Luna Plină are loc într-un context foarte interesant, pe de-o parte foarte aproape de solstițiul de vară, apoi într-o zi de o mare sărbătoare – care de fapt este strâns legată de momentul de solstițiu, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în tradiția populară se sărbătoresc Sânzienele.
- Să le luăm pe rând. Solstițiu are ca și traducere – Soarele stă – sunt cele mai scurte nopți din an și cele mai lungi zile, practic activitatea conștientului este maximă, și este perioada în care suntem foarte deschiși să socializăm, să ne facem vizibili, să ne bucurăm. Apoi chiar în această zi se produce cel mai târziu apus din an, este diferit de cele mai lungi zile și scurte nopți. Dintre toate momentele zilei, apusul este poate cel mai fascinant, și nu doar datorită imaginilor pe care le creează, ci prin prisma însemnătății pe care o poartă. Este acel moment care semnifică, deopotrivă, început și sfârșit. Este momentul reculegerii, al regăsirii, al dobândirii încrederii că, la fel cum soarele și-a terminat reprezentația și va reveni, negreșit, a doua zi, și noi suntem datori față de noi înșine să ne continuăm „spectacolul”. Asta semnifică că în această perioadă avem multe de înțeles și la multe de reflectat, sunt cele mai bune zile, să aducem din subconștient în conștient acele aspect esențiale fiecăruia pentru a-și urma calea vieții. Așa cum am spus mai sus, depinde doar de noi cum alegem să percepem lucrurile și ce semnificație le oferim, acum fiind unul dintre momentele acelor alegeri. Fie ca a fost bine, fie ca a fost rău, toate se duc sub roșul liniei orizontului și fac loc viselor de seară ori speranțelor din ziua următoare.
- Împărțirea anului în patru puncte importante, două solstiții și două echinocții ne sugerează de fapt, semnificația înfăptuirilor creatoare (3+1) și este întotdeauna asociată cu contextul realizărilor din lumea materială, a realității „de sub soare”. Există 4 Evanghelii care redau viața terestră a Domnului Iisus. Sunt patru puncte cardinale (Nord, Sud, Est, Vest). Întreaga aventură a vieții umane a fost așezată de Dumnezeu într-un univers cu patru dimensiuni: lungime, lățime, înălțime și timp; calitățile sunetului muzical se împart în 4 mari categorii: înălțime, durată, intensitate și timbre. Și exemplele pot continua. Solstițiul reprezintă momentul unui punct de maxim, acel maxim care ne indică un potențial personal, care poate fi atins folosindu-ne capacitatea creatoare cu care am fost înzestrați ca parte din Creație. De aceea este important să ne notăm ideile care ne vin în această perioadă și să le punem în aplicare de la Luna Nouă din 6octombrie, cu Soarele în semnul Balanței , după ce vom trece echinocțiul de toamnă, adică după ce vom ajunge la un echilibru.
- Ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul această zi semnifică trecerea de la Vechi la Nou. Faptul că este și Luna Plină cred că ar trebui ca fiecare dintre noi să se analizeze și să lase ceea ce este perimat în urmă și să meargă pe Calea personală, devenind oameni noi; Dumnezeu ne ajută în acest demers, dacă ne propunem, numele Ioan semnificând” Domnul dă har”, sau ”Darul lui Dumnezeu”. Istoria umană şi profetică a fiecărei persoane poate fi descrisă prin semnificaţia numelui „Ioan” care în ebraică indică deopotrivă harul lui Dumnezeu care transformă viaţa dar şi minunea făpturii alese şi înălţate de acest har. Doi sunt protagoniştii oricărei chemări, Dumnezeu şi omul. Dacă este blocată revărsarea harului, omul se stinge, decade şi se pierde în egoism. Dacă este blocată voinţa umană, atunci darul lui Dumnezeu cade în gol şi se iroseşte. Harul şi voinţa sunt cei doi poli ai sfinţeniei.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este semnul rugăciunii ce a fost ascultată. Dumnezeu cheamă pe fiecare om pentru o misiune. Proiectul de viaţă pe care Dumnezeu îl încredinţează celui chemat se numeşte vocaţie. Chemarea şi misiunea necesită ascultare şi discernământ. Vocaţia se descoperă pe parcurs, pas cu pas. Chemare şi misiune sunt doi termeni care în spiritualitate merg mereu mână în mână. Când iubirea lui Dumnezeu alege pe cineva dintre multe persoane, îl înzestrează cu darurile potrivite pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea. Naşterea lui Ioan Botezătorul arată cât de preţioasă este chemarea omului de către Dumnezeu. Venim la viaţă pentru că suntem doriţi, chemaţi şi iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu are un plan al său cu fiecare dintre noi, pe care trebuie să-l descoperim prin discernământ şi să-l realizăm.
- Sânzienele sunt unele dintre florile câmpului cele mai frumoase, li se mai spune și Drăgaică de la sărbătoarea populară, au multe flori și frunze deloc, căci bătrânii spun că are atâtea flori câte fapte bune a făcut Sfântul Ioan Botezătorul. Drăgaica se considera în popor că era un spirit al florilor care le conferă caracter vindecător. De aceea se credea că florile culese în această zi au puterea de a tămădui. Ziua de Sânziene era considerată data la care trebuiau terminate toate muncile agricole legate de întreținerea culturilor prășitoare, deoarece de la această dată începea maturizarea lor. De aceea dublarea acestei zile cu momentul de Lună Plină ne spune că avem multe acțiuni în derulare, pentru care am depus eforturi mari, și acum, ar trebui să facem o evaluare a lor, o analiză pentru a vedea pașii viitori. Se vor lua în calcul toate acelea care conțin o sămânță de bine în interiorul lor.
Luna Plină
- Luna Plină cu Luna în cădere în semnul Capricornului, ne invită să fim obiectivi, chiar dacă suntem plini de emoții, această Lună Plină ne invită la conștientizare. Saturn în mișcare aparent retrogradă, guvernatorul semnului lunar, este într-o opoziție în formare cu Marte, aspect dur, care provoacă numeroase tensiuni interioare. De aceea este important să vedem doar realitatea lăsând deoparte dorințele, preferințele, sau subiectivismul, conștientizând schimbările pe care este necesar să le facem în viața noastră. Soarele este în septil cu Uranus, un aspect foarte subtil, dar în același timp tranșant, dur, neașteptat. El ne sugerează că se încheie o etapă importantă și se dă startul unei noi. Faptul de a rămâne agățați prin resentimente de trecut poate genera situații explozive.