Jumătatea lunii decembrie 2015 este marcată de septilul Marte Saturn, aspect considerat karmic, dar pe care eu personal îl privesc provocator, căci ne testează fermitatea dar li consecvența. Orice aspect de septil lasă posibilitatea de a evolua, doar că odată cu evoluția avem posibilitatea de a descărca din karma pe care fiecare o avem. Pe lângă aceasta combinația dintre Marte și Saturn este una delicată, căci ea este consumatoare de energie, este epuizantă dar mai ales apăsătoare, provocând situații aparent complicate, dar de fapt necesare pentru a ne despovăra. Marte în semnul Balanței, considerat în exil, pare la prima vedere slăbit, de fapt el nu acționează așa cum ne-am aștepta, pentru că aduce acțiuni și pentru a ne manifesta energia, sau pentru a o orienta corect. Saturn în Săgetător își exercită funcția de Învățător, el ne va determina să obținem viziunea corectă asupra vieții dar și asupra multor lucruri. Este ca și cum suntem atent monitorizați, fără ne testa, el practic ne supraveghează, ne urmărește atent toate acțiunile. De aceea acest septil aduce în viața noastră situații în care ar trebui să acționăm corect și ireproșabil. Evident el acționează cu precădere în sfera relațiilor noastre. Indiferent de natura lor, noi avem de făcut multe curățări, avem de clarificat ce simțim și ce ne dorim, dar mai ales trebuie să înțelegem corect necesitatea existenței unei relații în viața noastră. Cumva este zona cea mai delicată din viața fiecăruia, și probabil că înțelegerea manifestării față de relații, ar rezolva multe alte tensiuni, blocaje sau dificultăți din viața noastră.
Relația reprezintă oglindirea noastră, reprezintă ceea ce noi am vrea să vedem în exterior și din exterior, de aceea ea este o parte atât de importantă din viața noastră. Cel mai dificil este să armonizăm ceea ce oglindim în exterior cu ceea ce avem în interior, odată reușit acest proces, viața noastră este împlinită. De aceea ne consumăm atât în relații, de aceea ne implicăm sau pur și simplu ne pierdem identitatea.
Nu îmi aduc aminte cine spunea, Karma începe printr-o relație. Este adevărat, doar că generăm karmă nu pentru că există celălalt ci față de noi, față de ceea ce stricăm în armonia universală când ne pierdem valoarea, când ne consumăm, în loc să înțelegem, acceptăm sau colaborăm. Am învățat că cel mai mare expert într-o problemă este chiar cel care are problema respectivă. Schimbarea autentică ține de o viziune personală a vindecării. Viața este o sumă de experiențe pe care nu este nevoie să le împărțim mereu în bune sau rele. O întâlnire cu un suflet poate schimba acel suflet sau poate schimba ceva în tine. Oamenii se întâlnesc pe baza asemănărilor și se dezvoltă pe baza diferențelor. Avem nevoie de o sensibilitate duhovnicească, de o noblețe, de a nu răni pe celălalt.
Probabil că aici este cel mai greu să aplici Principiul Iubirii pe care Iisus a venit să ne învețe, căci acea iubire despre care ne vorbea El, vindecă, bucură, construiește. Așa că, acum în ajun de Crăciun, este nevoie să ne regândim existența conform acestui principiu.
Apoi, acest aspect ne vorbește despre nevoie, în sensul cel mai profund, versus dorință. Această diferență, aparent nesemnificativă, ne-ar vindeca viața, relațiile și ne-ar elibera de multe griji. Nevoia este ceva esențial existenței noastre, este ceva cu care sufletul crește. Dorința este cea care ne înlănțuie și ne determină să gândim comparativ fără a ne mai folosi sufletul, prin ea suntem cel mai simplu de manipulat. Acest septil ne învață să descoperim diferența calitativă dintre aceste două noțiuni, ne determină să facem o alegere prin care viața noastră va căpăta o altă dimensiune, un alt sens. Aceasta este partea cea mai grea a acestui aspect, pentru că ne va defini și ne va integra într-o anumită poziție spirituală.
Viața este o călătorie. „Omul este ceea ce crede că este”, spunea Anton Cehov. Avem nevoie de mai mult curaj. Am învățat atât de bine să ne târâim, încât nu mai știm cum e să zburăm. Sfântul Isaac Sirul ne învăța că e nevoie să ne coborâm mintea în cămara inimii și astfel ajungem în cer.