Calendarul chinezesc
Pentru a lămuri multe neînţelegeri legate de calendarul chinezesc, este important să specificăm următoarele aspecte:

  • Zodiacul Chinez sau Calendarul lunar este unic, se bazează pe dinamica celor 12 luni, combinate într-un anume mod cu cele 5 elemente universale care determină un ciclu de 60 de ani.
  • Tradiţional a fost un ghid de agricultură pentru viaţa de zi cu zi.
  • Un an lunar este împărţit în 12 luni, fiecare lună având 29,5 zile.
  • La fiecare 2,5 ani se adaugă o lună în plus pentru a corecta calendarul.
  • O dată importantă asociată calendarului lunar este Prima zi de primăvară, un fel de referenţial, care cade întotdeauna în 4 sau 5 februarie. Această zi se numeşte Lap Chun, este interesant de ştiut că în această zi precum şi în prima zi a Anului nou lunar, un ou proaspăt de găină poate să stea fără prea mare dificultate în poziţie verticală. Legenda oului lui Columb se explică prin acea că el a atins coastele insulei Tortuga din Arhipelagul Bahamas în 17.02.1493, atunci când se schimba anul lunar. Ea reprezintă demonstrarea influenţei energetice lunare asupra viului şi pământului, iar un ou este la îndemâna oricui. De aceea puteţi începe Anul nou chinez punând un ou proaspăt în poziţie verticală şi punându-vă o dorinţă pentru anul ce urmează (concentraţi-vă pe această activitate); dacă reuşim să-l facem să stea în picioare, atunci dorinţa noastră se va îndeplini.
  • În calendarul lunar, prima zi a Anului nou variază mereu, aşa că Prima zi de primăvară poate face parte sau nu din anul care va începe, aşa încât un an lunar poate avea doi Lap Chun, sau nici unul. Anul fără Lap Chun este considerat un an orb, pentru că nu vede prima zi a primăverii, astfel nefiind indicate acţiuni importante, precum afaceri noi, căsătorii, achiziţionarea de case. Un astfel de an a fost 2010 (între 15.02.2010 – 03.02.2011) şi va mai urma în 2013, în anul Şarpelui de apă. Acest an lunar are un Lap Chun, iar anul viitor 2012, al Dragonului de apă are doi Lap Chun, este cuprins între 23.01.2012 – 10.02.2013, adică cuprinde 4, 5 februarie atât în 2012 cât şi în 2013.
  • Suntem în al 78-lea ciclu de 60 de ani guvernat până în 10.02.2016  de planeta Saturn.
  • Anul Iepurelui de metal, este yin, durează până în 22.01.2012 şi este guvernat de planeta Venus.

 

Principii
Vechii chinezi au studiat sursa tuturor mişcărilor, care rezultau că derivă din manifestarea relaţiei dintre două energii, una pozitivă şi alta negativă.
Vieţii i-au atribuit echilibrul interde-pendenţei energiilor pozitive şi negative, pe care le-au numit Yang şi Yin.
Au considerat că trebuie să existe un echilibru între forţele negative şi cele pozitive şi ca simbol au folosit Tai Chi denumit şi “Ultimul principiu al tuturor lucrurilor”.
Pentru a menţine viaţa precum şi ordinea şi armonia întregului univers, trebuie ca cele două fluxuri Yin şi Yang să fie menţinute într-un echilibru constant. Acest simbol, dar şi faptul că porţiunea albă conţine un cerculeţ negru iar porţiunea neagră un cerculeţ alb, ne duce cu gândul la Principiul polarităţii: “Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are două extremităţi; asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile sunt semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”.
Principiul de bază în astrologie şi feng shui este legea lui Yin şi Yang. Ar trebui spus că Tai Chi, sau cercul Yin Yang, este cunoscut în toată lumea, fiind chiar la modă.
Mu Chi, care simbolizează vidul suprem, este cercul gol, referindu-se la starea de dinainte de a exista ceva în Univers. Din acest vid se naşte Tai Chi, polaritatea, de aceea este foarte important să ştim că orice aspect sau creaţie are doi poli: unul masculin şi altul feminin, albul şi negrul, binele şi răul, Soarele şi Luna.
Forma Tai Chi este rotundă sem-nificând armonia care există între cele două polarităţi Yin şi Yang, şi deducând în acest fel utilitatea astrologiei: aceea de a readuce armonia în noi prin autocunoaştere şi acceptare.

 

Cele cinci elemente
Unde apare Tai Chi, aşa cum am spus, apare şi materia care a fost împărţită în cinci elemente de bază: Metalul, Lemnul, Apa, Focul şi Pământul. Aici ar fi important să subliniem că muzica chineză are cinci chei nu şapte ca cea occidentală, fiecăreia dintre ele fiindu-i atribuit un element.
Este important să reţinem ce organe şi simţuri, ce culori sau anotimpuri îi revin fiecărui element, pentru că este cel mai eficient mod de a determina natura psihicului unei persoane, cauzele bolilor, cât şi în decorarea caselor, folosită în feng shui.

Elementul metal dă un caracter dur, inflexibil, încrezătoar în sine, încăpăţânat,  sub semnul lui sunt persoane care nu se lasă copleşite de probleme, dar care pot să opereze modificările şi transformările pe care şi le doresc. Metalului îi corespunde simţul auzului, iar dintre organele corpului, plămânii.
Cuvinte cheie: apus, toamna, alb, plămâni.


Elementul lemn pune mare preţ pe etică, sub semnul lui sunt persoane expansive şi generoase, care au spirit de echipă, cu o înaltă ţinută morală, buni executanţi, care progresează constant. Slăbiciunea constă în a îşi asuma sarcini prea numeroase, împrăştiindu-şi resursele în prea multe direcţii. Lemnului îi corespunde simţul mirosului iar dintre organe ficatul.
Cuvinte cheie: vitalitate, răsărit, început, verde crud, primăvara, ficat.

Elementul apă lucrează neîntrerupt şi în tăcere, persoanele aflate sub influenţa ei, putând, precum apa să erodeze stâncile. Sunt persoane care doresc să se infiltreze nu să domine, care sunt flexibile şi maleabile, dar în extremă indecise. Apei îi corespunde simţul văzului, iar dintre organe rinichii.
Cuvinte cheie: necunoscut, nord, iarna, negru, rinichi.


Elementul foc dă personalităţi conducătoare, hotărâte şi sigure pe ele. Sub semnul focului sunt persoane dinamice, întreprinzătoare, deschi-zătoare de drumuri. Ei atrag cu căldura şi strălucirea pe care le emană, dar pot deveni şi distrugători prin impulsivitate. Focul corespunde simţului tactil iar organul specific este inima.
Cuvinte cheie: lupta, strălucirea, activitatea, roşu, vara, inima.

Elementul pământ  se caracterizează prin muncă, simţ practic, organizare şi obiectivitate. Sub semnul pământului sunt oameni care lucrează serios şi metodic, indicaţi pentru a organiza, care nu întreprind nimic fără un motiv întemeiat. Pământului îi corespunde simţul gustativ iar organul asociat este splina.
Cuvinte cheie: mijlocul, anotimpurile, abdomenul, galben, splina.
Filozofia orientală prezintă şi o interdependenţă dintre cele cinci elemente de bază ale vieţii: Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă, împărţite în două tipuri de interacţiuni: de generare şi de distrugere.

 


Interacţiuni determinative, de generare, folosite mai ales în astrologie, între cele cinci elemente:
Lemnul generează Focul (arderea lemnului produce focul).
Focul generează Pământul (focul reduce totul la cenuşă).
Pământul generează Metalul (mine-ralele se extrag din Pământ).
Metalul generează Apa (metalul poate deveni lichid, apa fără vasul din metal s-ar împrăştia).
Apa generează Lemnul (ploaia şi apa vitale plantelor).



Interacţiuni condiţionate de distrugere, folosite mai ales în acupunctură:
Lemnul domină Pământul (rădăcinile fixate în sol).
Pământul domină Apa (canalele şi stăvilarele controlează apele).
Apa domină Focul (focul este stins de apă).
Focul domină Metalul (topirea metalului).
Metalul domină Lemnul (orice lemn poate fi tăiat de un topor).

 

Cele douăsprezece animale
Zodiacul chinezesc al celor 12 animale, este similar cu zodiacul occidental, singura diferenţă fiind aceea că începutul său nu este în 21 martie la echinocţiul de primăvară, ci în 4 februarie, aproximativ, la sosirea primăverii, când începe anul solar.
Motivul este simplu, chinezii au preferat să includă în anul solar anotimpurile în totalitatea lor, nu să înceapă anul solar la jumătatea primăverii.
De aceea primul semn animal cu care începe anul este Tigrul.
Se poate face, prin analogie, o corespondenţă dintre zodia europeană şi zodia chinezească, valabilă numai pentru luna de naştere.
De exemplu o persoană născută în zodia Fecioarei, are corespondentul lunii de naştere (subliniez nu a anului), Cocoşul.
Corespondenţa dintre cele zodiace este prezentată pe scurt în tabelul următor.

 

  Zodie europeană Zodie chinezească
1 Berbecul Dragonul
2 Taurul Şarpele
3 Gemenii Calul
4 Racul Capra
5 Leul Maimuţa
6 Fecioara Cocoşul
7 Balanţa Câinele
8 Scorpionul Mistreţul
9 Săgetătorul Şobolanul
10 Capricornul Bivolul
11 Vărsătorul Tigrul
12 Peştii Iepurele



Nu trebuie confundat zodiacul chinezesc (cu cele 12 animale tradiţionale), cu astrologia chineză. Acesta utilizează numai jumătate din informaţiile necesare pentru a construi horoscopul, anul naşterii. Există în astrologia chineză sisteme complexe, cu semne, planete şi case, şi semnificaţii foarte profunde.

 

Ora de naştere

Trebuie specificat că aceasta reflectă structura energiei persoanei care   s-a născut.
Sistemul chinez este împărţit în intervale de două ore, ceea ce are ca avantaj că nu se  acordă importanţă modificării orei, după ora de vară. Adică intervalul orar se păstrează chiar dacă ora se modifică.


În al doilea rând este un mare avantaj, faţă de astrologia europeană, care se raportează la date strict astronomice, pentru că marea majoritate a oamenilor nu cunosc ora de naştere cu exactitate.
Chinezii au divizată o zi în 12 intervale a 2 ore fiecare, fiecare interval fiind guvernat de unul din cele 12 animale.
Sistemul chinezesc al orelor începe cu ora Şobolanului, dar fiindcă ea cuprinde intervalul orar 23.00-01.00, ea este practic divizată între două zile consecutive. De aceea în tabel ora Şobolanului este divizată în două jumătăţi. Intervalului 23.00-00.00 i se spune ora Şobolanului Târziu, iar intervalului 00.00-01.00 ora Şobolanului Devreme.
Este interesant că Ora Şoblanului este singura care trece dintr-o zi în alta. El este singurul animal care are atât calitatea Yang cât şi calitatea Yin, fizic el are patru (număr par Yin) degete la labele din faţă şi cinci (număr impar Yang) degete la labele din spate. Poate acesta a fost motivul pentru care chinezii l-au ales să facă tranziţia de la o zi la alta.

Save

Save


CURSURI DE ASTROLOGIE CHINEZĂ ȘI FENG-SHUI.
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte