Această săptămână este deosebit de interesantă pentru că ea conține echinocțiul de primăvară care simbolizează un moment important de echilibru înainte de inițierea unei acțiuni. Pe de alt parte momentul de echinocțiu de primăvară marchează începutul unui nou an astrologic, care începe pe 20 martie de la ora 12.28, an guvernat de Soare. De aceea ziua de duminică și luni până la ora 12.28 este guvernată de Mercur, iar apoi, de la ora 12.28, întreaga săptămână este guvernată de Soare. Această primă parte a săptămânii are rolul de trecere, de transfer, de schimb de informații între ceea ce a fost și ceea ce va urma. Mercur este planeta perfectă pentru această tranziție, așa că duminică și luni, este important pentru fiecare dintre noi să lase să vină spre suflet ceea ce acesta are nevoie, să permitem schimbul de informații cu exteriorul, să comunicăm celor din jur ceea ce simțim, sau ceea ce gândim. Sunt două zile care au o intensitate extremă, căci ele se referă acțiunile noastre prin prisma relațiilor pe care le avem. Va urma o perioadă de selectivitate importată legată de relațiile toxice sau nocive. Pe de altă parte este un moment important de ajustări legate de credințele noastre, de viața noastră, ceea ce ne propunem să realizăm, se va baza, ca fundament, pe felul în care vedem, și credem în acțiunile noastre.
După echinocțiul de primăvară, despre care voi scrie un articol separat, avem în această săptămână câteva aspecte extrem de importante. În primul rând Mercur este deosebit de activ, are multe inițiative și este important să ne structurăm gândirea. Formează cuadratură cu Pluton și Vesta și opoziție cu Jupiter, în acest fel realizând o configurație pe cerul astral denumită Cruce cardinală. Ea ne vorbește de puterea care poate fi folosită pentru a începe, pentru a genera un nou mod de abordare al vieții și problemelor. Impulsul este dat evident de Soare, la echinocțiu, deci există o mare cantitate de energie disponibilă pentru a genera schimbări majore pentru fiecare dintre noi. În plus Soarele mai face o conjuncție inferioară cu Venus, foarte frumoasă, ea deschizând un ciclu de doi ani – scurt, și unul lung de opt ani. Această conjuncție ne vorbește despre acțiuni necesare pentru a ne pune în valoare, pentru a fi, pentru a ne redescoperi esența. Venus este în exil, iar Soarele în exaltare, două poziții interesante care sugerează că Soarele aduce lumină în cele mai adânci colțuri ale sufletului și vieții noastre tocmai pentru ca să putem înțelege și vedea chinurile la care l-am supus, lipsurile spirituale pe care le-a avut, constrângerile și contorsionările care l-au afectat. Evident că primul pas de făcut este de a învăța Iubirea și de a învăța să ne folosim valorile personale. Toate aceste aspecte se formează cu Nodurile lunare în mișcare directă, ele trec în această mișcare imediat după echinocțiu și rămân așa întreaga săptămână, mai exact până sâmbătă 25 martie, după-amiază. De aceea toate evenimentele, stările și situațiile sunt mult mai intense, sunt în forță și au o energie de manifestare extremă, greu de controlat sau la care ne este dificil să ne opunem.
Se vor manifesta multe tensiuni interioare, mai ales legate de transformările pe care dorim să le facem. Este posibil să avem dorinţa de a ne clarifica gândurile şi ideile dar mai ales de a exprima ceea ce simţim sau dorim, dar într-un mod exploziv, necontrolat.
Energia emoţională se află la maxim, de aceea riscul apariţiei discuţiilor, certurilor şi conflictelor este aproape iminent. Este posibil ca toate nemulţumirile noastre să izbucnească, să iasă afară ca un vulcan care erupe sub puterea plutoniană.
În plus este vorba de temerile noastre cele mai ascunse care sunt pe cale de a fi demascate, de frica de ne recunoaşte greşelile şi de a le repara, de teama de fi noi înşine.
Daca ştim să adoptăm o atitudine justă, putem contempla situaţia şi putem observa lucrurile în ansamblu, descoperind detalii şi corelaţii nebănuite. Un om care aleargă sau se mişcă dezordonat printre lucruri poate să nu observe soluţiile necesare, dar un om care ştie să stea liniştit, relaxat şi detaşat, şi să privească lucrurile din unghiul corect, poate găsi mult mai uşor răspunsuri la întrebări şi rezolvări pentru problemele curente.
Suntem pe Lună în scădere, înainte de echinocţiul de primăvară şi în postul Paştelui, o perioadă numai bună pentru a ne purifica corpul, pentru a slăbi sau a scăpa de obişnuinţele toxice: fumat, alcool şi alte dependenţe.
În acest scop se poate folosi cu mult succes, urzica, plantă specific marţiană, planetă care guvernează această săptămână în cea mai mare parte a ei.
Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive, între care predomină complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Spre deosebire de majoritatea plantelor, urzica proaspătă este bogată în substanţe urzicante (acid formic, o enzimă şi o toxialbumină) care dau caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin uscare sau fierbere, substanţele vezicante se distrug, iar proprietatea de urzicare dispare.
Principalele efecte terapeutice ale urzicilor sunt:
– antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine), tonice, antirahitice;
– în afecţiunile digestive are efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, antihelmintice;
– la nivelul aparatului respirator are proprietăţi expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronşitice, antiinflamatoare;
– are acţiuni diuretice (datorită flavonoidelor) şi drenor al excesului de uree, creatinină şi acid uric;
– în afecţiunile cardiovasculare este activator al circulaţiei sângelui, vasoconstrictor şi fluidizant al sângelui;
– în metabolismul general este un bun hipoglicemiant (antidiabetic), anticelulitic, antireumatismal, imunostimulator;
– în aplicaţii externe prezintă acţiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, hemostatice, revulsive, rubrefiante, antiseboreice, dezodorizante, insecticide.
La dereglările de metabolism (diabet zaharat, obezitate) sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc. În obezitate, acest tratament combinat cu masajele zilnice cu crème cu ardei iute – o altă plantă marţiană – are efecte excelente.
În reumatism degenerativ şi gutos, poliartroze, lumbago şi sciatică se foloseşte tinctura de urzici (câte 20-30 de picături de 3 ori pe zi), în cure de durată.
Pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente cu migrene şi dureri de cap, precum şi la sportivii de performanţă este recomandată o cură de 4 săptămâni cu infuzie din frunze de urzici, eventual în amestec cu mentă şi muşeţel (de 2-3 ori pe zi).
La bătrâneţe, cura cu urzici reface viabilitatea organismului aducând un aport de vitamine şi fier ajutând la dispariţia simptomelor de epuizare, oboseală şi lipsă de putere.
Tratamente externe cu urzici
Preparatele din urzici au efecte deosebit de eficiente în vindecarea rănilor supurânde, varicelor, ulcerelor varicoase, gangrenelor, urticariei, psoriazisului, eczemelor cronice, arsurilor, pecinginelor, lichenilor, bătăturilor, unghiilor friabile şi casante, alergiilor dermatice, tumorilor şi cancerului de piele.
Se fac băi locale cu infuzie concentrată din frunze şi rădăcini (6-10 linguri la un litru apă clocotită), având efecte cicatrizante şi epitelizante. Se mai pot aplica frunze proaspete, strivite cu puţină sare, şi cataplasme cu piure din urzici pentru diverse boli de piele, inclusiv înţepături de albine, viespi şi bondari.
În reumatisme, lumbago, poliartroze şi sciatică se mai aplică încă tratamentul moştenit de la grecii şi latinii antici, care consta din flagelări (loviri) repetate de 10-12 ori cu mănunchiuri de urzici proaspete pe locurile dureroase, având efecte puternic revulsive, analgezice, antiinflamatorii şi de activare a circulaţiei sângelui. Aceleaşi proceduri se aplică în caz de paralizii şi apoplexii. După flagelare, pacientul nu are voie să vină în contact cu apa rece şi va sta în repaus, bine învelit. Efectul benefic al urzicării este explicat prin eliberare de histamină şi serotonină, ambele cu rol în atenuarea senzaţiei de durere.
Prin combinare cu tratamente interne, în cure de câteva luni, urzica intervine în osteoporoză prin capacitatea de refacere a cartilajelor subţiate, mai ales la femei după menopauză. Acţiunea se datorează bogăţiei plantelor în vitamine şi săruri minerale, îndeosebi în siliciu.
Tratamentele în stomatite, gingivite, amigdalite, afte, infecţii buco-faringiene, efectuate prin gargară şi clătirea energică a gurii cu infuzie concentrată din frunze, au efecte deosebit de bune datorită acţiunii antimicrobiene, dezodorizante şi cicatrizante.
Datorită bogăţiei în clorofile, urzica constituie o materie primă foarte valoroasă în industria cosmetică şi în dermatologie, servind la prepararea de loţiuni şi creme, cu rol de stimulare a refacerii ţesuturilor. Intră în compoziţia pastei de dinţi, a şampoanelor şi în tincturi cu efecte contra căderii părului, favorizând refacerea podoabei capilare pierdute.
Este foarte valoros decoctul din 3-5 linguri frunze uscate la 1 litru apă, la care se adaugă rădăcini de urzică şi de brusture, iarbă de cimbrişor, flori de lavandă, frunze de mesteacăn şi nuc, conuri de hamei, cu adaus a câteva linguri de oţet. Se introduce în băi săptămânale pe cap pentru întărirea rădăcinii părului, degresarea firului gras şi pentru combaterea alopeciei, seboreei şi a mătreţei.
Acelaşi amestec se utilizează şi în prepararea unei tincturi (100 g plantă la 1 litru alcool 400, care se macerează timp de 8-14 zile). Se fac masaje la rădăcina părului la intervale de 2-3 zile, pentru activarea creşterii, urmate de periaje energice cu o perie aspră pe pielea capului. În amestec se pot introduce frunze de merişor, flori şi seminţe proaspete de călţunaşi.