Acest aspect este anual, și teoretic ar putea trece cu multă ușurință neobservat, dar, de fiecare dată ne aduce acțiuni, cumva forțate din exterior, prin care să ne putem îndrepta atenția și înțelege importanța aspirațiilor personale. El generează o tensiune interioară prin care suntem oarecum determinați să acționăm, să luăm decizii importante legate de ceea ce fiecare are de făcut. De multe ori suntem superficiali, dar cu siguranță acest aspect lasă în viața fiecăruia dintre noi un fel de dâră, sau ne dă un semnal destul de intens pentru a nu fi neglijat. În această ecuație, din acest an, intervine și Marte retrograd, el reface aspectul de trigon cu Chiron, ceea ce semnifică că revin în atenție acele acțiuni necesare a fi duse la bun sfârșit, dar revin și impulsuri care trebuie depășite, înțelese sau diminuate. Este vorba despre instincte, despre acele reacții necontrolate care nu ne aduc decât extrem de rar creșteri și eliberări reale.
Acest aspect este penultimul cu Chiron în semnul Peștilor, în 2017, va avea loc cu Chiron în același semn, dar la grad anaretic, aducând obligativitate karmică. De aceea în această perioadă este nevoie ca fiecare să se implice în acele acțiuni și activități care-l împlinesc, să decidă să acorde o mai mare importanță creșterii spirituale și mulțumirii sufletești. Avem intuiție, vise premonitorii sau importante, mesaje subtile sau directe, practic un întreg arsenal prin care să înțelegem ce avem de făcut și cum am putea să ne dezvoltăm. Pe de altă parte teama de a pierde, de a nu ne face vizibili, da nu ne fi recunoscute calitățile, ne determină să ne orientăm atenția spre zone obscure, prea puțin importante din punct de vedere spiritual. Este decizia noastră dacă acționăm în sensul unor dependențe și mai mari sau în sensul eliberării de poveri, de idei preconcepute și la limită de frica interioară ca frână în manifestarea sufletului. Refacerea cuadraturii Saturn retrograd Neptun, guvernatorul semnului Peștilor, în domiciliu, aduce o tensiune interioară extremă, care ne provoacă să ne depășim limitele sau pur și simplu să clacăm. Combinația care rezultă din aceste aspecte, poate aduce un salt extraordinar fiecăruia dintre noi. Oricum am reacționa, suntem ghidați să ne descoperim darurile, chiar dacă aceasta se va întâmpla într-un mod mult mai forțat sau dureros. Este nevoie să strălucim, să fim cât mai împliniți și deschiși transformărilor din jur.
La nivel personal fiecare dintre noi ar trebui să-şi rezolve situaţia cu sine însuşi, să mediteze, să reflecteze, odată făcute acestea, capacitatea noastră de înţelegere devine extraordinară, putând să ne depăşim temerile şi traumele emoţionale, să descoperim cauza labilităţi noastre, ca apoi să fim mai fermi, lucizi şi exacţi în dorinţele şi acţiunile noastre. Din acest punct de vedere mi se pare interesant căci aspectul se referă şi la relaţiile noastre, acolo unde de fapt au loc cele mai multe tulburări şi emoţii negative, unde ne simţim trădaţi, abandonaţi sau ne apreciaţi.
Oricum tot ce ne aduce acest aspect este legat de descoperirea adevăratei noastre personalităţi, chiar dacă pe moment simţim un puternic conflict interior. De fapt este o purificare profundă, o vindecare intensă, tocmai pentru a ieşi la lumină frumuseţea sufletească personală, unică şi inconfundabilă, specifică fiecăruia.
Ţineţi minte cele spuse de Rabindranat Tagore: „… pentru a căpăta putere, trebuie să te supui legii forţelor universale şi să fii pătruns de conştiinţa că ele sunt ale tale”. Nimeni nu-şi va înţelege niciodată posibilităţile reale, dacă, în afară de dorinţa firească de a deveni un fenomen, nu va înţelege pe deplin că omul este o părticică a macrocosmosului, adică se află sub puterea legilor universale ale naturii. Şi numai subordonându-se lor, se poate afla pe sine în sine însuşi, cu posibilităţi nelimitate.
Va exista tendinţa de a încerca să ne manifestăm cunoaşterea fără a fi prea siguri de ceea ce ştim. Cunoaşterea de sine este foarte importantă, la fel ca şi cercetarea spirituală. Mare atenţie la cuvintele pe care le rostim, pentru că vom fi judecaţi după ele. Nu ne vor fi permise minciunile sau prefăcătoria, şi în general ar trebui să ne axăm pe rezolvarea unor lucruri care necesită o realizare rapidă.
O poveste sufită ne istoriseşte despre un mare mistic care trăia în linişte şi singurătate până când a fost trezit într-o zi de un mesager de la Dumnezeu. Misticul s-a frecat la ochi şi s-a ridicat pentru a vedea prezenţa angelică stând înaintea lui.
“Dumnezeu este foarte mulţumit de tine”, a spus îngerul. “Rugăciunile tale au fost auzite şi acceptate. Eu sunt aici ca să-ţi îndeplinesc dorinţele tale. Doar cere şi ele îţi vor fi imediat îndeplinite.
Misticul era confuz. “Ai ajuns un pic cam târziu.”, a spus el. “A existat un timp când aveam nevoie de multe lucruri, şi aveam multe dorinţe, dar acum nu mai am. Dorinţele mele au dispărut. Eu m-am acceptat pe mine însumi şi sunt mulţumit. Nici nu mai contează pentru mine dacă există sau nu Dumnezeu. Eu continuu să mă rog, dar doar pentru că eu mă simt bine făcând asta. Mă rog la fel cum respir. Ai venit prea târziu, eu nu mai am nici o dorinţă.”
“Dar Dumnezeu s-a oferit”, a spus îngerul. “Nu îl pot supăra pe Dumnezeu spunându-i aceasta. Te rog, de dragul meu, cere ceva.”
“Ce să cer?” a spus misticul. “Sunt fericit şi împlinit. Nu îmi lipseşte nimic. Totul este perfect. Dar dacă tu insişti voi cere; spune-i lui Dumnezeu că eu îmi doresc să continuu să rămân fără nici o dorinţă. Dă-mi lipsa dorinţelor.”
Să medităm asupra acestei poveşti şi asupra felului în care fericirea poate fi atinsă prin eliberarea de dorinţe şi cum se leagă acestea de viaţa noastră.