Acest aspect este unul deosebit de interesant, el pune alături, legile de principii, cumva determinând ca în contextul general să se schimbe sau să se construiască noi legi, necesare transformării şi stabilirii unor concepte moderne, necesare situaţiei în care se află omenirea în acest moment, din punct de vedere spiritual.
Jupiter se referă la legile pământene, sociale, necesare pentru ca fiecare persoană să poată să-şi construiască atitudini şi comportamente sociale morale. Nu discutăm calitatea legii, căci până la urmă atunci când ne-am întrupat am ales acest context, ci felul în care ne construim respectul şi corectitudinea ca fundaţii ale unei construcţii spirituale.
Saturn se referă la concepte abstracte, matematice, care rezultă în construcţia noastră, ca urmare a acceptării şi a respectului construit, în urma înţelegerii legilor jupiteriene. Este ca şi cum cele două planete, aduc fiecăruia dintre noi ponderea necesară pentru a merge cu uşurinţă mai departe, fără exagerări, fără greutăţi inutile, doar cu ce ne este necesar.
De aceea această cuadratură descrescătoare care este foarte importantă, ea acţionând extrem de intens, mai ales la nivel subtil, în primă fază, ca apoi, să aducă rezolvări = transformări concrete. Foarte interesant că acest aspect de cuadratură a fost de fiecare dată tangenţial, nu s-a format exact, tocmai pentru că s-a lucrat intens la schimbarea mentalităţilor noastre şi a construcţiei personale. El va mai fi la fel de tangenţial şi cu Saturn în Săgetător şi Jupiter în semnul Fecioarei, atunci fiind cumva intens resimţit pe ordinea interioară pe care vom simţi nevoia să o updatatăm.
Acum la aspectul exact Saturn este staţionar direct, el va lucra ca un constructor care sapă şi toarnă stâlpii şi fundaţia necesară unei noi construcţii, pe ea fiecare construind ceea ce-i este necesar, cu propriile puteri, idei, informaţii şi ceea ce îi mai este caracteristic.
Din acest punct de vedere, este ca şi cum după ce totul este deja fixat, fiecare are posibilitatea de a se focusa strict pe a-şi construi personalitatea aşa cum ar trebui să fie ea, ceea ce evident, până acum fiecare a cam neglijat. Această stare nu este tocmai confortabilă, ea necesitând realizări în adevăr. De aceea ne putem confrunta cu fel de fel de frici datorate noilor căi care se deschid, a unei noi identităţi spontan relevate.
Avem nevoie de voinţă puternică, activă, sigură de sine, stăruitoare, plonjare în realitate, fără precauţii, acesta fiind de fapt momentul de eliberare şi de naştere a unor iluzii plăcute. Poate că este important să ştim că va exista bătălia lui pro şi contra, în lăuntrul fiinţei, ea va genera o judecată analitică, recapitulativă, extrem de constructivă în această perioadă.
Altfel, se poate spune că bulgărele de zăpadă, sau piatra aruncată cu un an în urmă, va genera în viaţa fiecăruia adevărate avalanşe sau tsunamiuri, necesare pentru a spulbera tot ceea ce este perimat, şubred sau strâmb.
Aş putea spune că această cuadratură se poate asemăna cu fulgerul şi tunetul în nopţile cu furtună: fulgerul brăzdează cerul şi luminează, în obscuritatea nopţii. În vreme ce tunetul ne poate înspăimânta cu o răsunătoare bubuitură, fulgerul ne permite să „zărim”, să înţelegem ceea ce se petrece. O străfulgerare de conştienţă ne izbeşte, uneori, cu bruscheţea specifică fulgerului; alteori, cunoaşterea prinde contur şi se dezvoltă lent, treptat, în conştiinţa noastră.
Anii propriei existenţe nu ni se înfăţişează dintr-odată; ei îşi fac simţită prezenţa treptat, prin succesiunea zilelor. La scăpătatul soarelui, la căderea serii, putem să ne aşezăm la odihnă şi să lăsăm lucrurile lumeşti în voia lor. Ne putem bucura în tihnă de somn şi călătoria onirică, pe tot parcursul nopţii, încrezători că zorii poartă pe aripile lor darul reluării existenţei, îmbogăţită cu noi perspective şi înfrumuseţată cu speranţe culese de pe meleagurile din vis. Orele care se succed, înainte de a ne abandona îmbrăţişării reconfortante a somnului, ne sunt hărăzite pentru a decide cum vrem să trăim şi să învăţăm, să râdem şi să creştem. Vieţile ne sunt mai atrăgătoare şi mai uşor de administrat, datorită faptului că le trăim succesiv: zi de zi.