De duminică, odată cu Luna Nouă, despre care am scris un articol separat, am intrat și în săptămâna lui saturn. Saturn, este extrem de activ, mai ales prin opoziția la conjuncția triplă: Soare, Lună, Venus, dar și prin cuadratura descrescătoare cu Neptun dar și pentru că se află pe punctul de mijloc dintre Pluton și Lilith. El ne determină la ordonare, la focusare, ne obligă să înțelegem disfuncționalitățile și să vedem lipsurile. Oare este plăcut, neplăcut,deranjant? Cu siguranță este o săptămână a multor clarificări. Luna Nouă și aceste clarificări dau drumul la multe planuri ținute în așteptare, dar de succes se vor dovedi doar cele bine structurate.
Un alt aspect interesant al acestei săptămâni îl reprezintă conjuncția superioară dintre Soare și Venus, ea, ca orice conjuncție, deschide un ciclu important legat de valoarea fiecăruia dintre noi, obținută după doi ani de muncă și concentrare. Acum ciclul care se deschide pentru următorii doi ani, aduce în primă fază punerea în practică a experienței căpătate și cu aceste rezultate ne vom concentra pe noi proiecte – de anul viitor, de la conjuncția inferioară Venus Soare . Pe scurt urmează o perioadă de rezolvări sau de finalizări a unor activități, de obținerea de rezultate în urma eforturilor susținute, de înțelegere. Aici Saturn ne obligă să fim focusați doar pe ceea ce ne aduce o creștere materială dar și dezvoltare spirituală.
Apoi în această săptămână atât Venus cât și Soarele mediază Nodurile lunare, adică generează o înțelegere a trecutului pentru a ne construi viitorul. Este interesant acest aspect de mediere, mai ales că este legat de înțelegere și învățare a privirii orientată doar spre viitor, spre ceea ce avem de făcut. În același timp starea noastră este dubitativă, avem balansuri, ne-ncredere, lipsă de perseverență dar și de optimism. Mercur în opoziție cu Marte retrograd, ne duce de multe ori în formalism, automatisme, sau suspiciune. Noi doar ar trebui să ne propunem să asimilăm experiențele din trecut, ca pe niște rețete deja știute și care trebuie îmbunătățite cu ingrediente noi, moderne, de actualitate. Raţiunea pare că are de suferit în acest moment, şi mai degrabă este un moment propice pentru promovarea unor principii noi şi înalte, decât pentru emiterea de măsuri concrete şi detaliate, care se pot dovedi ineficiente.
Traducând puţin toate acestea ar rezulta că nu este cazul să facem alegeri după criteriul: că un drum este mai uşor, este nevoie de asumarea unor sarcini mai dificile sau mai neplăcute. Aceasta ne vor ajuta sa descoperim că putem să facem mai mult ca de obicei, şi astfel vom putea să ne propunem mai mult, ca să progresăm continuu. Este posibil să întâmpinăm dificultăţi în a încheia relaţii de prietenie, poate şi pentru că avem tendinţa de a ridica un zid în comunicare sau pentru că avem un blocaj în a cere ajutorul. Apoi, impulsul spre cunoaştere este cel mai puternic, aducând progres. Avem nevoie să încercăm metode noi, să ne aventurăm în domenii noi, să încercăm ceva nou, dacă vrea ca viaţa noastră şi a celorlalţi să devină mai frumoasă şi mai bogată. Fiecare zi ne aduce ceva nou, şi depinde de noi să explorăm aceste posibilităţi făcându-le să lucreze în favoarea noastră.
Dacă nu ne vom stăpâni egoismul este posibil să pierdem oportunităţi importante sau să fim incapabil să valorificăm situaţiile avantajoase care apar.
Va exista tendinţa de a încerca să ne manifestăm cunoaşterea fără a fi prea siguri de ceea ce ştim. Cunoaşterea de sine este foarte importantă, la fel ca şi cercetarea spirituală. Mare atenţie la cuvintele pe care le rostim, pentru că vom fi judecaţi după ele. Nu ne vor fi permise minciunile sau prefăcătoria, şi în general ar trebui să ne axăm pe rezolvarea unor lucruri care necesită o realizare rapidă.
Această săptămână ar trebui să fie pentru noi un bun prilej de a deveni mai înţelegători şi buni, mai înţelepţi, ascultându-ne sufletul.
Este posibil, să încercăm să ne impunem punctele de vedere, să fim mai tentaţi să ne urmăm doar ego-ul, în acest caz fiind orbiţi de dorinţele personale, minimalizând relaţiile cu ceilalţi pentru a ne atinge scopurile cu orice preţ.
Cel mai potrivit în această săptămână este să fim mai buni şi creativi, să încercăm să ne conştientizăm defectele şi treptat, treptat să le modificăm. Trebuie să insistăm şi să fim atenţi cum ne raportăm la ceilalţi.
Joi este Înălțarea, această semnificație subtilă ne spune că este momentul în care ne vom putea descoperi forța interioară și puterea de a ne urma Destinul, eliberându-ne de tot ce este vechi, perimat sau inutil în viața noastră.
”Adesea, pe parcursul vieţii, trebuie revizuit modul de implicare. Faci un plan pentru viitor, iar acesta nu se materializează. Oricât de tare te străduieşti să-l urmezi, el nu se împlineşte. Acesta e un indiciu că trebuie să te repliezi, să renunţi la ceea ce te aşteptai în funcţie de trecut şi să te deschizi spre ceea ce vrea să se întâmple în acest moment. Renegocierea implicărilor nu este un semn de slăbiciune sau de inconsecvenţă, decât dacă se întâmplă în permanenţă. Atunci când ceva pare că nu iese aşa cum vrei, cel mai bun lucru de făcut este să spui adevărul celorlalţi oameni implicaţi. Cel mai adesea vei descoperi că ceilalţi au propriile lor rezerve în privinţa acelui plan. Prin urmare, revizuirea lui se face în interesul tuturor părţilor.
Uneori, e posibil să ceri o schimbare care nu va fi acceptată de către ceilalţi. Atunci, va trebui să te adaptezi lor şi să decizi dacă această schimbare este cu adevărat importantă pentru tine. Este oare realizarea planului cu adevărat importantă pentru cealaltă persoană? Poţi tu să faci ce ţi-ai propus – şi să-ţi păstrezi totuşi demnitatea? De obicei, dacă intenţia ta este să te respecţi pe tine însuţi şi pe ceilalţi, se poate găsi o soluţie reciproc acceptabilă. Menţinerea în permanenţă a ideii că binele tău cel mai mare nu intră în conflict cu binele cel mai mare al altora, facilitează descoperirea soluţiilor care îi respectă pe toţi în mod egal.
Abuzurile şi trădarea apar atunci când ţii cu dinţii de un plan sau, din cauza fricii, încâlci înţelegeri. Dacă îţi asumi o obligaţie şi nu te simţi bine respectând-o, trebuie să comunici acest lucru persoanelor implicate. Important în acest caz nu este dacă se ţine o promisiune, ci dacă este comunicată modificarea ce s-a petrecut în inima ta, sau în hotărârea pe care ai luat-o. întotdeauna îi respecţi cel mai bine pe ceilalţi, spunându-le adevărul despre propria ta experienţă.
Trădarea apare din cauza reacţiei celorlalţi. Se creează frică, iar a-ceasta nu este recunoscută şi nici comunicată. Comportamentul bazat pe frică, ce apare ca rezultat, este un atac împotriva altora. Alternativa e o comunicare cinstită.
Când spui altuia „simt că mi-e frică şi nu sunt sigur că-mi pot ţine promisiunea”, ai respectat atât pe cealaltă persoană, cât şi pe tine însuţi. Dar dacă nu spui nimic şi te retragi din cauza fricii, sau acţionezi într-un mod ostil, pur şi simplu adânceşti frica pe care o trăieşti (şi pe care, probabil, o trăieşte şi cealaltă persoană).
Problema implicării reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă fiinţele umane. Frica de a fi controlat, abandonat şi trădat se manifestă pretutindeni. Cei care pretind dragoste de la alţii sau cedează în faţa acelor pretenţii sunt, în cele din urmă, abandonaţi sau trădaţi. Acest lucru se întâmplă, deoarece ei se trădează pe ei înşişi. A spune DA sau NU unei alte persoane, reprezintă o comunicare clară. Dar a spune „nu”, atunci când vrei să spui da şi a spune „da”, atunci când vrei să spui nu, creează condiţii pentru abuzuri.”Paul Ferrini – Liniştea inimii