24 decembrie 2012

Astăzi nu este nici un aspect astrologic, lucru destul de rar, Luna, este liniştită, din semnul de exaltare al Taurului, parcă înlesnind să fim în acord direct cu energiile înalte, superioare, vindecătoare. Nodurile lunare sunt directe, contribuind la un rapid schimb de informaţii în structurile noastre interioare,
Probabil că este cea mai frumoasă şi miraculoasă zi din acest an. Febra cumpărăturilor, respectarea tradiţiilor şi pregătirea bucatelor vor fi principalele preocupări. Luna este în descreştere făcându-ne mai concesivi, mai înţelegători şi împăciuitori. Soarele a intrat deja în semnul Capricornului, determinându-ne să avem un comportament mai serios şi plin de profunzime.
 Noaptea de Crăciun deschide ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor Anului Nou, la nivel subtil ele simbolizează fiecare lună a anului care urmează, deci aşa cum le veţi trăi, aşa vor fi şi lunile respective. Ziua întâi de Crăciun reprezenta nu numai luna ianuarie, ci anul întreg, deoarece este considerată ca o zi cu dublă valoare în preziceri.
Până la Craciun,  ar trebui sa ne gândim cât mai mult la binele tuturor, la oamenii iubiti, la ce a fost mai frumos in vieţile noastre si sa refuzam gândirea negativa in mod constient. Acesta va fi un pas fundamental pe care mintea îl face către Dumnezeu. Si, când „noi facem un pas spre Dumnezeu, el face o mie de paşi către noi”… Vom putea simţi singuri acest adevăr, veghind asupra mintii noastre zi de zi. Vom vedea mâine de ce nu ni se da sau, mai bine spus, de ce ni se da… ceea ce cerem…
Să nu uitam bradul şi crenguţa de vâsc aducătoare de noroc, tradiţiile şi respectarea lor au rostul lor, pentru că ne păstrează vie legătura cu întregul Univers. Nimic nu este în plus sau în minus în ritualurile sărbătorilor importante , iar argumentele mentale pe care încercăm să le găsim, nu fac decât să ne îndepărteze de suflet.
Este o zi foarte armonioasă dar care aduce şi multă confuzie. De aceea nu încercaţi să clarificaţi lucrurile, fiţi mai sensibili la frumos  şi la iubire. Ar fi bine să nu ne opunem sentimentelor, ci doar să conştientizăm ce anume le-au creat. Aprindeţi lumânări şi înconjuraţi-vă de o atmosferă plăcută, liniştită, pentru a vă asculta în pace deplină vocea inimii. Se apropie Crăciunul, suntem în ziua de ajun, hai să ne bucurăm de viaţă, să ne naştem din nou, mai liberi de prejudecăţi şi probleme materiale, să primim colindătorii, să cântăm. Corpul, sufletul si mintea noastra sint un fel de pagini ale aceleiasi carti. Daca am rupe una dintre ele, daca i-am nega existenta, ori am sari peste ea – convinsi fiind ca nu are importanta – n-am face decit sa neglijam esenta numita intreg. intreaga carte este compusa din toate paginile sale. Acest principiu a fost cunoscut in toate culturile si a fost considerat principiul fundamental al vindecarii.
Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată de numeroase tradiţii. Începând din ajunul Crăciunului, uliţele satelor răsună de glasurile colindătorilor. Purtând costume tradiţionale şi traiste cât mai încăpătoare, aceştia merg din casă în casă, pentru a le ura oamenilor fericire şi prosperitate. Colindele sunt de două feluri: religioase şi laice. Subiectele celor religioase se referă de cele mai multe ori la Iisus Hristos. Copiii de până la 7-8 ani – spun etnografii – umblă cu colindeţul în ajunul Crăciunului: „Colinde, colinde, daţi bomboane în coşuleţ”. Când se înserează încep să umble pe la case şi cetele de colindători adulţi. Cei maturi umblă cu colinde foarte vechi. În partea de sud a Basarabiei se umblă chiar cu colindul precreştin laic, de gospodar, de casa, de prunc, de fată, de flăcău, de logodiţi.
De la Crăciun şi până la Bobotează colindătorii umblă cu „Steaua” care vesteşte Naşterea lui Iisus. În unele locuri se întâlneşte cântarea numită „Vecleem”, sau „Irozii”, o dramă religioasă care înfăţişează misterul Naşterii Domnului în toate fazele sale. Pe lângă aspectul religios al colindelor, în timp a evoluat şi partea laică a acestei tradiţii. În unele locuri este obiceiul ca flăcăii să umble cu „Capra”, „Ursul” sau „Cocostârcul”. În aceste jocuri sunt purtate măştile confecţionate din piei sau blană şi sunt ironizate personajele rele (ba, dacă duhurile rele sunt în controlul acestor activităţi, cred că alţii sunt cei ironizaţi. Cu această ocazie, gazda împarte colindătorilor covrigi, nuci, mere şi colăcei pe care gospodinele le frământă din timp cu prilejul Crăciunului.
ORA PLANETARĂ A LUNII
Trupul este ca şi sufletul, nemuritor. El numai adoarme. Când se desparte sufletul de trup, a adormit, nu e moarte. Mor animale fără suflet. Moare frunza din pădure că îngălbeneşte. Moare iarba că îmbătrâneşte. Dar sufletul omului nu îmbătrâneşte, nu piere, pentru că  avem acest suflet, dar şi trupul, nemuritor. La dreapta Judecată, va învia”, spune Prea Sfinţitul Justinian Chira.
 
GRADUL SABIANAL ZILEI – 3 CAPRICORN
SUFLETUL OMENESC, AVID DE NOI EXPERIENŢE, CAUTĂ SĂ SE ÎNTRUPEZE
Fiinţa noastră învaţă, în viaţă, din rolurile pe care şi le asumă de-a lungul timpului. La un moment dat simţim în mod natural nevoia să trecem mai departe, să ne asumam un rol nou, ca să învăţăm o noua lecţie atunci când am încheiat-o pe cea curentă. Când simţim această nevoie de a trece la ceva nou, dar fără să regretăm şi fără să respirăm uşuraţi că lăsăm în urmă vechiul rol, este cel mai bun semn că lecţia lui a fost învăţată. Dar dacă trecem la ceva nou doar ca să scăpăm de rolul vechi, acesta este un semn că lecţia veche nu a fost parcursa în întregime şi elementele ei vor apare din nou în viaţa noastră.
 
GRADUL SABIAN AL LUNII – 18 TAUR
O FEMEIE SCUTURÂND O GEANTĂ VECHE LA O FEREASTRĂ ÎNSORITĂ
În viaţa fiecăruia tind să se adune tot felul de lucruri vechi. În suflet se strâng amintiri mai mult sau mai puţin plăcute, aşa cum în rafturi se aglomerează cu timpul tot felul de obiecte care zac nefolosite, doar fiindcă nu ne îndurăm să ne despărţim de ele. Dar vin periodic momente când trebuie să facem curăţenie. Dacă vrem să avem libertate de mişcare şi să facem loc pentru lucruri noi în viaţa noastră, atunci trebuie să ştim să renunţăm complet la cele vechi, la momentul potrivit.

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top