12 aprilie 2012

Fără a fi din punct de vedere astrologic o zi specială, doar poate mai armonioasă dar deosebit de provocatoare, în care ne este pusă la încercare răbdarea, credinţa şi smerenia, dar şi luciditatea, este o zi importantă. Avem de meditat la sentimentul smereniei, atât de greu de împlinit, la scrificiul de sine, care înseamnă în primul rând renunţarea la orgoliu, la vanitate, la iubirea egotică. Apoi ar fi bine să ne rugăm, să fim cu sufletul în Inima lui Dumnezeu, pentru a-l linişti şi a ne pregăti să-l înviem. Multe persoane se tem de fericire. Pentru ca astfel de persoane să fie fericite în viaţă înseamnă să schimbe multe din obiceiurile lor – să-şi piardă simţul identităţii lor. Deseori avem rezerve faţă de lucrurile bune care ni se întâmpla. Nu le acceptăm, pentru că ne-ar face să ne simţim datori faţă de Dumnezeu.

Gândim: ”Mai bine să nu bem din cupa fericirii pentru că atunci când va fi goală vom suferi cumplit”

Din cauza acestei frici de a ne micşora nu reuşim să creştem.

Din cauza fricii de plâns nu avem curaj să râdem.

 

Din punct de vedere spiritual astăzi este Joia cea Mare, moment profund şi plin de taine, care ne învaţă în primul rând lecţia smereniei şi umilinţei, a acceptării.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de catre Mântuitorul, Cina cea de Taina, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului Iisus de către Iuda. În seara acestei zile creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii – după părerea mea una dintre cele mai frumoase slujbe. Prin Sudul ţării, fetele fac câte 12 noduri unei aţe, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi dezlegându-le când dorinţa s-a împlinit. Acesta aţă şi-o pun sub pernă seara, crezând că-şi vor visa ursitul. Tot aici se păstrează obiceiul de a spăla picioarele celor din casă (copii) de către femeile mai în vârstă.

Joia Mare este considerată binefacătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. În Oltenia şi acum se fac în zori, în curţi şi / sau la morminte focuri pentru morţi din boz sau nuiele; se spune că ele închipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încalzească la el, când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, când s-a lepădat de Hristos.

Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuala, ca ziua în care se înroşesc ouale; pentru că se spune că ouale înroşite nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste oua sfinţite şi îngropate la moşie o feresc de piatră.

Există şi câteva superstiţii referitoare la această zi:
– nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg;
– dacă doarme o femeie, va veni Joimăriţa care o va face incapabilă de lucru tot anul;
morţii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbata dinainte de Rusalii;
– în credinţa populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa.
Dintre obiceiurile din Joia Mare amintim:
– se fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii să se poată încălzi. Focul din Joia Mare, se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămajoară, daca vrem să fie şi ei luminaţi pe lumea cealaltă în unele locuri se duc la biserică băuturi şi mâncăruri, care se sfinţesc şi se dau de pomană, pentru sufletul morţilor. În alte părţi se împart la biserică colivă şi colaci;
– o altă tradiţie este nunta (măritarea) urzicilor, ceea ce înseamnă înflorirea şi, implicit, încetarea acestora de a mai fi bune de mâncat.

 

ORA PLANETARĂ A LUI JUPITER

Urmareste sa nu ai nici un gand sau sentiment negativ catre altii. Adopta o atitudine pozitiva care iti va permite sa te unesti cu intiatii si sa primesti binecuvantarile pe care ei le trimit catre toti copii Lui Dumnezeu.

 

GRADUL SABIAN AL ZILEI – 23 BERBEC

O FEMEIE ÎN CULORI PASTELATE CĂRÂND O SARCINĂ GREA ŞI DE PREŢ, DAR ASCUNSĂ

În spatele complexităţii vizibile a vieţii se ascund taine de o simplitate uimitoare, şi fiecare om are misiunea de a le descoperi şi folosi. Caută să vezi dincolo de aparenţe, pătrunde în adâncul lucrurilor, nu te mulţumi doar cu ce ţi se dă sau ţi se spune. Vei găsi că tot ce scrie în cărţi şi tot ce îţi spun alţii sunt doar repere pe calea către ceea ce îţi spune, mult mai simplu, sufletul tău.

 

GRADUL SABIAN AL LUI JUPITER – 16 TAUR

UN ÎNVĂŢĂTOR ÎN VÂRSTĂ NU REUŞEŞTE SĂ TREZEASCĂ ELEVILOR SĂI INTERESUL PENTRU CUNOAŞTEREA TRADIŢIONALĂ

Ce îi poate determina pe oameni să înveţe în viaţă? Pe copii, curiozitatea şi spiritul de explorare. Pe adulţi, mai ales nevoia, dacă au încetat complet să mai fie şi copii. Acesta este unul din motivele pentru care, deşi societatea modernă este mult mai bogată şi mai dotată tehnologic decât cea de acum un mileniu sau chiar un secol, totuşi oamenii se confruntă cu greutăţi şi nevoi care îi forţează să înveţe mereu lucruri noi. Dar dacă îţi păstrezi curiozitatea şi pasiunea pentru cercetare, atunci învăţarea nu mai este ceva forţat, impus de situaţie, ci ceva dorit şi plăcut.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top