Ciclurile cosmice marchează viaţa terestră în mod mai mult sau mai puţin vizibil. Unele sunt folosite curent în calendare şi programe de acţiune. Altele sunt minimalizate sau complet neglijate, dar Astrologia le readuce în atenţia omenirii. Şi în viaţa fiecăruia, ciclurile cosmice funcţionează în mod inevitabil, dar cu aspecte particulare pentru fiecare individ, iar cunoaşterea lor ne permite să trăim în armonie cu ele.
Venus este planeta cea mai apropiată de Pământ, dacă nu punem la socoteală Luna. Având, ca şi Mercur, o orbită plasată în interiorul orbitei terestre, regăsim şi în mişcarea lui Venus o ritmicitate foarte asemănătoare cu cea a lui Mercur, diferite fiind doar duratele etapelor respective. Practic, în astrologia geocentrică, şi Venus se află permanent undeva în acelaşi cadran de pe cercul zodiacal unde se află Soarele, dar Venus poate ajunge până la 48 de grade distanţă maximă pe cerc faţă de Soare.
Ciclul anual al lui Venus, ca şi ciclul anual al lui Mercur, este prea puţin interesant, fiind destul de strâns legat de ciclul solar. Dar ar merita amintit faptul că unele civilizaţii antice foloseau, în mod uimitor, un calendar bazat pe ciclul de 225 de zile al lui Venus, perioada în care planeta face un tur complet în jurul Soarelui. Mai interesant în astrologia tradiţională, însă, este ciclul lui Venus dat de mişcarea sa de pendul în jurul Soarelui, pe zodiac. Distingem aceleaşi 4 faze importante, ca la ciclul lui Mercur:
- Mişcare Directă, Venus răsare înaintea Soarelui
Când Venus este cel mai departe de Soare şi în urma lui pe zodiac, ea poate fi în acelaşi semn cu Soarele, în semnul precedent sau – caz mai rar – chiar cu 2 semne în urmă. Din acest punct de distanţă maximă, Venus începe să se deplaseze tot mai repede şi tinde să ajungă Soarele din urmă. În această perioadă, Venus este în mişcare directă şi răsare dimineaţa mai devreme decât Soarele. Astrologii spun că Venus „răsare înaintea Soarelui”, iar tradiţia îi dă numele de Luceafăr de Dimineaţă.
- Mişcare Directă, Venus răsare după Soare
După ce depăşeşte Soarele pe zodiac, Venus continuă să se mişte direct pe zodiac (în ordinea semnelor zodiacale), dar încetinindu-şi viteza, şi acum răsare mai târziu decât Soarele. Astrologii spun că Venus „răsare după Soare”, iar când apune Soarele, Venus apune mai târziu şi este vizibilă pe cer imediat după apusul Soarelui, fiind numită Luceafăr de Seară.
- Mişcare Retrogradă, Venus răsare după Soare
După ce ajunge la distanţa maximă de Soare (nu mai mare de 48 de grade), Venus intră în Mişcare Retrogradă. Ea continuă să răsară după Soare până când Soarele o ajunge din urmă pe zodiac, căci Venus se deplasează (aparent) îndărăt pe cercul zodiacal. Venus continuă să fie Luceafăr de Seară, dar poziţia sa pe zodiac pare să se deplaseze îndărăt.
- Mişcare Retrogradă, Venus răsare înaintea Soarelui
După ce Soarele o ajunge din urmă pe Venus, care de fapt vine înapoi pe zodiac, Venus îşi continuă mersul retrograd, dar reducându-şi viteza până la o depărtare maximă faţă de Soare (nu mai mare de 48 de grade). Acum Venus răsare iarăşi înaintea Soarelui, şi este vizibilă pe cer în zori, ca Luceafăr de Dimineaţă.
Avem, deci, un ciclu cu 4 perioade clare, care nu au durate egale. Ele pot fi determinate exact numai urmărind mişcarea lui Venus şi a Soarelui. Îndepărtarea lui Venus de Soare într-un sens sau în altul nu atinge întotdeauna limita maximă de 48 de grade. Totuşi, ciclul lui Venus este mult mai regulat decât cel al lui Mercur.
Venus fiind planeta care guvernează sentimentele şi integrarea socială în general, ciclul venusian este legat de viaţa afectivă şi socială, de relaţiile cu ceilalţi, de atracţiile şi respingerile interpersonale, în special cele care vizează convieţuirea şi colaborarea, iar în unele cazuri şi confruntarea din care ambele părţi au ceva de câştigat. Cele 4 concepte care definesc ciclul lui Venus se interpretează, pe scurt, astfel:
Mişcarea Directă a lui Venus facilitează dezvoltarea relaţiilor cu alte persoane, evoluţia atitudinilor şi sentimentelor faţă de ceilalţi, transformările stărilor sufleteşti într-un sens care ajută evoluţia personală. În general este o perioadă în care se fac cunoştinţe noi, au loc întâlniri importante pentru viaţa afectivă şi schimbări naturale în derularea relaţiilor curente, care nu lasă răni sau resentimente.
Mişcarea Retrogradă a lui Venus impune o revenire asupra relaţiilor vechi, sau asupra sentimentelor şi atitudinilor faţă de alţii care au rămas nelămurite, nerezolvate. Relaţii se pot destrăma forţat acum, oferind lecţii severe legate de atitudinea faţă de celălalt, sau pot avea loc confruntări dramatice tot pentru ca oamenii să înveţe din ele cum să coopereze şi să convieţuiască. Perioada lui Venus Retrograd este dificilă mai ales pentru cei nematurizaţi sau instabili emoţional, şi depinde de fiecare să-şi găsească un echilibru afectiv bazat pe respect, încredere şi prietenie faţă de sine şi faţă de semenul său.
Când Venus este Luceafăr de Dimineaţă, se mai spune că „Venus este luminată de Soare”, şi atunci se poate considera că este perioada cea mai bună pentru dezvoltarea unor sentimente mai curate, mai eliberate de egoism şi orgoliu, chiar mai spiritualizate. Sentimentele sunt mai luminoase acum, starea de spirit este mai pozitivă, şi atitudinea faţă de alţii este mai deschisă şi mai sinceră.
Când Venus este Luceafăr de Seară, afectivitatea personală pare să fie cumva în umbră, relaţiile pot să fie privite mai mult ca îndatoriri sociale decât ca o nevoie individuală de cooperare cu ceilalţi pe drumul vieţii, iar sentimentele individului sunt cumva eclipsate de aşteptările sociale. Apare o tendinţă de neimplicare personală care poate eroda relaţiile existente, sau oferă puţine şanse de consolidare pentru relaţiile în curs de formare, dacă ele vizează doar aspecte materiale ale vieţii, sau atracţii fatale pot determina relaţii dramatice. Sunt favorizate relaţiile în spatele cărora se ascund scopuri greu de sesizat de către cei implicaţi, obiective din planul ascuns al Divinităţii.
Cele 4 etape ale ciclului sunt, de fapt, combinări de câte 2 din aceste 4 concepte. La trecerea de la o etapă la alta survin nişte faze scurte, mai speciale. În zilele când Soarele şi Venus sunt în conjuncţie strânsă, Venus este rareori observabilă de pe Pământ, şi se spune că este „arsă de Soare”. Poate fi o perioadă în care relaţiile au o derulare greu de controlat, fie că au loc explozii entuziaste, pline de lumină, fie că ajung la răciri şi separări imprevizibile, dar nu neapărat ca rupturi complete. Pe de altă parte, când Venus ajunge la distanţa maximă de Soare, ea pare să stea pe loc o vreme – se spune că este staţionară – în momentul când trece de la mişcare directă la mişcare retrogradă, sau invers. Şi acesta este un moment special, în care sentimentele şi afectivitatea pot atinge nişte culmi, sau pot declanşa procese care modifică radical felul în care se derulează relaţiile.
Iată, deci, încă un ciclu foarte practic, din cauză că etapele sale sunt destul de distincte, dar nu la fel de dese ca în cazul lui Mercur. Aproximativ la 1 an şi 7 luni, Venus are o perioadă de mişcare retrogradă de circa 6 săptămâni. Practic, Venus este în mişcare directă mai mult de 95% din timp.
Cine cunoaşte şi urmăreşte acest ciclu poate înţelege mai bine evoluţia relaţiilor sale cu ceilalţi, şi îşi poate găsi atitudini mai juste şi mai echilibrate pentru a construi, în viaţa sa, relaţii fericite şi utile.