| Rodica Purniche | Astrolog |
Date astronomice
- Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar – in ea ar incapea toate celelalte planete. Unii au vazut in aceasta planeta, a cincia de la Soare, un glob enorm care pare sa sfideze toate proportiile normale ale sistemului nostru planetar, invelit in nori glaciali, tulburat in permanenta de cele mai teribile cicloane care ating 536 km/ora la ecuator si scuturat de fulgere de 10000 de ori mai puternice decat cele de pe Terra. El emite de doua ori mai multa energie decat primeste de la Soare si o puternica stralucire infrarosie si ultravioleta de pe intreaga sa suprafata. Cimpul sau magnetic este de 10 ori mai intens decat cel al Terrei. Are un diametru ecuatoriald e 142.000 km, o greutate de 1.899.000 miliarde de tone si se invarteste la 778.000.000 km departare de Soare, fiind de 5 ori mai departe de el decat este Pamantul.
- Suprafata lui Jupiter poate fi acoperita de 11 suprafete ale Terrei sau ar trebui 1.000 de planete precum Terra ca sa-i umple volumul. Ea este formata din gaze iar atmosfera este foarte noroasa. Norii sai, foarte colorati, produc furtuni care dureaza sute de ani. Are un inel subtire si intunecat, abia vizibil, format mai mult din praf cosmic si franturi de roci. Anumiti astronomi si oameni de stiinta considera ca Jupiter contine un nucleu mic, format din roca metalica si inconjurat de un strat subtire de hidrogen atat de comprimat, incat are forma lichida. Atmosfera lui contine 86% hidrogen si 14% heliu, fiind strabatuta de furtuni puternice in norii cei mai de sus.
- Jupiter se roteste foarte repede in jurul axei, ceea ce face ca norii sa fie intinsi in benzi multicolore. Temperatura medie la suprafata norilor sai este de -153 grdC. Cea mai vestita formatiune vizibila in acesti nori este pata rosie, o furtuna imensa descoperita acum 300 de ani! Pata Rosie este vizibila usor daca folosim un telescop cu obiectivul mai mare de 70mm diametru.
- Are 39 de luni cunoscute. 4 dintre ele sunt cele mai mari si au fost descoperite de catre marele astronom si om de stiinta italian Galileo Galilei in 1610. De aceea se numesc luni galileene: Europa, Callisto, Io (sateliti masivi, aproape planete, fiind de talia lui Mercur si Marte) si Ganymede (cel mai mare dintre stelitii sistemului solar). Europa si Io seamana mai mult cu planetele de langa Soare, fiind solide si dense. Callisto si Ganymede sunt formate mai mult din gheata si au o densitate mai mica. Lunile galineene se vad si cu un binoclu tinut bine in mana. Io se mai numeste si „Luna de pizza” pentru ca este acoperita de vulcani care arunca foarte mult sulf pe suprafata. Sulful galben si alte substante colorate o fac sa semene cu o pizza uriasa. Alti patru sateliti – Anankea, Carmea, Pasiphae si Sinopea – se invart in sens invers fata de celelalte planete. Conform anumitor planetologi, satelitii sau Lunile lui Jupiter ar putea adaposti forme de viata, desi absenta apei si a unei atmosfere respirabile ar face imposibila viata asa cum o cunoastem noi.
- Lui Jupiter ii trebuiesc 12 ani pamanteni ca sa se invarteasca o data in jurul Soarelui. Deci un an pe Jupiter dureaza 12 ani pamanteni. Ca sa se invarteasca o data in jurul axei proprii, ii trebuie 10 ore pamantene, deci ceva mai putin de jumatate din timpul necesar Terrei pentru acelasi lucru.
- Suprafata lui Jupiter nu poate fi vazuta de pe Pamant pentru ca este acoperita cu nori grosi, formati din cristale de amoniac si metan. Amoniacul combinat cu alte substante da planetei culoarea nisipului. Cu telescopul se observa benzile noroase si diversele furtuni din atmosfera. Planeta insa se observa si fara telescop, ca o stea foarte stralucitoare pe cerul noptii. Mai stralucitoare decat ea sunt doar Venus si Luna.
Considerente de natura spirituala
Prin marimea si pozitia sa, sfera subtila de forta a acestei planete ocupa locul central printre sferele subtile de forta ale celorlalti astri care se invart in jurul Soarelui. Ca planeta, Jupiter este precedata de Mercur, Venus, Terra, Marte si asteroizi, pentru a fi urmata apoid e acelasi numar de corpuri celeste – Saturn, Uranus, Neptun, Pluto si planetele transplutoniene, dintre care prima este deja numita de catre unii Minos.
In analogie cu acest loc ales, sfera subtila de forta a lui Jupiter reprezinta in astrologie principiul echilibrului, al autoritatii, al ordinii, al stabilitatii in progres, al abundentei, al patrarii si perpetuarii ierarhiei stabilite. Energiile sale subtile fac sa se manifeste in planul fizic legalitatea sociala, bogatia, optimismul si increderea. In astrologia traditionala, planeta – denumita si „marele benefic” – guverna atit Semnul zodiacal Sagetator (considerat un Semn al dreptatii) cat si Semnul zodiacal Pesti (considerat an Semn al compasiunii). Medicina si jurisprudenta sunt profesiuni privilegiate in cazul fiintelor umane care se afla in rezonanta mai mereu si foarte mult cu sfera subtila de forta a lui Jupiter.
In astrologia hindusa, sferei sale de forta ii corespunde un zeu foarte important, numit Brihaspati, semnificatiile lui simbolice fiind vaste si depasind cadrul strict al astrologiei.
Cea mai importanta corelatie de care pune alaturi aceasta sfera energetica subtila si zeul (spiritul/entitatea) care o guverneaza este notiunea de guru. In limba sanscrita guru inseamna atat „greu” cat si „acela care impastie intunericul si aduce Lumina Divina”, atribute caracteristice, de altfel, unui maestru spiritual autentic. Tocmai de aceea Brihaspati, spirtul planetei, mai este cunoscut in traditia hindusa, si sub numele de Devaguru (Maestrul Zeilor) sau Devacarya (Invatatorul Zeilor). El este acela care pledeaya pentru corectitudine, justitie, iluminare prin effort propriu. Actiunea sa vizeaza progresul si expansiunea Constiintei, amplificarea puterii de munca si curajul divin integrat. El este acela care is salveaza adoratorii dar carora le ofera, totodata, si oglinda caracterului lor real.
Numit adeseori Vacaspati (de la „vak”=Cuvantul exprimat, si „pati”= stapan), Jupiter se releva a fi si Stapanul vorbirii, Maestrul plin de elocinta, care acorda Cunoasterea si vegheaza plin de compasiune la respectarea Legii (uneori Jupiter este cunoscut si drept „Stapanul Dharmei”). Uneori se spune ca el determina durata vietii, deoarece el este acela care daruieste longevitatea.
Considerat ca „datator de fericire”, sub egida lui intra intelepciunea, credinta, moralitatea, compasiunea, bunavointa, expanisunea, libertatea de a ne construi propriul model, propria filosfie de viata. Lui i se atribuie un important manual de legi si politica, Brihaspati Samhita, astazi in mare parte pierdut, fapt deloc intamplator daca ne gandim la folosirea din ce in ce mai joasa a rezonantei jupiteriene, despre care unele texte antice comenteaza: „In Kali Yuga (epoca Intunericului), Nandi – Taurul Dharma-ei – se mai sprijina intr-un singur picior.” Intr-adevar, in lumea contemporana, Legea Divina este profund ocultata sau chiar cu buna-stiinta defaimata, fiind un real act de eroism spiritual regasirea si respectarea ei.
Brihaspati este asociat de multe ori cu Brahma (Creatorul vietii) si cu Ganesha (Zeul care inlatura toate obstacolele), ca simbol al puterii de a anfrange dusmanii, mai ales ignoranta, singurul dusman de temut al fiintei umane. O veche legenda spune ca Brihaspati este fiul lui Angiras, preotul zeilor si patronul ritualurilor sacrificiale. Consilier intelept prin excelenta, este intotdeauna ascultat si respectatd e catre Surya (Soare) si Soma (Luna), cuplul regal al Luminariilor. El este acela care controleaza miscarile celorlalte astre si el este „cel mai bun profesor al stiintelor Luminii (astrologia).
Unul dintre multele texte initiatice secrete il descrie astfel: „El este un zeu stralucitor si puternic calarind pe un elefant alb (care, incalitatea sa de cel mai mare mamifer terestru, este un simbol al majestuozitatii si al puterii). In maini, zeul poarta un suld e manuscrise (simbolul Cunoasterii spirituale a Scripturilor), discul lui Vishnu (simbol al retezarii din radacina a prostiei) si scoica (simbol al puterii Sunetului Divin, arhetipal). Cu a patra mana el binecuvanteaza.” Lui i se spune intotdeauna: „Ma inclin pana la pamant in fata Invatatorului tuturor Zeilor, care straluceste orbitor precum aurul… El este imbracat in galben, iar florile si uleiurile aromate cu care este impodobit au aceeasi culoare. El poarta tot felul de ornamente si este un Intelept in toate artele si stiintele.”