Solstițiile și echinocțiile reprezintă patru momente subtile ale anului, ele sunt momente când Pământul, Soarele și într-un mod profund și mai greu de perceput, Luna, conlucrează la bunăstarea Vieții și la evoluția întregului Univers.
Solstițiul de iarnă este un moment de inspirație profundă, în care practic suntem conectați la tot ceea ce este subtil: Subconștient, Psihic, Sine, Mintal. Este ca și cum Soarele ar sta pe loc, el reprezentând Conștientul, este cea mai lungă noapte sau cea mai lungă zi a Lunii. Așa că tot ceea ce reprezintă Luna: introspecția, observarea lăuntrică, reflecția, meditația sunt ușor și important de realizat. Mintal este un moment extraordinar pentru a ne inventaria gândurile și să le lăsăm să plece pe cele care numai funcționează pentru noi. Este momentul de a merge în profunzime, să fim atenți la fiecare gând în parte, căci din gânduri vor veni apoi acțiunile viitoare, iar din acțiuni ne vom crea lumea personală. Este o perioadă pentru conexiuni profunde și importante mai ales cu lumea spirituală. Efectul observatorului din fizica cuantică este important în această perioadă, căci tot ce vom observa se va schimba, se va clarifica și șlefui.
Acest moment îl putem resimți teama de a merge mai departe, de a face următorul pas, de a amâna, dacă vom observa care este blocajul, cu siguranță vom înțelege ce ne împiedică să mergem mai departe. Consider solstițiul de iarnă ca un prag, este important ca de fiecare dată să avem curajul de a trece pragul și a merge mai departe, chiar dacă de jur în prejurul nostru pare beznă. Tot ce trebuie să facem este să ne întrebăm sufletul și să schimbăm frica prin vindecarea rănilor adânci care ne țin pe loc.
Această zi a solstițiului de iarnă îi corespunde în zodiacul druidic un frumos arbore: Fagul.
Fagul este un competitor puternic, hm, nu degeaba ziua de Solstițiu de iarnă corespunde primului grad din semnul Capricornului. Dacă este lăsat să-și poarte singur bătălia în pădure, iese învingător, el în final va domina pădurea. Totuși el permite multor specii de plante mărunte să se dezvolte formând așa zisele făgete, biotopuri de o frumusețe extraordinară și extrem de bogate. Se spune că este cel mai statornic prieten al pelerinilor și al căutătorilor spirituali, el oxigenează plămânii și ajută la vindecarea depresiilor plimbarea prin pădurile de fagi reprezentând o soluție de vindecare de gânduri negative și îmbunătățirea circulației intra-craniene (hm iarăși o analogie interesantă cu Capricornul care reprezintă creștetul capului). El simbolizează rigoarea, tradiția, solidaritatea, el ordonează și clarifică, trezește sentimente de securitate, ne ajută să scăpăm de energiile interioare blocate.
Solstițiul de iarnă are loc într-o zi de sâmbătă, Fagul corespunde planetei Saturn, fiind arborele învățării și înțelepciunii, dar și conservării cesteia prin scrierea de cărți. El ne avertizează că periodic trebuie să ieșim din zona de confort. Se spune că există și o zână a Fagului cu o ținută regală care ne încurajează în păstrarea cunoașterii străvechi, a magiei, a conexiunii cu trecutul. Totodată ne amintește care sunt riscurile intoleranței.
Astrologic vorbind, ne aflăm aproape de Ultimul Pătrar, Ascendentul momentului în semnul Peștilor cu Saturn în opoziție cu Luna, ne vorbește despre tensiuni emoționale, provocări și destul de multe neclarități.
Soarele este în cuadratură cu Nodurile lunare, un aspect în formare, pe care-l vom resimți ca o nevoie acută de a regăsi echilibrul pierdut între interior și exterior, între noi și ceilalți, între minte și suflet.
Este un moment de conștientizare a datoriei, onoarei și un moment de protective a idealurilor superioare. Dăruirea, disciplina și datoria își aduc propriile lor recompense.
Noi nu putem controla evenimentele din jurul nostru, dar putem controla felul în care ne vedem implicați în ele. Putem face din viaţa noastră o mare melodramă, simţindu-ne în permanenţă deprimaţi de ceea ce ni se întâmplă, sau putem povesti evenimentele fără a crea toată această dramă.
Trebuie să învăţăm să ascultăm şi să punem întrebări. Dacă ştim să comunicăm, oamenii ne dau toate informaţiile de care avem nevoie şi nu mai trebuie să facem presupuneri.
Mesajul acestui Solstițiu cred că este: Fă întotdeauna tot ce îţi stă în puteri.
Înseamnă să facem ceea ce ne place cu adevărat, tot ce ne aduce împlinire și mulțumire. Facem ceea ce facem pentru că aşa vrem, nu pentru că „trebuie”.
Cele mai frumoase momente din viaţă sunt cele în care ne simţim autentici, în care suntem noi înşine, căci redevenim noi înşine. În asemenea momente nu mai gândim, ci ne exprimăm creativitatea.
Este un mesaj recurent, la multe din aspectele din ultima perioadă.