Rinichii – organul specific semnului Balanței

Pentru că ne aflăm în semnul Balanței, să vorbim puțin despre rinichi, organul din corp specific acestui semn zodiacal. Am decis să scriu acest articol, ca făcând parte dintr-o serie, pentru a înțelege corect atât semnul cât și corespondențele sale. Analogiile le va face fiecare în funcție de construcția personală.

Rinichii reprezintă “fundaţia” pe care se sprijină funcţionarea celorlalte organe ale corpului (semnul Balanței este definit ca semnul relațiilor noastre cu tot ce ne înconjură). Energia rinichilor este fundamentală în procesele de naştere, creştere şi reproducere și este cea care “pune în mişcare” toate activităţile fiziologice din corp. În rinichi se află energia ancestrală. Părinţii lasă descendenţilor moştenirea de energie în rinichi. Când alt organ se află în sărăcie energetică, rinichiul îi donează energie – de aceea românul spune, când ești obosit, că ești „frânt de şale”.

Chinezii consideră că Esența se află în rinichi. Esenţa (Jing) este moştenită de la părinţii noştri şi este completată într-o anume măsură, ca urmare a consumării ei, prin alimentaţie şi exerciţiile de respiraţie. Esenţa hrăneşte fetusul iar după naştere “are grijă” de creştere, maturizare şi dezvoltarea omului. Esenţa reprezintă şi baza susţinerii activităţii sexuale. O deficienţă a Esenţei poate duce la infertilitate, impotenţă, dezvoltarea încetinită a copiilor şi la senilitate precoce. Esenţa stă la baza producerii măduvei care are un înţeles mai larg decât în Medicina Vestică. În Medicina Tradiţională Chineză măduva umple oasele, creierul şi coloana vertebrală. De aceea se mai spune şi că rinichii “umplu” creierul şi că în ei îşi au originea îndemânarea şi inteligenţa. Creierul şi coloana vertebrală sunt văzute ca alcătuind Marea de Măduvă. Dacă rinichii sunt puternici, aşa vor fi şi oasele şi dinţii. Rinichii determină atât forţa mentală şi cea fizică a omului cât şi puterea voinţei lui.

Există o legătură strânsă între rinichi şi organele genitale, chinezii numind rinichii propriu-zişi rinichi interni, iar organele genitale rinichi externi. Medicina occidentală cunoaşte şi ea acest aspect, tratând bolile aparatului urogenital ca pe un întreg. De asemenea embriologia occidentală a descoperit că rinichii şi organele genitale provin din acelaşi ţesut al fătului, iar în decursul sarcinii, aceste organe localizate în acelaşi loc se deplasează: rinichii urcă spre şale, iar organele genitale coboară spre uretră.

Meridianul rinichiului, conform teoriei celor cinci elemente, este asociat cu elementul apă, el controlează  starea de funcţionare a urechii şi emoţia asociată este teama (frica). Acest meridian se degradează natural cu vârsta şi are strânse legături cu glandele suprarenale. Părul este cel mai bun indicator al stării de funcţionare a rinichilor şi nu întâmplător căderea sa ne indică o devitalizare şi obosire a întregului organism cauzată de lipsa de energie a rinichilor. Urechea este considerat organul de simţ al rinichilor.

Frica este cea mai importantă cauză a slăbirii lor, de aceea este important să rezolvăm această problemă. Potrivit cercetătorilor americani, amigdala, zona cerebrală unde iau naștere senzația de frică și episoadele de panică, este dotată cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la rândul lui legat de excesul de bioxid de carbon; la acesta respectivii senzori reacționează, evocând un comportament de teroare și fugă. Pe de altă parte frica este susținută de lipsa de informare, dar mai ales de lipsa de credință. Ambele pot fi rezolvate, așa încât să avem viața armonioasă despre care ne vorbește semnul Balanței.

ÂÂ

ÂÂ

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top