Luna Nouă din semnul Taurului se formează pe 6 mai la ora 22.29, conjuncția Soare Lună se află în casa V, are Ascendentul în semnul Săgetătorului, și este încadrată de Mercur retrograd și Venus.
De fiecare dată când se formează Luna Nouă în semnul Taurului, avem un moment important, căci Luna se află în exaltare. M-am gândit de ce Luna se află în exaltare în acest semn, și cred că sunt mai multe rațiuni pentru care i s-a atribuit o astfel de poziție.
Una dintre ele ar putea fi de natură mitologică, cosmogonică, și aici mă gândesc la îmblânzirea taurilor cu copite de bronz ai lui Hefaistos. Iason trebuie să-i pună în jug pe acești uriași violenți ca să ia în stăpânire lâna de aur. Dar această condiție arată ca eroul trebuie mai întâi să-și înfrâneze patimile năvalnice, instinctele primitive și apoi să cucerească simbolul desăvârșirii spirituale. Hefaistos este asociat de romani cu Vulcan, zeul Focului, el este fiul lui Zeus și al Junonei, a fost mediatorul dintre părinții săi și făurar al zeilor. El a făurit-o pe Pandora care a generat atâtea probleme pe Pământ,l-a înlănțuit pe Prometeu, a realizat Taurii cu copitele de bronz – toate aceste fiind împotriva Omului. Iason este fiul regelui Aeson, el a fost educat și crescut pe muntele Pelion de centaurul Chiron, reprezintă condiția umană și capacitatea de a transcende condiția sa. Cu toate că a trecut prin multe evenimente, deturnându-se de la calea sa, în final a reușit să recapete tronul cuvenit – pierdut de tatăl său. Acest mit reprezintă provocarea fiecărui om de a-și valorifica resursele la maxim și de a-și duce la împlinire menirea pământeană.
Al doilea motiv ar putea fi acela că Luna este satelitul Pământului, și el are rolul de a ne transmite din exterior tot ceea ce avem nevoie pentru viața pe Pământ. În sprijinul acestei afirmații vine astrologia bazată pe fazele Lunii, denumită în zona orientală astrologie agrară și folosită intens în China și India. Semnul Taurului este cel care reprezintă cel mai bine Natura, naturalul și roadele pământului, acesta fiind motivul exaltării Lunii – natura cu siguranță se află în ritmul Lunii.
Al treilea motiv este acela că semnul Taurului definește valorile noastre umane, dobândite atât evolutiv cât și prin dezvoltarea spirituală inconștientă; aici se pot enumera arcul reflex (atitudinea
(postura) de ansamblu a corpului omenesc este verticală și se realizează prin reflexe statice si statokinetice), controlul motor al mișcărilor, gesturile involuntare, toate fiind la nivel inconștient – activitate specifică Lunii.
Din acest motiv, de fiecare dată când este Lună Nouă în semnul Taurului, este un moment de început de ciclu, pentru aproximativ un an de zile, până la următoarea Lună Nouă din semnul Taurului, care trebuie conștientizat. Este un moment în care este necesar să dăm o atenție deosebită fizicului nostru, să încercăm să ne analizăm reacțiile și evoluția, să ne propunem să ne dezvoltăm calitățile dobândite și să ne exprimăm – în primul rând față de noi înșine – valorile personale.
Din punct de vedere astrologic, la nivel general, această Lună Nouă ne vorbește foarte clar de creativitate, despre dedicare conștientă și focusare intensă pe calitățile pe care fiecare le are. Conjuncția Soare Lună în casa a V a și pe Punctul mijlociu Venus/Vesta ne sugerează că este un an și o perioadă în care fiecare este dator lui însuși dar este și vital, să își folosească darurile și să le dezvolte. Practic toate blocajele din viața noastră vor dispare dacă ne utilizăm calitățile personale, și ne urmăm aspirațiile. Din păcate cele mai mari blocaje sunt legate de înțelegerea acestui fapt, căci, suntem prea legați de ceea ce credem că ne poate aduce bani și resurse materiale, neglijând bucuria sufletului. Frica conduce toate blocajele din viața noastră, Lilith este punctul de inflexiune, ea generează un exces de neîncredere, mai ales legată de cum ne văd cei din jur, blocându-ne dezvoltarea personală și creșterea: cele două semicuadraturi pe care le formează cu Ascendentul și Jupiter, rezultă – credința în valorile noastre să fie grav zdruncinată. Din acest motiv nu găsim nici sprijin și înțelegere în exterior, nici puncte de trecere a obstacolelor. Singura planetă care o poate bloca pe Lilith este Neptun, care reprezintă abandonul, în sensul de credință în ”Facă-Se voia Ta Doamne”; urmând această linie, ea nu are cum să ne afecteze, căci ceața emanată de Neptun, nu îi permite să vadă punctele nevralgice, sensibile, ale fiecăruia dintre noi. Neptun este puternic, în domiciliu, poziționat pe punctul de mijloc dintre Ascendent și Descendent, dar și pe cel dintre Venus și Pluton, cu alte cuvinte, dacă îl lăsăm pe Neptun să acționeze, poate pare confuză sau neclară situația pe moment, dar el ne va călăuzi, prin credința noastră, spre realizarea valorilor personale și obținerea forței interioare și dezvoltarea voinței.
Căci tot am ajuns la Ascendent, acesta se află în semnul Săgetătorului, la gradul 11.27, este evident, în conjuncție cu Fortuna, și pe Punctul mijlociu dintre Marte/Saturn, Pluton/Junona, Pallas/Nodul Nord și Jupiter/Neptun. Niște lămuriri, la fiecare Lună Nouă, Fortuna, care este Partea araba a șansei, norocului, se află în conjuncție cu Ascendentul. Aceasta semnifică că în fiecare lună, avem posibilitatea – la Luna Nouă – să ne dezvoltăm cel mai bine cu putință personalitatea prin planificarea unor acțiuni specifice fiecăruia dintre noi, doar trebuie să ne acordăm timpul pentru a o face și pentru a descoperi care sunt acestea. De această dată, primim niște energii suplimentare, prin parteneri, prin persoane potrivite care apar când știm exact ce vrem și ce ne este necesar. În plus avem inteligența emoțională de a ne înțelege Calea, dar și de a o vedea, trebuie doar curaj de a intra pe ea; avem voința de a ne alege corect, indiferent de ceea ce cred ceilalți sau de modelul social. Evident că ne-ncrederea sau lipsa de curaj de a urma Calea poate genera un consum energetic extrem, care ne va diminua mult vitalitatea și energia fizică. Ascendentul este și vârful unui careu în T format împreună cu Jupiter staționar direct – guvernatorul Ascendentului și Neptun, acest aspect ne sugerează clar căci direcția de urmat este acea de dezvoltare a personalității și a sinelui, prin a arăta în exterior și a exprima valorile personale. În plus, Ascendentul este în conjuncție cu steaua fixă Rastaban, numele ebraic Rastaban înseamnă Capul celui Viclean şi Al Waid în arabă înseamnă Cel ce trebuie distrus. Aici este vorba de ceea ce ne împiedică să ne manifestăm, chiar atitudinile personale față de valorile interioare. La nivel mundan, arată o perioadă de lupte intense, de orgolii în acțiune, și de răspândire a unor zvonuri, sau energii care ne vor împiedica să vedem corect, să fim orbi la ceea ce este valoros dar și la adevăr.
Cu siguranță este o perioadă provocatoare, câteodată tulbure sau incertă, dar ea poate deveni forte productivă dacă ne concentrăm atenția pe ceea ce avem de făcut, dar și pe dezvoltarea personală. Evident este dificil de respectat legile și conduitele morale și spirituale, căci totul pare a fi o junglă, doar că acum este testată în fiecare dintre noi calitatea umană dat capacitatea de a găsi soluțiile potrivite conjuncturilor dificile. Asta presupune înțelegerea, adaptarea, învățarea și dedicarea.
”Pe drumul evoluţiei este imposibil sa întâlnim numai bine si sa se întindă in fata noastră doar covoare roşii, catifelate. Simpla stare de rău ne aminteşte, însă, că am gândit ceva ce nu este în acord cu fiinţa noastră profunda, a cărei stare obişnuită este iubirea, bucuria, mulţumirea și încântarea. În vieţile noastre, există o mie și una de situaţii ce ne ispitesc să ne îndreptăm de noi înşine și ne spun, prin aceasta, că avem dreptate să suferim, să ne simţim rău ori să renunţăm la iubire. Ele sunt ceea ce înţelepţii au numit „ataşamente” sau „dependenţe”. De obicei, privim spre exterior, privim în lumea dezlănţuită, unde vedem nenumărate situaţii și stări de lucruri care ne stresează și ne invită să ne simţim rău, să suferim, să urâm, să judecam, să învinovăţim ori să respingem. Și dacă ne uitam la ştiri, și dacă privim starea vremii, și dacă ne supară un partener de viață ori cineva oarecare nu ne împlineşte o dorinţă, simpla supărare este indiciul ferm al „existentei unui ataşament”. Puterea noastră de a iubi este plasată în exterior, în lume, în altul, care ne face bine dacă se comporta bine cu noi și ne face rău, daca se comportă rău cu noi. Mai mult, ajungem până acolo unde se poate ca alţii să se comporte cât pot ei de bine cu noi, totuşi – pentru că gândim în termeni negativi și suntem programaţi să suferim – noi suferim. Când primim ce vrem, am vrea ceva ce nu avem. Si aşa rămânem închişi în beciurile inconştienţei, unde ne este rău întotdeauna, oricât de bine ne-ar fi. Ba se întâmpla chiar ca, ceea ce alţii fac bun pentru noi să devină pricină de stres și de suferinţă. Fuga de iubire – un sindrom teribil de cunoscut în lumea noastră – se petrece pe acest fundal straniu al alegerii inconştiente de a suferi. De aceea procesul de evoluţie către starea reală a fiinţei noastre începe cu decizia ferma de a învinge orice obstacol întâlnim în cale. Aceasta este o decizie ce trebuie menţinută zilnic în conştiinţă. O alegere care trebuie repetată seara, la culcare și dimineaţa, când ne trezim. „Astăzi mă voi simţi bine, orice s-ar întâmpla”. Mâine vom vedea cât de simplu este să ne dăm seama dacă suntem ataşaţi de ceva sau de cineva.” Maria Timuc