Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024, are loc în România la ora 21.20, ea va fi totală în zone din Mexic, SUA și Canada, respectiv parțială în Pacific, America de Nord, America Centrală și nordul Atlanticului, fenomenul nefiind observabil din România sau din Europa. Ea face parte din seria Saros 139, fiind a 30 a din cele 71 ale seriei, Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 17 mai 1501, undeva în zona arctică, iar ultima se va produce pe 3 iulie 2763, dincolo de Cercul Polar de Sud. Diagrama de producere a eclipselor seriei Saros 139 este: 7P 12H 43T 9P
Diagrama prezintă în ordine cronologică numărul și tipul eclipselor din serie: P – parțiale, A – inelare, H – hibrid sau inelar-totale, T – totale.
Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 este cea de-a 11-a eclipsă totală din cele 43 ale seriei Saros 139. De precizat faptul că tot în cadrul seriei Saros 139, pe 16 iulie 2186 (peste 9 perioade Saros), se va produce cea mai lungă eclipsă totală de Soare dintr-o perioadă de 6000 de ani (anii 3000 î.Hr. – 3000 d.Hr.), aceasta având durata maximă a totalității de 7 minute și 29 de secunde, foarte aproape de durata maximă teoretică posibilă a unei eclipse totale de Soare de 7 minute și 32 de secunde.
Seria 139 Saros a început 1504 și ultima va fi în 2493, aceste serii care se repetă ne arată dansul ritmic al corpurilor cerești. Ultima eclipsă din Saros 139 a fost și cea mai apropiată eclipsă totală de Soare de România, banda de totalitate trecând peste Turcia, eclipsa producându-se pe 29 martie 2006. Au fost organizate atunci mai multe expediții românești pentru observarea acestei eclipse, fenomenul fiind observat în cele mai bune condiții.
Ce este seria Saros: periodicitatea și recurența eclipselor solare sunt guvernate de ciclul Saros. Ciclul Saros este o perioadă de aproximativ 6.585,3 zile (18 ani, 11 zile, 8 ore). Atunci când două eclipse sunt separate printr-o perioadă de un Saros, ele împărtășesc o geometrie foarte similară. Cele două eclipse apar în conjuncție cu același Nod Lunar, cu Luna la aproape aceeași distanță de Pământ și în același moment al anului. Seria Saros se întoarce la aproximativ aceeași regiune geografică la fiecare 3 perioade Saros (54 de ani și 34 de zile). Această perioadă de 3 Saros este numită exeligmos (rotirea roții). O pereche de eclipse separate printr-un exeligmos va avea loc la același nod al orbitei Lunii, va fi de durată și magnitudine similară, va avea loc în jurul aceleiași ore și va fi vizibilă dintr-o locație similară pe Pământ.
Înțelegerea ciclului Saros este cheia pentru înțelegerea mecanismelor din spatele eclipselor. Precizia acestui ciclu permite astronomilor să prevadă eclipsele cu o precizie remarcabilă. Predictibilitatea ciclului Saros este o dovadă a naturii ordonate a sistemului nostru solar și a modelelor complexe care guvernează evenimentele cosmice.
Am făcut această introducere pe de-o parte pentru înțelegerea corectă a datelor astronomice iar pe de altă parte pentru uimirea și admirația pe care o am de fiecare data când se produce o eclipsă, în față măreției și complexității manifestării Legilor Universului.
Revenind la astrologie, eclipsele de Soare și de Lună se formează întotdeauna în conjuncție cu axa Nodurilor lunare, atunci când sunt eclipse de Soare le află mereu în momentul de Lună Nouă (conjuncția Soare – Lună) iar când sunt cele de Lună suntem în momentul de Lună Plină (opoziția Soare – Lună). Asta sugerează că sunt momente când fiecare dintre noi ar trebui să reflecteze la evoluția sa personală și la punctul de pe această axă a evoluției în care se află. Acum, cu eclipsa de Soare în semnul Berbecului suntem într-un moment important în care ar trebui să analizăm ce am realizat din 29 martie 2006 (de la cea anterioară din semnul Berbeculuidin același ciclu Saros) până în prezent; asta pe de-o parte, pe de altă parte ar trebui ca în urma experiențelor acumulate în acest ciclu să încheiem anumite activități, conjuncturi, situații și să începem ceva nou, să aducem schimbări importante celor existente, să avem curajul de a privi înainte. Cred că Berbecul în sine ne spune că totdeauna trebuie să ne dăm seama când se încheie o etapă. Închizând cicluri, terminând capitole – nu contează numele pe care-l dăm, important e ca momentele încheiate ale vieții să rămână în urmă. Este dificil să revenim în trecut și să redeschidem cicatricile de atunci. Singura justificare pentru a o face este doar că asta ne va ajuta mai bine să înțelegem prezentul. Chiron în conjuncție în grad cu Soarele și Luna ne aduce mai aproape de aspirațiile noastre și ne dă curajul de a acționa pentru a le urma. Tot el ne vindecă și ne sprijină pentru a vindeca rănile trecutului. Gradul saturnian la care se formează ne indică profunzimea și importanța deciziilor pe care le luăm în această perioadă, dar și efectul pe termen lung pe care-l vor avea. Oricum următoarea eclipsă din această serie se va produce în 2042.
Ascendentul momentului de Lună Nouă este în semnul Balanței, iar Venus guvernatoarea semnului este și ea în semnul Berbecului, ceea ce cu siguranță ne determină să fim mai energici, mai temperamentali, mai plini de inițiativă, chiar dacă tindem să fim mai puțini raționali. Mercur se află și el în semnul Berbecului, în mișcare aparent retrogradă, ambele planete personale sugerându-ne să căutăm răspunsuri în noi înșine, să ne analizăm ce simțim sau ce avem nevoie pentru proiectele noastre, și abia apoi să acționăm. Personal cred că deciziile trebuie să le luăm la conjuncțiile care vor urma acestei eclipse, adică pe 10 aprilie, prima se formează între Marte și Saturn apoi pe 12 aprilie cea conjuncția inferioară a Soarelui cu Mercur, pe 15 aprilie conjuncția dintre Mercur în mișcarea aparent retrogradă și Chiron, pe 17 aprilie conjuncția lui Venus cu Nodul Nord, pe 19 aprilie conjuncția dintre Mercur în mișcare aparent retrogradă și Venus și pe 21 aprilie conjuncția Jupiter Uranus. Așa cum vedem fiecare dintre aceste conjuncții sunt niște pași care trebuie urmați cronologic, în ritmul universului, fiecare ne va ajuta să vedem mai clar, să descoperim lucruri, să înțelegem, să facem la final saltul necesar acestui nou ciclu care se deschide. Sunt zile intense, este o presiune interioară mare, este nerăbdare și lipsă de tact, cel mai important este să nu dăm curs acestor stări, să stăm cu noi înșine, să reflectăm, să căutăm în lăuntrul nostru răspunsuri, să observăm ceea ce se întâmplă în exterior.
Privind în urmă şi analizând în această zi toate cauzele profunde ale răului din interiorul nostruvom avea numai de câștigat; este momentul să raţionăm în profunzime, de a merge pe lanţurile cauzalităţii, până la cauzele şi motivaţiile profunde ale acţiunilor şi gândurilor noastre, dar cu o sinceritate absolută.
Mintea noastră poate găsi tot felul de justificări, este greu, trebuie răbdare şi profunzime pentru a realiza această transformare. Această evanghelizare interioară, putem să o facem mai repede dacă în timp ce studiem greșelile sau mentalitățile preconcepute, fixiste, discutăm şi transmitem şi celor din jur descoperirile noastre, pentru a-i ajuta pe ceilalţi oameni să se transforme şi ei întru Bine şi Adevăr.
Este o zi în care trebuie să acordăm importanţă presentimentelor, să fim atenţi şi răbdători, să nu acţionăm sub impulsul grabei.
Marte guvernatorul semnului Berbec, se află în semnul Peștilor, în casa a IVa momentului. Cum se traduce? Simplu, înseamnă că trebuie să ne notăm acțiunile din ultima perioadă, să tragem concluziile necesare, iar astăzi să plantăm acele idei, informații, gânduri, astfel încât acțiunile noastre viitoare să fie orientate spre dezvoltarea noastră în plan spiritual, să milităm pentru ca sufletul nostru să se simtă împlinit și mai ales pentru a ne amplifica percepțiile (adică astfel încât să putem anticipa și planifica acțiunile importante, sau care ne reprezintă). Marte este destul de rezervat, datorită apropierii de Saturn, dar pe de altă parte profund atunci când apar acele oportunități care ne ghidează spre Drumul personal. Marte poate să ne facă să ne simțim epuizați și să simțim nevoia de a ne retrage în lăuntrul nostru, dar, doar pentru a putea analiza în liniște, a gândi și a acumula acele informații necesare creșterii semințelor pe care le ”plantam” acum, la Luna Nouă.
Există o legendă plină de poezie despre felul în care au fost create păsările. Aceste făpturi drăgălașe aveau pene frumoase, un glas minunat și umpleau văzduhul cu cântece cristaline, dar nu se puteau avânta în văzduh pentru că nu aveau aripi. Atunci Domnul le-a făcut aripi și le-a spus: vă dau această povară ca s-o purtați. Păsările au privit nedumerite și speriate acea povară, după care au luat-o în cioc și au pus-o în spate și li s-a părut greu de purtat. Cu timpul s-au obișnuit cu aripile, acestea au devenit una cu trupul lor, până când au învățat să le folosească. Întinzându-le păsările s-au ridicat tot mai sus, și în locul greutății păsările au dobândit puterea cea nouă, până atunci necunoscută, de a zbura.
Poate că și noi suntem ca niște păsări fără aripi, iar încercările, pe care ni le trimite Domnul, trebuie să ne învețe să ne ridicăm; ne privim grijile ca pe o povară, dar ele ne poartă până la Cer, înălțându-ne sufletește, ele se prefac în binecuvântare. În timpul zborului prin viața pământească, Domnul ne-a dat aceste aripi, pentru a ne întări în noi zboruri și desfășurându-le să știm că ele sunt întotdeauna ocrotite de Dumnezeu, ele rămân mereu întinse numai cu ajutorul Lui.