Trebuie să fim conştienţi că aspiraţiile şi ambiţiile suferă blocaje majore, care ne determină să fim şi mai insistenţi. De fapt vom trăi momente sau evenimente care ne vor determina să ne revoluţionăm gândirea; atitudinea curajoasă şi hotărârea cu care ne vom comunica părerile vor aduce deblocări şi odată cu ele realizările profesionale pe care le dorim.
Începând de miercuri energia mentală se va conjuga armonios cu potenţialul revoluţionar din diverse domenii de activitate. Vom avea deblocări obligatorii în comunicare, sub toate aspectele.
Nu trebuie uitată cuadratura Lunii cu Nodurile lunare şi opoziţia ei cu Neptun de după-amiază, aspecte care ne atenţionează că este absolut necesară replierea în sine, diminuând pe cât posibil activităţile publice. Deciziile sau negocierile sunt delicate, pentru că este un moment delicat care trebuie tratat cu maxim de atenţie şi mult autocontrol. Totul este să nu ne grăbim în luarea deciziilor. Este foarte important să conştientizăm mesajul pe care-l aduce Mercur prin simbolul sabian al gradului la care se află, acum este un moment critic pentru fiecare dintre noi şi pentru toţi oamenii, de aceea fiecare ar trebui să-şi aducă aportul cu iubire, armonie, acceptare şi compasiune la tot ce se întâmplă în jur. În plus ar fi bine să nu vedem numai exteriorul ci şi interiorul problemelor, să nu ne concentrăm atenţia doar asupra a ceea ce vrem să vedem, să analizăm şi ceea ce nu ne place sau evităm să ne confruntăm.
Vă sfătuiesc să nu mai încheiaţi contracte importante şi nici să nu vă stabiliţi întâlniri lămuritoare sau în care se discută proiecte de anvergură, până la ora 14.00.
Energia succesului se află în stare latentă, de aceea nu sunt recomandate nici investiţiile sau cumpărăturile mari. Totul se va rezolva cu mai multă uşurinţă mâine.
Fiţi înţelegători cu cei din jurul vostru, manifestându-vă cele mai bune sentimente.Acţiunile de binefacere vă ajută să evitaţi răul şi să câştigaţi.
Astăzi să ne pregătim căci vine Moş Nicolae! Sfântul Andrei şi Sfântul Nicolae – cele două sărbători din calendarul bisericesc – s-au suprapus peste celebrarea unor personaje mitologice precreştine Sântandrei şi Sânnicoară. De aceea, cele şase zile care despart cele două sărbători erau propice pentru ca românii de odinioară, din satul tradiţional, să practice diferite ritualuri de îmbunare a spiritelor rele, datini şi obiceiuri menite să întoarcă lucrurile în făgaşul lor normal. Sântandreiul este plasat într-un timp sumbru, învăluit de spiritele malefice care se dezlănţuie în Noaptea Strigoilor, în timp ce Sânnicoară este cel care vine să salveze lumea de relele dezlănţuite, de urâtul şi frigul iernii, ascunzând totul sub imaculata zăpadă.
Fiind o perioadă săracă în munci agricole, între Sântandrei şi Sânnicoară începeau şi şezătorile la care participau fetele nemăritate şi flăcăii. În timp ce băieţii spuneau tot felul de „istorii”, fetele se întreceau la cusut, tors, ţesut, demonstrându-şi astfel calităţile de gospodine. Era momentul când flăcăii începeau să „ochească” viitoarea mireasă.
Nu întâmplător se crede despre Sânnicoară că este ocrotitorul fetelor sărace şi le ajută să se mărite. Se spune că Sfântul Nicolae le-a ajutat pe cele trei fete ale unui tată sărman, dăruindu-le câte un săculeţ cu galbeni, tocmai când acesta se hotărâse să le trimită să se prostitueze.
Aceasta este doar una dintre poveştile şi legendele care-l întruchipează pe Moş Nicolae ca fiind cel care ajută şi dăruieşte.
Sânnicoară, sărbătoare suprapusă peste ziua celebrării Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie, celebrează un personaj mitologic imaginat ca un moş cu barba albă, călare pe cal, a cărui atribuţie principală era vegherea porţii cerului dinspre apus, pe unde încearcă soarele să se strecoare în ţinuturile de miazănoapte. Acelaşi rol îl avea, susţine legenda, Sântoaderul care păzea poarta dinspre răsărit a cerului.
Moş Nicolae este o personificare la vârsta senectuţii, a timpului îmbătrânit care a preluat din numele şi data de celebrare ale Sfântului Nicolae (6 decembrie), personaj real, episcop din Myra, apărător al dreptei credinţe în Iisus. În tradiţiile româneşti Moş Nicolae are şi alte atribuţii: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. În nopţile marilor sărbători, când bătrânii povesteau că se deschide cerul pentru o clipă, oamenii puteau să-l vadă stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Deşi multe dintre obiceiurile acestei perioade din an nu se mai păstrează, rămâne şi astăzi bătut în cuie faptul că Moş Nicolae împarte, asemănător lui Moş Crăciun, daruri celor mici. Veche este şi tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor în noaptea de 5 spre 6 decembrie. În unele zone se pun şi acum, preventiv, nuieluşe colorate copiilor, sau nuieluşe cu fundiţe, pentru copii cuminţi, pentru a le reaminti că trebuie să fie cuminţi în continuare. De asemenea, cei care au fost obraznici sunt „gratulaţi” cu nuiele în toată regula, pentru a arăta dezacordul Moşului faţă de cele făcute, în speranţa că cei puşi pe năstruşnicii îşi vor corecta comportamentul. Conform tradiţiei creştine, Sfântul Nicolae este cel care-i pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. În „Vieţile sfinţilor” se povesteşte că participând în calitate de episcop la primul Sinod Ecumenic Sfântul Nicolae l-a convins pe Arie de dreapta credinţă dându-i o palmă, condamnând astfel erezia arianismului, care tăgăduia divinitatea lui Iisus.
ORA PLANETARĂ A LUI MERCUR
Noi suntem ca nişte fiinţe „energetice”, ca nişte aparate, care transmit continuu împrejur semnale. Semnalele mulţumirii, ale bucuriei, ale vieţii conţin în ele frumuseţea, belşugul şi bucuria care se întorc la noi… De aceea s-a spus că „primim ceea ce dăm” sau că „primim tot ce noi cerem”… Să cerem prin rugăciunea care mulţumeşte înainte de a primi. Să mulţumim neîncetat pentru tot ce am vrea să avem, pentru tot ce visăm, pentru tot ce avem, pentru fiecare respiraţie a noastra. Şi atunci vom fi învăţat să ne rugam şi atunci vom putea vedea că numai când suntem bucuroşi primim mai multă bucurie. Când iubim devenim iubiţi. Si când strălucim, strălucirea este atrasă în existenţa noastră.
GRADUL SABIANAL ZILEI – 14 SĂGETĂTOR
PIRAMIDELE ŞI SFINXUL
Această lume păstrează încă multe taine pe care majoritatea oamenilor le lasă pe seama cercetătorilor, sau pur şi simplu le ignoră. Ştiinţa are limitele ei, pe care le depăşeşte treptat, cu fiecare descoperire omenirea trecând la un nou nivel de înţelegere a realităţii. Aceia care consideră că deja ştiu totul, se condamnă singuri la a nu mai putea accepta şi folosi noile descoperiri. Dar şi în viaţa fiecăruia există lucruri care pot ajunge, la un moment dat, să-şi dezvăluie valoarea în mod surprinzător. Şi aici este nevoie de aceeaşi deschidere pentru a percepe adevărurile care au fost ascunse.
GRADUL SABIAN AL LUI MERCUR – 24 SCORPION
MULŢIMI VENIND LA POALELE MUNTELUI CA SĂ ASCULTE UN OM INSPIRAT
Între admiraţie şi dispreţ este o diferenţă clară, cu efect concret. Dispreţul te face să te îndepărtezi de ceea ce crezi că nu-ţi poate oferi nimic bun, fiindcă ai impresia că tot ce ai este deja mult mai bun. Este o atitudine greşită, care te va face să nu poţi să vezi sau să accepţi ce-ţi poate oferi, totuşi, ceea ce dispreţuieşti. În schimb, admiraţia te apropie de ceea ce crezi că-ţi poate oferi ceva bun. Forţa ei este imensă, căci te face capabil să devii sau să dobândeşti tu însuţi ceea ce admiri. De pildă, când un om îţi vorbeşte cu înţelepciune, vei înţelege cu atât mai mult din cuvintele sale, cu cât îl admiri mai mult. Astfel te vei putea regăsi pe tine însuţi la cota înaltă a propriei tale admiraţii pentru înţelepciune, şi vei dobândi tu însuţi din acea înţelepciune. În viaţa ta, admiri ceea ce este cu adevărat mai important pentru tine?