| Rodica Purniche | Astrolog |
Constelaţie care nu corespunde nici ca întindere şi nici ca localizare cu Semnul zodiacal omonim, localizată între aproximativ 15º Peşti şi 26º Berbec. Este o constelaţie mare şi ştearsă, care vechilor greci le-a evocat trupurile Afroditei şi lui Eros, fiul ei, legate, după ce ei s-au preschimbat amândoi în peşti, unul ocupând partea vestică iar celălalt partea de nord a constelaţiei. Poate fi văzută iarna, spre sud, ca o imensă literă V larg deschisă, având la vârf steaua fixă cea mai luminoasă, Alrisha (Alpha Piscium), al cărei nume în araba veche înseamnă “şnur”. Este o stea dublă, care realizează o “plimbare” completă în jurul centrului comun de greutate în 720 de ani, distanţa actuală dintre ele fiind în descreştere.
Corpul peştelui vestic are forma unui cerculeţ: un inel cu cinci stele; la jumătatea distanţei care separă cele două figuri, spre peştele vestic, se află steaua dublă Zeta Piscium. Pe un fundal mai estompat se poate vedea, printr-un telescop puternic, un centru luminos: galaxia M74, o spirală largă, ce se desfăşoară foarte aproape de steaua fixă Alpherg (Eta Piscium). Această galaxie conţine nebuloase spirale asemănătoare cu Calea Lactee.
Se spune că această constelaţie găzduieşte steaua lui Van Maanen, o pitică albă, foarte rar vizibilă, care este o stea veche, fierbinte, ale cărei dimensiuni nu depăşesc mărimea unei planete. Tot aici se află şi NGC 524, o galaxie ecliptică, a cărei strălucire scăzută necesită echipamente speciale pentru a fi fotografiată.
Această constelaţie constituie “reşedinţa” punctului vernal, adică a locului în care se află Soarele la momentul echinocţiului de primăvară, el urmând, cât de curând, să intre în Semnul zodiacal Vărsător. Cu aproximativ 2000 de ani în urmă, acest punct s-a aflat între constelaţiile Berbec şi Peşti, tranzitând, de atunci încoace, constelaţia Peştilor.