La fiecare Lună Nouă, Luna primește metaforic vorbind, energia de la Soare, are grijă de ea să o redistribuie în timpul acestui nou ciclu care începe în faza crescătoare, Soarele vine cu energia vieții și a Conștientului, Mercur îl ajută împrumutându-i abilitățile sale de discernere și Venus cu simțul valorii. Între Primul Pătrar și Ultimul Pătrar, Marte, planetele sociale și apoi planetele transpersonale vor prelua ștafeta, pentru a ajuta omul să se impună și să participe social.
Ca să înțelegem, raportat la orbita Pământului, Luna, jumătate din ciclul său, între Ultimul Pătrar și Primul Pătrar, se află între Pământ și Soare, spre planetele interioare (Mercur și Venus), când se formează Luna Nouă.
În cealaltă jumătate a ciclului, de la Primul Pătrar până la Ultimul Pătrar, Luna se află între Pământ și Marte, spre planetele exterioare, sociale (Marte, Jupiter și Saturn) și transpersonale (Uranus, Neptun și Pluto), când se formează Luna Plină .
Simbolic și analogic acest fenomen i-a făcut pe oameni să se întrebe încă din zorii timpurilor, iar pe astrologi să studieze încă de la începuturile astrologiei, felul în care ființa umană, trebuie să găsească echilibrul între aceste două faze.
De aceea tranzitele, Revoluțiile lunare, lunațiile ne oferă instrumente foarte utile pentru înțelegerea experiențelor evolutive ale omului; studierea lunației este ca și cum am analiza horoscopul zilnic, vorbind metaforic.
La această Lună Nouă putem observa preponderența elementului Foc și a semnelor mutabile, este o primă observație importantă, pentru a înțelege că va aduce o perioadă intensă dar cu multe situații schimbătoare.
Apoi Ascendentul momentului din semnul Săgetătorului este în conjuncție cu Mercur aflat în mișcare aparent retrogradă și în exil, în același semn și în opoziție cu Jupiter, guvernatorul Ascendentului, și el în exil și în mișcare aparent retrogradă.
Ca primă observație această Lună Nouă este marcată de mișcarea aparent retrogradă, de o opoziție între cele două planete importante al hărții Mercur și Jupiter (Mercur conjunct cu Ascendentul și Jupiter guvernatorul său), în plus acestea se află în recepție mutuală, și mai trebuie amintit că Mercur este ”mesagerul” lui Jupiter.
Deci putem spune că energiile sunt introvertite, că nu este favorizată exprimarea directă, că întârzierile și eșecurile sunt foarte probabil să apară și că s-ar putea să descoperi că ceva despre care credeam că suntem capabili să rezolvăm rapid și ușor se poate dovedi a fi mult mai complicat și mai ramificat, necesitând câteva săptămâni sau chiar luni…
În majoritatea cazurilor, când acestea energii apar avem de făcut o analiză, o reflecție, un bilanț, pentru a avem răbdare, să ne luam timpul necesar pentru a analiza și a nu ne grăbi să acționăm și să fim impulsivi (în acest sens în această perioada ar trebui să ne controlăm agresivitatea).
Influența acestor planete retrograde (Marte va intra în mișcarea aparent retrograde din 7 decembrie) este de natură să producă o creștere a întrebărilor și a îndoielilor și ar putea readuce în discuție problem ridicate în luna noiembrie sau chiar din octombrie.
Și trebuie spus că Soarele și Luna se află în conjuncție cu steaua regală Antares, ceea ce aduce o importanță deosebită acestei lunații, fiind extrem de importante evenimentele, ideile și stările pe care trăim la acest moment.
Prima parte a aceste lunații este posibil să ne aducă momente frustrante, în care pare dificilă comunicarea, pare că legile și societatea sunt lipsite de coerență, iar starea de confuzie este o prezență constantă. De aceea se resimte o nevoie de retragere, de singurătate, de analiză.
Apoi, odată ce Marte va intra în mișcarea aparent retrogradă și se va pregăti de opoziția cu Venus lucrurile vor deveni conflictuale, apărând confruntări evidente legate de emancipare, de eliberarea de ceva vechi și perimat (Venus se va afla în semnul Vărsătorului destul de influențată de conjuncția anterioară cu Pluton).
La Luna Plină din 15 decembrie, Mercur va reveni la mișcarea directă fiind în trigon cu Marte în mișcare aparent retrogradă, ea va aduce o perioadă interesantă, probabil cu o dinamică mai bună în comunicare, fiind posibile concilierile.
A doua jumătate a lunației este în general mai armonică și mai puțin tensionată, cel puțin până la Crăciun, ceea ce ne lasă în jur de 10 zile interesante, care trebuie de folosite la maxim pentru a negocia, dezamorsa, înțelege și schimba.
Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii când se formează următoarea Lună Nouă în semnul Capricornului, vedem că Marte în mișcare aparent retrogradă, va fi în opoziție din ce în ce mai strânsă cu Pluton de această data pe axa Leu – Vărsător, formându-se concomitent multe cuadraturi delicate, cum ar fi cea dintre Mercur și Saturn sau cea dintre Venus și Uranus , care nu vor genera energii „liniștite”.
Este posibil ca la sfârșit de an, energiile să fie destul de conflictuale motivându-ne dorința de a fi independenți, de a ne contrazice, de a ne răzvrăti (aceste stări se referă la persoanele cu autoritate din viața noastră sau chiar la autorități, ele fiind surprinse de răspunsurile pe care le dăm).
Pe scurt este o Lună Nouă cu multe provocări, este important să căutăm să le înțelegem sensul și să le folosim pentru a produce schimbările necesare evoluției personale.