Mercur este una dintre cele mai rapide planete, care de altfel, datorită legendelor şi mitologiei, poate reprezenta capacitatea fiecăruia de creştere prin depăşirea limitelor de cunoaştere, adică prin expansiune a planului mental. Pe de altă parte deoarece Mercur care s-a născut în zorii zilei, a ajuns la prânz atât de mare încât a putut să părăsească locul naşterii sale, ceea ce sugerează puterea de creştere a gândului dar şi viteza acestuia care poate aduce la maturitate totul. Mercur reprezintă acţiunea punctuală, specifică, şi unică, concentrându-se pe detalii.
Vesta reprezintă focul etern, din interiorul fiecărei fiinţe umane, energia prezentă în fiecare, şi care, se poate spune, că simbolizează capacitatea de a ne focusa, de a ne concentra permanent şi indiferent de context, atenţia asupra unei activităţi Personale, care ne solicită utilizarea darurilor personale (am scris Personale cu majusculă, deoarece aceste activităţi sunt subordonate lui Dumnezeu).
Această calitate ne ajută să ne urmăm cu consecvenţă Destinul şi să evoluăm necontenit. Dedicarea şi forţa interioară sunt cele mai importante atribute ale acestui foc etern.
În astrologia europeană există patru elemente: foc, aer, pământ şi apă. Acestea reprezintă parte din construcţia şi structura Universului, prezenţa lor în horoscop explicând puzzle-lul personal şi individual.
Mercur este o planetă exponentă a elementului Aer, care sugerează transportul informaţiei şi utilizarea ei.
Vesta este exponenta elementului Foc, cu referire exactă la Focul primordial care nu ar trebui să dispară, şi la efortul constant depus pentru întreţinere lui, doar că din exteriorul nostru, în primul rând.
Deosebirea dintre planete şi asteroizi constă în aceea că planetele reprezintă o energie care o resimţim intens căci face parte din construcţia personală, iar asteroizii o energie subtilă, foarte des greu de sesizat, căci reprezintă efortul depus în plan spiritual pentru evoluţia şi creşterea noastră.
De aceea întâlnirea dintre Mercur – o planetă personală, adică o planetă care reprezintă eforturile depuse de-a lungul existenţelor pentru a înţelege şi creşte în plan mental şi Vesta – un asteroid discret, care are supraveghează felul în care noi ne reîncărcăm energetic, sau măcar susţinem energia cu care am fost dotaţi şi nu o irosim – este extrem de importantă. Mai ales că această întâlnire are loc în semnul Vărsătorului, unde Mercur este exaltat, adică ar trebui să-şi dezvolte viziunea de la detaliu la holistic şi unde Vesta se simte excelent ea fiind fiica lui Saturn. Din acest semn Vesta are o acţiune intensă, fiindcă Aerul Vărsătorului, îi dă permanenţă şi stabilitate Focului său. Ca fiică a lui Saturn, în semnul Vărsătorului, aplică principiul limitării necesare evoluţiei conştiente, pas cu pas, graduale şi eficiente. Mercur fiul lui Jupiter, care reprezintă legea expansiunii, în semnul Vărsătorului, are imaginea holistică care îi permite aprofundarea şi stabilizarea în ipostaza cea mai potrivită.
Plecând de la aceste premise, am descoperit că Mercur şi Vesta se întâlnesc relativ rar în semnul Vărsătorului, ceea ce evident generează declanşarea unor evenimente importante la nivel subtil şi spiritual, chiar dacă noi nu le sesizăm.
Întâlnirile anterioare au fost în 1928, în 1968, şi în 2008.
Voi vorbi de fiecare în parte.
În 1928, au avut loc două întâlniri în semnul Vărsătorului, una în 17 ianuarie pe grad aries, cu Marte în grad anaretic în Săgetător, cu Jupiter în grad anaretic în Peşti în conjuncţie în desfacere cu Uranus în grad aries în Berbec şi cu Saturn în conjuncţie cu Venus pe Nodul sud; aspectul în sine este destul de slab datorită diferenţei de declinaţie, dar, cu toate acestea ajutând la generarea unor premise conflictuale, cumva prin neglijarea viziunii de ansamblu. În 6 martie aspectul se reface, cu Mercur retrograd, conjuncţia fiind şi mai slabă datorită aspectului antiparalel, ceea ce a făcut dificilă utilizarea puterii de observare şi a analizei intelectuale care ar fi putut verifica eficacitatea energiilor aflate la dispoziţia noastră, utilizate în grabă, neglijând delicateţea şi nevoile sufleteşti. Pallas, corespondenta subtilă a lui Mercur se afla în grad anaretic în Capricorn, fiind evident pregătită de transformarea conştiinţei umane şi a inteligenţei emoţionale. Spun aceasta deoarece în acest an mişcarea socialistă ia amploare şi se pun bazele crizei mondiale din 1929. Aspectul nu se mai reface şi a treia oară deoarece Vesta va trece în semnul Peştilor.
În 1968, un alt an interesant din punct de vedere mundan, căci din semnul Vărsătorului totul se referă doar la nivel de umanitate, avem pe 16 ianuarie prima conjuncţie dintre cele două, foarte puternică, cu Uranus aflat în gradul anaretic al Fecioarei, care dădea semnalele primăverii de la Praga dar şi a revoltelor studenţeşti din lume, o subliniez pe cea din Franţa urmată de cea muncitorească împotriva guvernului lui De Gaulle, care în final a dus la dizolvarea Adunării Generale şi la alegeri anticipate. Tot în această perioadă se pune bazele unei reforme a sistemului monetar internaţional, ca o consecinţă a valorii dolarului american. A doua conjuncţie se formează în 17 februarie, ambele conjuncţii fiind antiparalele, efectele lor fiind fără consecinţe la fel de importante ca în 1928, din punct de vedere concret, dar aducând în prim plan noi curente în lumea intelectuală. A trei conjuncţie nu se mai formează căci Vesta va trece în semnul Peştilor.
În 2008, suntem mult mai aproape de prezent şi cu siguranţă că fiecare dintre noi a simţit acest an într-un fel specific. La prima conjuncţie, în 17 ianuarie 2008, întâlnirea este destul de slabă datorită declinaţiei celor două, dar, în conjuncţie exactă cu Chiron. A doua conjuncţie se formează în 2 februarie, când Vesta şi Mercur retrograd sunt în conjuncţie cu Neptun dar şi cu Nodul nord, ea este antiparalelă, de aceea efectele ei se vor resimţi mai ales la nivel moral şi spiritual, prin luarea unor decizii care deschideau bazele unui viitor deosebit. Acest an, este important de spus, a fost un an bisect. Au loc primele semne le crizei, mai ales în SUA, care evident sunt neglijate şi atent acoperite. Al treilea aspect nu se mai formează deoarece Vesta a trecut în semnul Peştilor.
În anul 2015, prima întâlnire dintre Vesta şi Mercur are loc cu Mercur în mişcare aparent retrogradă, un aspect antiparalel, care avea rolul de a ne face să înţelegem ceea ce va putea genera situaţii dificile şi neaşteptate în viaţa fiecăruia dintre noi. Sextilul cu Saturn ne invită la maturitate şi înţelepciune, iar Uranus, guvernatorul Vărsătorului, este conjunct cu Ascendentul, ceea ce ne avertizează că orice exces va fi dificil de ţinut sub control, mai ales atunci când acesta a generat întreruperea unei schimbări importante la nivel global. Aspectul este resimţit mai mult ca un blocaj, căci energia focului este consumată pe acţiuni lipsite de importanţă, dar care par de anvergură, mai ales din cauza impactului publicitar.
În a doua etapă a întâlnirii, Mercur şi Vesta se întâlnesc în 4 martie, ambele planete fiind extrem de puternice, atât ca aspect cât şi ca poziţie, ele având împreună o energie echivalentă cu fluxul unei explozii – pentru că ele sunt în septil cu Marte, situat în propriul domiciliu, în conjuncţie exactă cu Nodul sud, şi în formare cu Uranus şi Venus.
Aspectul se formează în perioada de Lună fără direcţie, cu Luna în grad anaretic şi în sesquicuadraturi cu cuplul Uranus Venus şi cu Pluton. Descărcarea karmică generată de acest aspect este intensă, greu de sesizat, căci efectele ei se vor vedea în etape, prima fiind la momentul de Lună Plină din 5 martie. Cumva aceste aspecte conjugate, dar care au ca punct de plecare conjuncţia Mercur Vesta, vor genera o metamorfoză, care implică o intrare într-un tărâm mai înalt de existenţă conştientă, o desăvârşire spirituală de grup.
Preţul acestui salt poate fi unul destul de mare, dacă ne vom opune realizării lui.
Următoarea conjuncţie dintre Mercur şi Vesta în semnul Vărsătorului va avea loc în 21 ianuarie 2055, cu Uranus poziţionat exact peste Nodul nord de acum, în acest fel închizându-se ciclul karmic care se generează la conjuncţia din 2015. În acelaşi timp Uranus, guvernatorul semnului Vărsător este vârful yodului generat de conjuncţia Pluton Lilith şi Pallas. Este un aspect interesant căci pare că atunci se vor putea diminua consecinţele lipsei de acţiune spirituală din prezent.
În acest secol, ultima conjuncţie din semnul Vărsătorului dintre Mercur şi Vesta, se va forma în 5 ianuarie 2095, pe grad aries, practic atunci deschizându-se un nou ciclu, se vor concretiza toate aceste idealuri.
Mulţi dintre noi se tem să păşească cu hotărâre în lume şi să acţioneze energic, pentru a pune lucrurile în mişcare; prin urmare, se retrag, şovăitori, într-un con de umbră, într-o stare de visare, aşteptare şi contemplare. Într-adevăr, în anumite circumstanţe, este atitudinea potrivită; totuşi, această etapă de pasivitate trebuie, în cele din urmă, să cedeze prioritate contrariului său, în numele materializării visurilor noastre, al edificării lor întru realitate. Se poate dovedi cu adevărat înfricoşător; s-ar putea să ne zbatem, chiar să nu reuşim, uneori; însă este în regulă, întrucât se înscrie în cursul firesc al vieţii pe Pământ. A aştepta ca totul să fie perfect, înainte de a acţiona; ori a aştepta să ne cadă din cer ceea ce dorim, poate dura o veşnicie. Nimeni nu se aşteaptă să fim desăvârşiţi; aşadar, soluţia ideală este să ieşim din carapace şi să acţionăm, pentru materializarea visurilor noastre.
A urma un vis comportă şi aspecte dificile; pe bancul de probe din laboratorul vieţii, se va înfăţişa adesea sub o cu totul altă formă decât cea pe care ne-o imaginaserăm sau, în cazul nefericit, nu se va înfăţişa deloc. Dacă veţi analiza poveştile de viaţă ale oamenilor care şi-au transpus visurile în realitate, veţi întâlni, în mod repetat, această experienţă. Vor fi menţionate, totodată, în mod frecvent, stadiile de muncă asiduă, acţiune intensă; perseverenţa; şi în cele din urmă, un vis grandios ce a luat fiinţă.