Zodiacul chinezesc

Legenda

Legenda spune ca Buddha a chemat la el toate animalele inainte de a intra in Nirvana, pentru a-si lua ramas bun inainte de a pleca definitiv de pe Pamant. La chemarea lui au raspuns primele Sobolanul, Bivolul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Sarpele, Calul, Oaia, Maimuta, Cocosul, Cainele si Porcul. In ordinea sosirii lor au fost alcatuiti anii zodiacului chinez. De fapt Sobolanul a avut misiunea de a raspandi aceasta chemare impreuna cu Cocosul. Cocosul era activ in timpul zilei iar Sobolanul alerga noaptea. Cocosul, cu zelul caracteristic de a aduna cat mai multe animale, a intarziat si a ajuns al zecelea. Sobolanul cu mult simt practic si imaginatie alerga de colo colo, rugand animalele sa-l care in spate pentru a se deplasa mai repede, voind astfel sa-si conserve energia. Calul, plin de temperament, cel mai rapid dintre ele, a refuzat sa-l ia in spate gratuit, de fapt din mandrie, neacceptand sa-i spuna cineva ce anume sa faca, dar mai ales cand sa faca. Sobolanul l-a considerat pe Cal din acel moment egoist si nechibzuit, iar Calul a inteles ca Sobolanul este destept dar manipulativ si pretentios. De atunci au ramas dusmani.
Fara sa se descurajeze, Sobolanul a mers la Bou, care greoi dar cu o inima buna l-a dus in spate, si, mai mult decat atat, plin de simtul datoriei, Boul a ajuns inainte de vreme la intalnire, fiind primul sosit. De aceea Buddha a anuntat ca-l va rasplati si ii va face onoarea de a-l numi primul semn al ciclului. Sobolanul s-a urcat repede pe spatele Boului si si-a revendicat acest privilegiu. Boul nu a protestat, apreciind munca pe care acesta o depusese, de aceea Buddha i-a dat pe buna dreptate dibaciului Sobolan locul intai si conducerea zodiacului. Astfel, Sobolanul a capatat transport gratuit si locul cel mai de cinste.

 

Aceasta este o legenda si se pare ca acest zodiac a fost folosit in China abia din secolul al IX-lea.
Sistemul astrologic reprezentat prin cele douasprezece animale este unul partial, care pune accent pe profilul personalitatii nu pe predictia destinului. Chinezii spun ca anul in care ne-am nascut reprezinta animalul care se ascunde in inima noastra.
Pentru ca sistemul sa fie complet se foloseste asociat cu Cei Patru Stalpi ai Destinului. Este una dintre metodele cele mai serioase si profunde folosite pentru a prezice luna, anul si fazele favorabile oricarei persoane.

Cele cinci elemente
Chinezii acorda o importanta foarte mare celor cinci elemente fundamentale care intra in compozitia universului: metalul, apa, lemnul, focul si pamantul. Ele sunt interdependente, influentandu-se reciproc.
Sunt folosite si in astrologie, definind caracteristici importante.
Astfel:
Elementul metal da un caracter dur, inflexibil, increzatoar in sine, incapatanat,  sub semnul lui sunt persoane care nu se lasa coplesite de probleme, dar care pot sa opereze modificarile si transformarile pe care si le doresc. Metalului ii corespunde simtul auzului, iar dintre organele corpului, plamanii.
Elementul apa lucreaza neintrerupt si in tacere, persoanele aflate sub influenta ei, putand, precum apa sa erodeze stancile. Sunt persoane care doresc sa se infiltreze nu sa domine, care sunt flexibile si maleabile, dar in extrema indecise. Apei ii corespunde simtul vazului, iar dintre organe rinichii.
Elementul lemn pune mare pret pe etica, sub semnul lui sunt persoane expansive si generoase, care au spirit de echipa, cu o inalta tinuta morala, buni executanti, care progreseaza constant. Slabiciunea consta in a-si asuma sarcini prea numeroase, imprastiindu-si resursele in prea multe directii. Lemnului ii corespunde simtul mirosului iar dintre organe ficatul.
Elementul foc da personalitati conducatoare, hotarate si sigure pe ele. Sub semnul focului sunt persoane dinamice, intreprinzatoare, deschizatoare de drumuri. Ei atrag cu caldura si stralucirea pe care le emana, dar pot deveni si distrugatori prin impulsivitate. Focul corespunde simtului tactil iar organul specific este inima.
Elementul pamant se caracterizeaza prin munca, simt practic, organizare si obiectivitate. Sub semnul pamantului sunt oameni care lucreaza serios si metodic, indicati pentru a organiza, care nu intreprind nimic fara un motiv intemeiat. Pamantului ii corespunde simtul gustativ iar organul asociat este splina.

Ciclurile zodiacului chinezesc
In acest fel fiecare zodie poate sa aiba una dintre cele cinci caracteristici: metal, apa, lemn, foc sau pamant. De exemplu este Sobolan de metal, Sobolan de apa, Sobolan de lemn, Sobolan de foc si Sobolan de pamant, functie de anii nasterii.
Deci in afara de cele 12 tipuri date de cele 12 animale, mai exista la fiecare in parte, 5 tipuri, date de elementul specific, rezultand in acest fel 60 de tipologii diferite.
Pe scurt un acest tip de zodiac are un ciclu complet de 60 de ani, cu subcicluri de 12 ani. Din punct de vedere subtil putem spune ca la 12 ani este considerata incheiata copilaria, trecand la adolescenta, apoi la 24 de ani este inceputul maturitatii, ca la 36 majoritatea sa aiba familie si copii, la 48 ne pregatim sa avem plenitudinea gandirii, iar la 60 este un ciclu complet. In China se obisnuieste ca la varsta de 60 de ani sa fie o sarbatoare familiala foarte mare la care sa participe toti membrii, fiind o mare binecuvantare daca sub acelasi acoperis se adunau 4 generatii.

Afinitati
Din povestirea de mai sus reiese ca animalele din zodiac pot fi in afinitate sau nu: chinezii acorda o mare importanta acestor relatii atunci cand se asociaza sau se casatoresc.
Triunghiurile afinitatilor sunt:
Sobolan – Maimuta – Dragon numit si „triunghiul executantilor”
Sobolanul are cele mai serioase conflicte cu Calul fiind complet opusi;
Maimuta are cele mai serioase conflicte cu Tigrul fiind complet opusi;
Dragonul are cele mai serioase conflicte cu Cainele fiind complet opusi.

Bou – Sarpe – Cocos numit si „triunghiul perseverentilor”
Boul are cele mai serioase conflicte cu Oaia fiind complet opusi;
Sarpele are cele mai serioase conflicte cu Mistretul fiind complet opusi;
Cocosul are cele mai serioase conflicte cu Iepurele fiind complet opusi.

Tigru – Cal – Caine numit si „triunghiul justitiarilor”
Tigru are cele mai serioase conflicte cu Maimuta fiind complet opusi;
Calul are cele mai serioase conflicte cu Sobolanul fiind complet opusi;
Cainele are cele mai serioase conflicte cu Dragonul fiind complet opusi.

Iepure – Oaie – Mistret numit si „triunghiul emotionalilor”
Iepurele are cele mai serioase conflicte cu Cocosul;
Oaia are cele mai serioase conflicte cu Boul fiind complet opusi;
Mistretul are cele mai serioase conflicte cu Sarpele fiind complet opusi.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top