi săruri minerale, îndeosebi în siliciu.
Tratamentele în stomatite, gingivite, amigdalite, afte, infecţii buco-faringiene, efectuate prin gargară şi clătirea energică a gurii cu infuzie concentrată din frunze, au efecte deosebit de bune datorită acţiunii antimicrobiene, dezodorizante şi cicatrizante.
Datorită bogăţiei în clorofile, urzica constituie o materie primă foarte valoroasă în industria cosmetică şi în dermatologie, servind la prepararea de loţiuni şi creme, cu rol de stimulare a refacerii ţesuturilor. Intră în compoziţia pastei de dinţi, a şampoanelor şi în tincturi cu efecte contra căderii părului, favorizând refacerea podoabei capilare pierdute.
Este foarte valoros decoctul din 3-5 linguri frunze uscate la 1 litru apă, la care se adaugă rădăcini de urzică şi de brusture, iarbă de cimbrişor, flori de lavandă, frunze de mesteacăn şi nuc, conuri de hamei, cu adaus a câteva linguri de oţet. Se introduce în băi săptămânale pe cap pentru întărirea rădăcinii părului, degresarea firului gras şi pentru combaterea alopeciei, seboreei şi a mătreţei.
Acelaşi amestec se utilizează şi în prepararea unei tincturi (100 g plantă la 1 litru alcool 400, care se macerează timp de 8-14 zile). Se fac masaje la rădăcina părului la intervale de 2-3 zile, pentru activarea creşterii, urmate de periaje energice cu o perie aspră pe pielea capului. În amestec se pot introduce frunze de merişor, flori şi seminţe proaspete de călţunaşi.
Contra mătreţii se spală capul de 2 ori pe zi cu 250 ml apă în care se adaugă 1-2 linguri de tinctură, preparată din 60 g rădăcini uscate de urzică şi 60 g sovârf la 1 litru alcool 90 de grade, sau se pot folosi direct tincturile cumpărate.
Sucul proaspăt de urzici, folosit la clătirea părului după spălare, are proprietăţi tonifiante asupra firului casant sau decolorat de soare.
 
 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top