În mare parte Soarele se află în semnul Balanţei, în această lună, de aceea se poate spune că până 23 octombrie, fiecare dintre noi are la dispoziţie toate instrumentele, conjuncturile şi posibilităţile de a-şi echilibra viaţa, de a se stabiliza emoţional şi, în acest fel de a evolua spiritual. Este un fel de început al schimbării, care vine cu blândeţea dar şi cu fermitatea venusiană. După 23 octombrie, odată cu Luna Nouă din semnul Scorpionului din 24 octombrie, se va trece concret la etapa de transformare, care, pentru cei care nu au echilibrat ceea ce trebuia, va părea extrem de dură. Deci avem răgazul să acţionăm, să fim cât mai dinamici şi decişi în tot ceea ce vrem să facem, pentru a fi stabili şi lucizi.
Venirea Toamnei este totdeauna pentru noi un moment de încercare. Când, pe la sfârşitul lui septembrie, Soarele intra în zodia Balanţei, omul e într-adevăr cântărit pe o severă balanţă: oare va avea suficientă forţă lăuntrică acum, când natura ce-l susţinea se retrage de lângă el, lăsându-l în seama propriilor puteri, dar şi când transformarea globală a deschis uşa şi se pregăteşte să intre în viaţa fiecăruia?
Probabil din acest motiv luna octombrie, este armonioasă, ea ne aduce conjuncturi bune, care ne sprijină să facem schimbarea – Piramida de foc Marte Uranus Jupiter. Pe de altă parte este nevoie de înţelegerea multor acţiuni, a relaţiilor, de reluarea unor negocieri, de regândirea unor proiecte, un fel de revizuire cam în toate domeniile vieţii. Mercur retrograd ne ajută în acest proces, astfel că începând cu 4 octombrie acest proces este evident, odată cu mişcarea lui aparent retrogradă. Mercur revine la mişcarea directă abia după ce Soarele trece în semnul Scorpionului, adică ne aduce lecţii de înţeles şi la începutul transformării, până în 25 octombrie. În perioada de retrogradare are loc conjuncţia inferioară cu Soarele din 16 octombrie, care deschide un ciclu de 120 de zile, şi care ne vorbeşte despre echilibru şi armonie.
Soarele mai formează un aspect extrem de important, conjuncţia cu Nodul Nord, practic este un aspect anual, doar că în fiecare an diferă semnul şi casa în care se formează. De aceea în afară de ciclul anual, acest aspect mai deschide un ciclu de 18 ani, ciclu care ar trebui să-l pornim în echilibru şi armonie, alături de relaţiile potrivite.
Venus se va afla în semnul Balanţei, în domiciliu, ajutându-ne să descoperim valenţele implicărilor relaţionale şi parteneriale, acţionând şi cu duritate, acolo unde este cazul unor schimbări radicale – opoziţie cu Uranus şi cuadratură cu Pluton. În acest context conjuncţia superioară dintre Soare şi Venus din 25 octombrie este foarte importantă, căci atunci procesul transformării este declanşat. Venus formează şi ea conjuncţie cu Nodul Nord, aspect care deschide un ciclu important legat de felul în care fiecare îşi descoperă şi utilizează calităţile şi darurile de la Dumnezeu.
Marte din semnul Săgetătorului ne coordonează toate acţiunile, doar în direcţia potrivită fiecăruia, de aceea atunci când apar blocaje să ne oprim puţin şi să vedem unde este problema, dacă este necesară acea activitate, dacă este completă sau dacă este rândul şi timpul ei. El este destul de blând ca acţiune, dar ferm şi neacceptând concesiile de nici un fel.
În luna octombrie ne vom confrunta cu o eclipsî totală de Lună pe 8 octombrie şi cu o eclipsă parţială de Soare, în 23 octombrie, aspecte care subliniază, susţin şi conturează şi mai mult începutul transformărilor de care vorbeam. Concomitent cu eclipsa totală de Lună au loc şi Draconidele, o ploaie serioasă de stele. De fapt, acestea sunt un grup de meteoriţi a căror „mama” este cometa 21P Giacobini-Zinner, descoperită în 1900 şi care dă ture periodice, astfel încât ne tot întâlnim cu locurile pe unde a dat din coadă. Ploaia radiază dinspre capatul constelaţiei circumpolare Dragonul (Draco), de unde şi numele mai nou de Draconide. Mai urmează una pe 20-21 octombrie, atunci va ploua cu Orionide. Dacă Draconidele au un comportament neobişnuit şi mai imprevizibil, Orionidele sunt întotdeauna mai cuminţi şi au o constantă după care-ţi poţi potrivi ceasul. Ploile de stele sunt denumite după constelaţia din care izvorasc meteorii. Astfel că, Orionidele se trag de la Orion. Dacă vă întrebaţi ce sunt mai exact ploile de stele, aflaţi că ele sunt un grup de meteori lăsaţi în urmă de cometa Halley. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori cel mai bine este să priviţi cerul între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Pentru a le observa mai bine trebuie să vă uitaţi în zona de cer unde Luna nu e prezentă. De asemenea, Orionidele nu sunt la fel de spectaculoase ca Draconidele, produc doar 20 de meteori pe ora, iar dacă Luna va fi luminoasa, numărul de meteori vizibili se va înjumătăţi.
Din punct de vedere al sănătăţii, se recomandă ca organismul să fie supus unei acţiuni de întreţinere, de susţinere şi pregătire pentru iarnă. Corpul nostru va trece şi prin uriaşe transformări, iar echilibrul intern, este la fel de important ca cel exterior şi relaţional.
În special ficatul, plămânii şi intestinul gros sunt sensibilizate, dar şi dezechilibrul nedorit prin care ne confruntăm cu o hiperhidratare celulară şi o deshidratare extracelulară, cu impact asupra sănătăţii, generat de consumul excesiv de sare, zahăr, alimente rafinate în general, lipsa mişcării fizice, statul îndelungat în câmpurile electromagnetice ale computerului, telefonului mobil, televizorului. De aceea este indicat să acordăm timp activităţilor fizice, plimbărilor în aer liber şi prezenţei în natură.
Dacă tot vorbim de natură, cred că această perioadă se poate asocia foarte uşor cu alunul, adică să nu fim rigizi, să alegem între bine şi rău, să ne unduim pentru a evita capcanele dar să emitem energia rezistenţei şi puterii. Consumul de alune sau echilibrarea cu gemoterapicul din alun poate o fi de mare ajutor în acest interval de transformare şi echilibrare. Iar acţiunea generală a extractului din Alun este una de calmare, de liniştire şi de relaxare a minţii – de dispariţie a agitaţiei şi mai ales a FRICII – care este consecinţa naturală a deshidratării. De aceea, Alunul poate fi administrat în special în a doua parte a zilei şi seara, când suntem mai stresaţi, mai deshidrataţi şi mai supuşi dezechilibrelor. Luna octombrie este un moment de „evaluare” a energiei anului şi de pregătire pentru încheierea lui. Este un „bilanţ” energetic al lecţiilor de „lumină” şi a celor „de întuneric” pe care fiecare făptură vie le-a trăit în cele 6 luni care au trecut din aprilie.
Această lună este şi un moment de mare „detoxifiere” – când întreaga Natură îşi face „curăţenia” înainte de venirea iernii.
Nu întâmplător, în aceasta perioada exista multe viroze şi reacţii tip „curăţenie” – tulburări digestive sau erupţii cutanate, accentuarea alergiilor sau a altor eliminări tip secreţii, precum şi stări de oboseală şi slăbiciune.
Organismele se străduie să se adapteze la schimbările de presiune atmosferică şi temperatură, precum şi la modificările de ritm circadian – ziua va deveni din ce în ce mai scurta, iar oamenii vor avea la dispoziţie din ce în ce mai puţină lumină solară.
Fiecare moment în care te bucuri sau apreciezi, mulţumeşti, admiri, binecuvântezi, râzi sau iubeşti îţi dă putere şi viaţă. Fiecare clipă în care poţi să te simţi bine în interiorul tău înseamnă o ora sau un an de viaţă mai mult, şi nu doar pentru tine însuţi, cât şi pentru cei ce trăiesc în preajma ta. Orice fel de criză ar trece prin existenţa ta de zi cu zi, oricât de dezastruoasă s-ar prezenta o situaţie, aminteşte-ţi că nu atât străduinţa ta imediată de a o rezolva este remediul, cât puterea ta de a găsi energie. De a te simţi mai bine. De a întrezări în interior speranţa şi puterea de a depăşi situaţia ta. Mobilizează-te întotdeauna pozitiv. Când eşti deprimat şi strâns cu uşa de o situaţie de viaţă, nu te scufunda în depresia ta şi nu-ţi plânge prea mult de milă, căci prin aceasta îţi iei singur puterea. Du-te pe stradă, într-un parc, acolo unde sunt oameni fericiţi, copii fără griji, fiinţe care se bucură. Bucuria este contagioasă. Orice stare umană este contagioasă. Că să poţi trăi printre oameni disperaţi şi deprimaţi trebuie să fii atât de mult fericit încât să devină şi ei fericiţi, ori să devii la fel de disperat ca şi ei. Orice bucurie pe care o simţi, orice apreciere, orice moment de iubire, orice stare de bine sunt ca grămezile de aur pentru tine şi pentru lumea din jur. Ele înseamnă viaţa, energie, conştiinţă înaltă şi puterea de a trăi, orice s-ar prăbuşi împrejur. Şi, când eşti profund tulburat de vreo problemă de viaţă, trebuie să lucrezi intens cu tine pentru a găsi motive de bucurie. Acesta este adevăratul dar al tău pentru viaţă. Maria Timuc