Toată ziua Luna este în semnul Scorpionului, ceea ce poate aduce situații destul de intense ca și trăiri, o stare de luciditate, de aceea este nevoie să fim extrem de organizați, să vorbim la obiect, să nu ne pierdem în detalii inutile, dar mai ales să evităm pe cât posibil luarea unor decizii importante, dacă nu am făcut toate analizele posibile. Ziua de astăzi este marcată de cuadratura anuală, crescătoare, dintre Soare și Saturn, aspect pe care-l resimțim intens de câteva zile, căci el ne determină să ne ocupă cu rigoare de problemele restante, să ne focusăm atenția pe lucrurile actuale, presante, sau cele care ne ajută să ne cristalizăm acțiunile, să ne concentrăm, să ne dezvoltăm. Această frână sau aparente blocaje, sunt necesare pentru a nu pierde din vedere ceea ce este important, pentru a nu lăsa purtați în zone tulburi. De fiecare dată acest aspect mă face să fiu conștientă, prezentă și lucidă, să văd lucrurile corect și potrivit pentru fiecare situație în parte, chiar dacă nu îmi convine.
Va trebui să ne controlăm, să ne dirijăm energia, pentru că vom fi tentaţi să o risipim prin agitaţie, sau zbateri inutile. Ar trebui să avem o minte ascuţită, analitică, probabil caustică, mai ales atunci când ne sunt atacate convingerile. Depinde doar de noi dacă vom acţiona conflictual sau vom avea satisfacţia muncii bine făcute.
În acest interval de timp, gândirea noastră comercială este mult diminuată, ideile noastre sunt cizelate, şlefuite, cosmetizate prin acţiuni profunde şi prin experienţe numeroase.
Este posibil, să încercăm să ne impunem punctele de vedere, să fim mai tentaţi să ne urmăm doar ego-ul, în acest caz fiind orbiţi de dorinţele personale, minimalizând relaţiile cu ceilalţi pentru a ne atinge scopurile cu orice preţ.
Cel mai potrivit în această zi este să fim mai buni şi creativi, să încercăm să ne conştientizăm defectele şi treptat, treptat să le modificăm. Trebuie să insistăm şi să fim atenţi cum ne raportăm la ceilalţi.
Tot astăzi Lilith este în cuadratură cu Nodurile lunare, aspect la fel de intens, pe care îl simțim de câteva zile, el este provocator, ne testează credința, ne testează valorile. Îndoiala este cuvântul la ordinea zilei, iar cel mai grav este că asta ne afectează relațiile, sau sentimentele dar și tot ceea ce înseamnă valorile noastre spirituale. Este greu de ținut piept unei astfel de avalanșe de stări interioare destabilizante, dar cred că de fiecare dată trebuie să ne aducem aminte despre ceva frumos din viața noastră, despre o reușită, un sentiment, o bucurie. Numai Lumina poate alunga îndoiala.
Valoarea de sine este esenţa fiinţei umane. Fiecare persoana are valoare, importanţă şi demnitate. Suntem conştienţi de aceste lucruri şi spunem atunci că ne aflam într-o poziţie de bine, de „OK” faţă de noi şi de ceilalţi.
Există însă şi cazuri în care persoanele percep sentimentul valorii de sine mai mare sau mai mic decât este în realitate. Simţul propriei valori ţine de modul în care ne cunoaştem plusurile şi minusurile, de capacitatea de a ne cunoaşte aspectele pozitive şi posibilităţile noastre şi de asemenea de a ne accepta aspectele negative împreună cu limitele pe care le avem.
Dacă minimalizam sentimentul valorii de sine, vom ajunge să ne credem inferiori celorlaţi, să nu avem încredere în noi, să ne lipsească respectul de sine, capacitatea de a ne respecta şi accepta sinele ca fiind bun în esenţa sa.
Şi un simţ prea înalt al propriei valori poate fi aproape la fel de problematic. Dând o atenţie mai mare valorii personale riscăm să devenim încrezuţi, să avem o atitudine de superioritate faţă de ceilalţi.
Adevăratul simţ al valorii se construieşte treptat, etapă cu etapă, cu mândrie justificată faţă de realizările adevărate şi nu prin construirea de către o altă persoana a unui cocon de pozitivitate lipsit de realism.
Aceasta se poate întâmpla atunci când lăudam copilul în mod exagerat, fără discernământ, fără să ne asiguram ca a făcut ceva care într-adevăr merită laude.
La polul opus vom avea un sentiment al valorii de sine scăzut atunci când ne devalorizam copilul, îl criticăm nejustificat, nu îi permitem să gândească pentru sine sau atunci când vrea să îl ascultăm şi noi îl tratăm cu indiferenţă. Toţi avem puncte vulnerabile şi puncte forte. Este important să ne acceptam şi să ne plăcem aşa cum suntem în ansamblu, cu defectele şi calităţile noastre, să fim mulţumiţi de noi înşine, să ne asumăm responsabilitatea reuşitelor dar şi a eşecurilor, să ne măsurăm cu aceeaşi unitate de măsură şi realizările dar şi greşelile.
Contabilizând tot ceea ce facem într-o zi şi ţinând cont de faptul că orice lucru făcut are o importanţă vom observa că în fiecare zi greşelile sunt mult mai puţine decât realizările şi chiar dacă ele există nu sunt nişte catastrofe ci întâmplări din care avem de învăţat.
Daca oamenii se simt satisfăcuţi de ei înşişi şi împliniţi, dacă sunt mulţumiţi de felul cum sunt înseamnă ca se respectă pe sine. Dacă acest lucru nu se întâmplă vor exista sentimente de inadecvare de sine şi de inferioritate.
Să nu uităm însă că nimeni nu ne poate face să ne simţim inferiori fără acordul nostru şi să începem fiecare zi cu încredere în noi şi în posibilităţile noastre de a face faţă solicitărilor vieţii.