| Rodica Purniche | Astrolog |
Date astronomice
- Planeta Marte este a patra planetă de la Soare. Orbita ei se află între orbita Terrei şi cea a lui Jupiter. Diametrul său are aproximativ 6.550 de km. Seamănă cel mai mult cu Pământul, iar ziua pe Marte durează aproape la fel ca ziua terestră.
- Are suprafaţa acoperită de deşerturi, vulcani stinşi, multe cratere datorate meteoriţilor, şi două regiuni polare acoperite de gheaţă (atât gheaţă obişnuită, din apă, cât şi dioxid de carbon îngheţat). Mai există, de asemenea, dune de nisip, canioane şi pietre erodate de vânt, care au căpătat în timp forme ciudate. Una din aceste pietre arată ca un chip de om, dar numai dacă este privită de la o anumită depărtare şi dintr-un anumit unghi, amintind de Sfinxul din Munţii Bucegi din ţara noastră.
- Savanţii consideră că planeta are un miez de fier solid.
- Atmosfera planetei Marte este subţire, compusă din 95% dioxid de carbon, azot 3% şi 2% alte gaze. Ea este străbătută de furtuni şi trece prin schimbări periodice care seamănă cu anotimpurile de pe Pământ. Cea mai scăzută temperatura la suprafaţă este de -140 C° şi cea mai ridicată de 20 C°.
- Spre deosebire de Terra, Marte are doi sateliţi naturali – Phobos şi Deimos, compuşi din roci pietroase şi metalice. Ei sunt cele mai mici Luni ale Sistemului nostru solar.
- Marte face o rotaţie completă în jurul Soarelui în 687 de zile, ceea ce înseamnă cam 22,5 luni pământeşti. Deci un an pe Marte durează aproximativ 2 ani tereştri. În jurul propriei axe, planeta se roteşte în 24 de ore şi 37 de minute, adică puţin mai mult decât Terra.
- Marte se vede cu ochiul liber ca o stea roşiatică. De altfel, ea chiar este numită ”planeta roşie”, datorită solului său, nisipul marţian conţinând substanţe feroase care oxidează şi înroşesc suprafaţa.
- Pe Marte găsim cel mai înalt vulcan din întregul Sistem solar, numit Olympus Mons (27000m altitudine şi 1000 km diametru la bază), şi cel mai larg canion de pe toate planetele, numit Vales Marineris.
Date astrologice
Încă din vechime, astrologii-astronomi au conferit planetei Marte guvernarea asupra Semnului zodiacal Berbec şi asocierea acestei planete cu Energia Începutului, cea care generează noile procese existenţiale, noile ”arderi”, a căror valoare este aceea de a elimina impurităţile de orice fel, de a facilita evoluţia către forme superioare şi de a direcţiona energiile elevate ale fiinţei umane către împliniri spirituale concrete. De asemenea, tot acestei planete i s-a conferit şi guvernarea asupra Semnului zodiacal Scorpion, planeta fiind asociată cu energia sexuală ca formă de manifestare a vieţii sub toate aspectele ei creatoare. Nu degeaba un vechi proverb spune: ”cine nu iubeşte moartea nu iubeşte viaţa, căci nu poţi trăi decât prin ceea ce te face să mori”. Aşadar, simbolismul acestei planete este deosebit de complex, pentru că el este legat de complexitatea energiei vieţii, tumultuoasă, veşnic fecundă, veşnic făuritoare, veşnic truditoare şi izbânditoare. Viaţa nu poate fi oprită în nici un fel, curgerea ei este continuă. Ea poate fi însă direcţionată, şi asta prin graţia sferei de forţă planetară a lui Marte, către scopuri, idealuri, obiective nobile, eroice, chiar divine. Dacă omenirea nu s-ar fi depărtat atât de mult de centrul ei real care este Dumnezeu, cu siguranţă că am fi început să vorbim despre această planetă ca despre o fiinţă vie, cu o viaţă deosebită, aşa cum i-a fost revelată lui Emmanuel Swedenborg şi aşa cum am şi menţionat, de altfel, la începutul articolului despre Îngerul sferei sale de forţă.
Există câteva „înrudiri astrologice” ale planetei Marte.
Relaţia cu Luna – provine din sensibilitatea emoţională la care ne expun percepţiile senzoriale. Atunci când aceste percepţii sunt incorect sau dizarmonios decodificate, suntem predispuşi la compulsiuni emoţionale sau manifestări emoţionale necontrolate precum furia, isteria, emotivitatea necontrolată (ceva ”ni se suie la cap”). În aspectul lor armonios, cele două planete conferă empatie compasivă şi creativitate concretă în sfera artistică (de exemplu, arta dramatică, teatrul popular, teatrul de păpuşi sau pentru copii).
Relaţia planetei Marte cu Mercur – provine din rapiditatea de acţiune şi execuţie la care ne expun ideile şi dorinţa de afirmare personală. Atunci când aceste idei sunt insuficient focalizate sau aprofundate, rezultă decizii pripite şi acţiuni „aspre”, repezite, insuficient motivate sau impure ca intenţie. În aspectul lor armonios, cele două planete conferă eficienţă în acţiune, realizare divin integrată, control şi auto-control mental asupra naturii noastre grosiere şi asupra instinctelor de orice fel, mai ales sexual.
Relaţia planetei Marte cu Uranus – provine din caracterul imprevizibil al tuturor transformărilor cu care ne confruntăm de-a lungul întregii noastre vieţi. Ori de câte ori este necesar să trecem la o etapă superioară calitativ a vieţii şi ne înverşunăm să ne agăţăm de vechi şi confortabil, aceste două planete, împreună sau separat, acţionează asupra noastră în mod spontan, purificator, chiar exorcizant. În aspectul lor armonios, cele două planete conferă vindecarea spirituală obţinută prin alegeri divin inspirate şi prin susţinerea eforturilor noastre de către entităţile angelice.
Relaţia planetei Marte cu Pluto – provine din puterea de transformare a energiilor lor specifice – lentă dar definitivă, care în fiinţa noastră se manifestă atât în zona cea mai de jos a coloanei vertebrale (cunoscută în anatomia spirituală drept ”polul sexual al lui Paracelsus”), cât şi în zona din creştetul capului (fontanela, cunoscută în medicina spirituală drept ”polul spiritual al lui Paracelsus”). Dacă aceste energii transformatoare sunt folosite dizarmonios, ele stagnează în sfera de acţiune a polului sexual şi ne menţin pe un nivel de conştiinţă gregar, al cărui singur scop este acumularea de bunuri şi dezvoltarea unui comportament defensiv, dar manifestat agresiv. Dacă aceste energii transformatoare sunt folosite în mod armonios, ele se ridică în sfera de acţiune a polului spiritual şi ne menţin pe un nivel de conştiinţă cu mult superior celuilalt, al cărui singur ideal este Eliberarea şi contopirea totală, ultimă, cu Dumnezeu-Tatăl.