Ceres este unul dintre asteroizii cei mai mari care reprezintă una dintre cele mai subtile forme de manifestare a materiei, el având legătură cu capacitatea fiecărei persoane de a fi productiv, da a-și folosi creativitatea în mod rodnic și eficient; mai reprezintă și grija față de propria creație, de propria muncă și de rezultatele ei. În plus într-un oarecare fel reprezintă o linie fină între ceea ce se vede și ceea ce nu se vede, ca un fel de provocare care ne este lansată pentru a privi dincolo de aparențe.
Ingresul în semnul Capricornului, semn de Pământ este semnificativ (Ceres își are domiciliul în semnul de Pământ al Fecioarei), căci aduce un fel de maturizare a modului de abordare a tuturor semnificațiilor enumerate mai sus, dar și un fel de redescoperire a valorilor interioare și a capacităților de concentrare strict asupra problemelor concrete. Ea va sta în acest semn până pe 31 ianuarie 2020, interval de timp în care fiecare dintre noi trebuie să-și reconsidere sistemul de valori, să își ordoneze ideile legate de zona materială, să învețe să-și administreze și dozeze cât mai corect și eficient resursele personale, indiferent de natura lor. Mi se pare important de subliniat că echilibrul, armonia și acțiunea constantă și focusată asupra acestor direcții este extrem de importantă.
Vom primi numeroase lecții personale legate de excesele pe care le-am făcut, de lipsa de consecvență și coerență legată de administrarea valorile personale, de felul în care ne-am apreciat munca și am știut să o respectăm. Venus guvernatoarea Ascendentului este în cuadratură cu Neptun, ea are o frecvență de rezonanță foarte interesantă cu Ceres în general, iar în particular o susține să ne determină să ne utilizăm cât mai bine creativitatea. Cu toate acestea provocările, tentațiile și tendința de a risca sunt foarte mari. Este ca și cum nu vedem decât ceea ce ne convine din ceea ce este în jurul nostru, și evităm să verificăm, să aflăm date cât mai exacte despre propunerile care ni se fac.
În general suntem legați fizic de natura trecătoare a materiei dar psihic suntem condiționați de permanența vieții. Este important să reușim să transcedem semnificația evenimentelor din jurul nostru pentru a nu face o ruptură între planul material și cel spiritual. Adică nu putem crede în Dumnezeu ca ceva ce trece așa cum nu putem crede într-un Dumnezeu în afara realității vi a materiei. Simplele dorințe, atașamente ne țin captivi într-un cerc vicios. De fapt energia investită în exterior trebuie îndreptată spre optimizarea facultăților sufletești, ceea ce va aduce automat mai multă prosperitate, siguranță și armonie într-un mediu care pretinde autoritatea unor obiceiuri nesănătoase și inferioare valorilor umane. De aceea dacă deschidem ochii pentru a vedea dincolo de aparențe, de fapt, vom înțelege că numai prin propriile fapte putem găsi satisfacție, fapta bună în simbioză cu soarta. Și iată cum un mic asteroid ne poate ajuta să discernem ceea ce ne este necesar de ceea ce ne este nociv, ne sugerează că numai prin acțiune revenim la individualitatea personală, separându-ne de cei cu care împărțim în liniște viața, ca fiind ceva comun.
Tot astăzi este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Mântuitorului, poate fi o coincidență? Eu zic că marele beneficiul al postului este să învățăm să deosebim ceea ce ne este necesar de ceea ce reprezintă dorință. Să învățăm să ne ascultăm sufletul în deciziile legate de trup, să fim noi înșine și să ne exprimăm cu iubire.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, nu întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine”…