Ciclurile cosmice marchează viaţa terestră în mod mai mult sau mai puţin vizibil. Unele sunt folosite curent în calendare şi programe de acţiune. Altele sunt minimalizate sau complet neglijate, dar Astrologia le readuce în atenţia omenirii. Şi în viaţa fiecăruia, ciclurile cosmice funcţionează în mod inevitabil, dar cu aspecte particulare pentru fiecare individ, iar cunoaşterea lor ne permite să trăim în armonie cu ele.
În numărul precedent al revistei am amintit deja despre ciclul lui Jupiter. Este vorba de ciclul în care planeta Jupiter parcurge cele 12 semne ale zodiacului, de astă-dată un ciclu mai amplu decât cele ale Soarelui şi Lunii, fiindcă Jupiter are nevoie de aproape 12 ani (mai exact, în medie 11,86 ani, adică 11 ani 10 luni şi 15 zile) ca să parcurgă întregul cerc zodiacal - un ciclu sideral. Ar fi fost prea frumos ca ciclul lui Jupiter să fie exact de 12 ani...
De fapt, această diferenţă care rămâne până la exact 12 ani este cea care permite lui Jupiter să parcurgă în mod progresiv zodiile, astfel că la încheierea unui ciclu sideral el se găseşte avansat cu cîteva grade faţă de poziţia de acum 12 ani, şi în acest fel ciclurile jupiteriene nu sunt statice, ci marchează o evoluţie continuă. Acesta este cazul, de altfel, cu toate ciclurile planetare.
Dar ciclul lui Jupiter este foarte special, iar astronomii au bănuieli serioase că ar exista o legătură între ciclul lui Jupiter şi ciclul de 11 ani al evoluţiei petelor solare. Iar între Soare, Lună şi Jupiter există o legătură foarte interesantă. Raportul dintre viteza medie de deplasare pe zodiac al lui Jupiter şi a Soarelui este aproximativ acelaşi cu cel dintre aceleaşi viteze ale Soarelui şi Lunii. Se poate spune că aspectele Soare-Jupiter reprezintă pentru Pământ, la o scară mai mare, anuală, ceea ce reprezintă fazele Lunii la scară mai mică, lunară.
Pe de altă parte, dacă notăm poziţia lui Jupiter la fiecare început de an, constatăm că ea avansează în fiecare an cu câteva grade pe zodiac, şi putem calcula un mare ciclu al lui Jupiter, alcătuit din cicluri de 11,86 ani, dar în care Jupiter ajunge, la un moment dat, să se afle în acelaşi punct de pe zodiac după un număr întreg de cicluri, şi la aceeaşi dată din an. Găsim că lui Jupiter îi trebuie 83 de ani pentru acest ciclu, adică 7 cicluri zodiacale. Unii astrologi studiază serios ciclul de 83 de ani al lui Jupiter pentru a găsi evenimente care se repetă în istorie la acest interval de timp. Planeta care face un ciclu complet al zodiacului aproape exact în acest interval este Uranus, al cărei ciclu zodiacal este de circa 84 de ani. Din acest motiv, conjuncţiile succesive Jupiter-Uranus au loc la intervale extrem de strânse pe cercul zodiacal, iar aspectele dintre Jupiter şi Uranus sunt folosite ca repere importante în astrologia mundană pentru observarea ciclicităţii unor evenimente sau procese istorice.
Chinezii, care au un sistem astrologic anual în care fiecare an e guvernat de unul din cele 12 animale din zodiacul chinezesc, consideră că Jupiter este "steaua anului", recunoscând astfel că zodiacul lor anual este strâns legat de ciclul lui Jupiter. Ei consideră şi că un ciclu complet al vieţii omului este de 60 de ani, şi fiecare an are o combinaţie unică a unuia din cele 12 animale cu fiecare din cele 5 elemente. Pentru epoca de acum câteva milenii, în care probabil s-a dezvoltat zodiacul chinezesc, o vârstă medie de 60 ani era, desigur, ceva obişnuit. Dar astăzi speranţa de viaţă a omului a crescut, şi vârsta de 84 de ani este mult mai sugestivă pentru un ciclu complet.
Ciclul lui Jupiter este puţin studiat, totuşi. Jupiter este considerată a fi planeta şansei şi a felului în care omul ştie să beneficieze de oportunităţile vieţii, este o planetă asociată cu expansiunea şi creşterea individuală, cu bunăstarea şi buna dispoziţie, iar în planul istoriei mondiale, cu bunăstarea şi creşterea generală, dar şi cu expansionismul şi imperialismul. Valorile inexacte ale ciclului jupiterian şi poate şi faptul că planetele dure sunt tratate mai atent de gândirea pragmatică decât beneficul şi jovialul Jupiter, îl fac, probabil, să pară mai puţin interesant în comparaţie cu alte cicluri cu valori mai "rotunde". Dar aceasta nu-i poate reduce influenţa subtilă asupra vieţii fiecăruia. Practic, în exact 83 de ani, Jupiter parcurge de 7 ori întregul cerc zodiacal, delimitând 7 etape distincte ale vieţii omului, egale între ele. Aceste 7 etape pot fi asociate clar cu cele 7 planete din interiorul orbitei lui Uranus, sau cu cele 7 zile ale săptămânii.
Astfel, dacă facem o analogie între viaţa omului, de circa 83-84 de ani, şi o săptămână, atunci fiecare zi a săptămânii este reprezentată de un ciclu zodiacal al lui Jupiter. Timp de 6 ani durează "ziua", iar alţi 6 ani durează "noaptea" în zilele acestei săptămâni. Dacă ai observat în viaţa ta fluctuaţii evidente ale şanselor şi perioadelor de creştere şi stagnare personală, cu un ritm de circa 6 ani de zile, înseamnă că eşti foarte receptiv la acest ciclu jupiterian. Rămâne să-l studiezi mai atent ca să-l poţi folosi mai bine în viaţa ta. Poţi observa mersul lui Jupiter pe tema ta natală, şi astfel poţi remarca perioadele tale de progres şi şanse deosebite atunci când Jupiter urcă prin Casele VII-IX din tema ta natală, cu un maxim în Casa a X-a, apoi un declin şi o perioadă de aparentă aşteptare cât timp Jupiter se află sub orizontul temei tale natale.
Vreau să evidenţiez, deci, această permanentă armonie care există între elementele zodiacale, reflectând întreaga armonie universală, şi care ne dă prilejul să găsim repere excelente pentru ca să ne conducem viaţa cu mai multă înţelepciune.