Echinocţiu de primăvară 2014

Gata de astăzi ziua este egală cu noaptea şi începe să crească, dimineaţa este lumină mai devreme, iar noaptea vine mai târziu. Avem mai mult timp pentru a muncii dar şi pentru a ne plimba în mijlocul naturii. Acesta este ritmul Naturii şi al vieţii.
Din punct de vedere astrologic, în ziua de echinocţiu de primăvară este Ziua Astrologiei pentru că odată cu intrarea Soarelui în semnul Berbecului începe un an nou astrologic. Astfel acum va începe anul astrologic aflat sub influenţa lui Saturn, în perioada lui Saturn şi, dacă folosim Ascendentul profectat de pe harta României, România începe un an saturnian; pe scurt pentru noi românii acest an este de o importanţă covârşitoare.
Plecând de la momentul exact al echinocţiului, ora 18.57, pentru Bucureşti, harta astrologică ne indică un Ascendent în semnul Balanţei, care sugerează nevoie de echilibru pentru fiecare dintre noi, interesant că şi Luna Plină din 16 martie 2014, a avut Ascendentul tot în semnul Balanţei, fiind evidentă sublinierea mesajului; pe lângă faptul că, în sine, momentul de echinocţiu reprezintă un echilibru, un moment de colaborare şi activare a unor energii legate de pacea şi stabilitatea necesare pentru a crea şi concepe un nou început.
Acest echilibru pare destul de controversat, căci se poate asemăna cu o retragere, cu un pas înapoi, dar, în acest context, orice metodă folosită pentru a obţine răgazul necesare realizării contextului de a sădi o sămânţă nouă, este importantă.
Planeta Venus guvernatoarea Ascendentului este în cuadratură cu Saturn şi Luna, cele două planete care-şi transmit ştafeta. Ceea ce ne sugerează că vor fi necesare eforturi susţinute şi constante, mai ales la nivel de viziune holistică şi putere de anticipare, pentru a se păstra echilibrul. Aş putea spune că situaţia din acest an seamănă extrem de mult cu o poziţie utilizată în Tai chi şi în artele marţiale chineze, Cocorul, calităţile cocorului sunt echilibrul, supleţea şi armonia. Cu un picior în aer cu genunchiul îndoit, cu ciocul pregătit pentru a lovi, cu aripile desfăcute pentru a-şi menţine echilibrul dar şi pentru a le folosi în luptă, cocorul eschivează cu supleţe şi promtitudine atacurile puternice ale prădătorului şi apoi contra-ataca nimicitor cu ciocul, ţintind ochii sau gâtul adversarului, ucigându-l sau descurajându-l şi făcându-l să renunţe la atac.
Aşa cum probabil ştie toată lumea, cocorul nu este un animal de pradă la fel ca tigrul sau ca leopardul şi de aceea loviturile lui nu se bazează pe forţă. Supleţea eschivei si, in general, a mişcării, echilibrul şi mobilitatea îl transformă într-o ţintă greu de nimerit pentru prădători. Pentru cocor, a scăpa nevătămat de atacul prădătorilor echivalează cu o victorie, dar asta nu înseamnă că atacurile şi contra-atacurile lui nu pot fi nimicitoare şi chiar mortale.
Venus în domiciliul tradiţional saturnian – Vărsătorul – ne spune că supleţea conferă armonie şi eficienţă şi ca atare este indispensabilă. A nu folosi forţa împotriva forţei brute, a eschiva atacurile adversarului şi apoi a contra-ataca decisiv, a devia loviturile împiedicându-le, astfel, să-şi atingă scopul, sunt dovezi ale supleţei. Aceasta este primul sfat pe care-l primim pentru acest nou an astrologic. Saturn, ca şi guvernator, ne sugerează calmul şi răbdarea, neclintirea şi fermitatea, pentru că cel mai bun atac este studierea şi utilizarea forţei de recul al unei acţiuni, adică avem nevoie de înţelepciune şi multă atenţie, chiar meticulozitate în tot ceea ce facem. Pe scurt în loc de forţă să ne folosim viteza gândului şi gândirea logică, utilizând energia generată de o acţiune împotriva celui care a generat-o, aceasta fiind de fapt o viziune holistică a ansamblului.
 
Aparenta fragilitate a acestei păsări îi conferă şi multă frumuseţe, ea are forţă dar nu în sine ci dată de capacitatea de a-şi folosi întregul corp, de a acţiona holistic şi cu o extraordinară supleţe, dată de mişcările ample, rotunde, fine. Aceasta ar trebui să fie şi atitudinea noastră în acest an. În astrologie Saturn este considerat dur, stâncos, blocant şi limitativ, poate că aceste caracteristici sunt cele primare sau cele mai simplu de simţit, doar că domiciliul în semnul Vărsătorului, semn de aer, ne arată cealaltă faţetă a lui, cea de înţelept şi de eleganţă şi supleţe în acţiune.
Conform principiilor taoiste: cea mai puternică lovitură este slabă şi cea mai rapidă mişcare este lentă – hm ce bine seamănă cu principiul saturnian. Astfel, slabul devine puternic si lentul devine rapid, dacă există armonie şi perseverenţă. Oricine şi orice se poate schimba, în timp, prin acţiune corectă şi susţinută dacă există de ajuns de multă seriozitate şi competenţă.
Datorită acestor calităţi, respectiv: echilibru, supleţe şi armonie, este posibil să ne realizăm toate dezideratele propuse în acest an.
În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Tradiţiile spirituale ne spun că orice formă de evoluţie are patru etape distincte: creaţia, apogeul, distrugerea, reluarea ciclului. Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de distrugere şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Putem observa acest moment de creaţie în trei paşi: sosesc rândunelele, se aude bubuitul tunetului. (sunt frecvente furtunile cu tunete şi zilele ploioase) şi fulgeră adesea (în zilele cu ploaie).
La noi, unii consideră că primăvara începe când se sfârşesc zilele babei Dochiei. Alţii pun iarăşi ziua întâi de primăvară după ce trec treisprezece săptămâni numărate din ziua de Crăciun. Atunci zic ei că omătul se topeşte şi curge în torente chiar şi de pe vârful celor mai înalţi munţi. Când încep a ieşi animalele de prin ascunzişurile lor de peste iarnă, când prind a zbura gâzele şi fluturii cei roşii – sărbătoarea de Alexii care are loc în 17 martie şi mai ales când încep a veni rândunelele, cocostârcii, cocorii şi celelalte păsări ce petrec peste iarnă în ţările calde. Atunci, când vin acestea, e semn că primăvara a sosit şi că mai mult n-are să mai ningă. DE echinocţiul de primăvară şi de Creaţie este legată şi sărbătoarea de Bunavestire, care este o sărbătoare comună ortodocşilor, romano-catolicilor şi greco-catolicilor din întreaga lume, prima dintre cele patru mari praznice dedicate Maicii Domnului – Ea se ocupă de tot ceea ce este legat de problemele umane: sănătate, prosperitate, iubire dar, în acelaşi timp Ea are grijă ca Natura şi tot ceea ce răspunde legilor Mamei Natură să fie puse corect în aplicare, mai ales de către noi oamenii. În trecut, Bunavestire era prăznuită fie pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, fie pe 18 decembrie. Treptat, data de 25 martie a fost acceptată atât în Biserica ortodoxă, cât şi în cea catolică, după stabilirea zilei de 25 decembrie ca sărbătoare a Naşterii Domnului. Bunavestire este prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului, ce aminteşte ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că-l va naşte pe Iisus.
Bunavestire se sărbătoreşte după echinocţiul de primăvară, atunci când sosesc rândunelele şi cucul începe să cânte. Sărbătoarea este cunoscuta în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenie.
Revenind la aspectele astrologice, harta momentului de echinocţiu ne mai sugerează că avem capacitatea de a transforma o lipsă naturală de putere în echilibru şi seninătate interioară, practic prin retragerea în interior, prin analizarea întâi a propriei noastre persoane pentru a putea rezolva problemele din exterior.
Altfel orice răspuns la provocări fără o analiză atentă a structurii interioare – aici mă refer la persoană, firmă, congregaţie, ţară, uniune etc., poate genera efecte devastatoare, ca acela de răspândire a unui venin sau a unui virus în întregul mediu exterior.
De aceea să fim cât mai supli şi să ne păstrăm echilibrul folosindu-ne voinţa şi înţelepciunea. Aş putea spune că situaţia şi contextul general se pot asemăna cu arcana XIII din Tarot – care anunţă o schimbare, un sfârşit de ciclu şi începerea brutală a unuia nou, dar fiecare ar trebui să fie extrem de înţelepţi dar deosebit de rezervaţi.
În zodiacul druidic ziua echinocţiului de primăvară este simbolizată de Stejar, un arbore mare, puternic şi frumos cu rădăcini puternic înfipte în pământ. 
Legenda Regelui Stejar si a Regelui Ilice este de provenienţă celtica. Cei doi simbolizează însă, de fapt, două aspecte opuse şi complementare ale Zeului. Regele Stejar guvernează asupra jumătăţii luminoase a anului, iar “vremea” lui este aceea a creşterii, dezvoltării, vindecării şi începerii de proiecte noi, în timp ce Regele Ilice guvernează asupra jumătăţii mai întunecate a anului, o perioadă de odihnă, reflecţie şi învăţare. Regele Stejar este apropiat de aspectul solar şi vegetal al Zeului, în timp ce Regele Ilice are mai mult aspectul de Stăpân al Animalelor/Zeu Încornorat.
Există mai multe variante ale acestei legende. Într-una dintre ele, cei doi poartă, de două ori pe an, o luptă pentru putere, pentru a vedea cine va ieşi învingător şi va guverna asupra următoarei jumătăţi de an. În această varianta, lupta are loc de echinocţii când forţele celor doi sunt egale). De echinocţiu primăverii Regele Stejar îl va înfrânge pe Regele Ilice şi va guverna asupra jumătăţii luminoase a anului, în timp ce Regele Ilice îl va învinge pe Regele Stejar de echinocţiu de toamnă şi va prelua puterea, guvernând jumătatea întunecata a anului, până la următoarea confruntare a celor doi. Conform unei alte variante a acestei legende, cei doi nu şi-ar schimba, de fapt, locul, ci ar continua să guverneze împreună, întregul an, dar puterile unuia dintre ei vor prevala totuşi, în funcţie de perioada anului.
Este de remarcat că axa Berbec – Balanţă are specifice casele VII – I, fiind extrem de importantă, practic nu ni se va permite să nu ne ocupăm de ce reprezintă ea: relaţiile versus personalitate, ea mai reprezintă ceea ce avem neapărat de rezolvat în acest an. Ea este specifică fiecărei persoane în parte, şi implicit fiecare ar trebui să-şi detecteze pe harta natală, dar şi pe revoluţia solară, ce probleme ridică această axă. În general se poate spune că destinul ne va determina să acordăm o mai mare importanţă relaţiilor noastre în raport cu propria personalitate, să renunţăm la asocierile care nu ne mai sunt necesare, să  fim mai atenţi la realizarea personală, apărând de numeroase ori şi sacrificii indispensabile propriei evoluţii. De aceea cred că va trebui să muncim pentru a nu lăsa lucrurile nefinalizate, pentru a ne dezvolta spiritual şi pentru a deveni mult mai iubitori. Vor fi necesare multe sacrificii ale egoului, va fi sancţionată vanitatea şi orgoliul, va fi necesară voinţa dar şi renunţarea la încăpăţânare. Numai în acest fel putem să ne realizăm proiectele şi idealurile, atrăgând în jurul nostru prin legea rezonanţei şi sincronicităţii acele persoane de al căror sprijin avem nevoie, valorizându-ne personalitatea.
În special alegerile relaţionale sunt cele care vor necesita o atenţie maximă, fiind important să nu ne implicăm în relaţii dezechilibrante, să fim fireşti, arătându-ne adevărata esenţă, fără a ne ascunde după diferite măşti. Încercările noastre vor fi legate de relaţii, fiind important să ne asumăm responsabilităţi, să avem relaţii mature, învăţând să nu acţionăm doar după propriile nevoi, ascultând şi trăindu-le şi pe acelea ale partenerului de viaţă. Cuvântul cheie este toleranţa, diplomaţia, armonia.
Chiar dacă nu vom reuşi să facem transformările necesare pentru a renunţa la trecut este evident că nu vom mai avea pârghiile necesare pentru a acţiona în acelaşi fel, fiind practic lipsiţi de uneltele necesare întreţinerii sau perpetuării unei situaţii.
Preponderenţa semnului Apă în harta momentului ne vorbeşte despre emoţii intense, care vor fi dificil de controlat, ele putând conduce la decizii iraţionale sau lipsite de înţelepciune. Este de folosit capacitatea de adaptare a apei, influxul ei şi curgerea pe care o sugerează, adică este important să lăsăm ca lucrurile să-şi urmeze cursul, controlând doar ca evenimentele care se generează să fie armonioase.
 
Pregătirea pentru celebrarea echinocţiului trebuie să includă activităţi de purificare fizica, mentală şi spirituală.
Băile cu plante, busuioc şi gălbenele, aromele de salvie şi uleiul de lavandă ne vor purifica fizic. Apoi postul alimentar, consumul de fructe sau crudităţi cu adaos de seminţe de floarea soarelui va ridica nivelul vibraţiilor.
Este momentul cel mai potrivit in care putem medita asupra lucrurilor trecute si incercând sa ne dam seama care sunt acele energii pe care nu le mai dorim sau care nu ne mai sunt folositoare, fiind chiar negative.
Meditati asupra echilibrului si incercati sa il aduceti in viata voastra.
Descoperiti-va potentialul si creativitatea. Semintele pot fi folosite in ritual pentru a simboliza potentialul si noile inceputuri, iar plantarea lor ritualica poate fi transformata intr-un act magic. Meditati asupra dorintelor voastre si, plantand semintele ce vor simboliza aceste dorinte si apoi urmarind cresterea lor si ingrijindu-le, vizualizati-le indeplinite. Puteti alege semintele pe care le veti folosi in ritual in functie de proprietatile plantelor respective (corespondente). Astfel, daca va intereseaza purificarea, puteti folosi seminte de busuioc (Ocimum basilicum), fenicul (Foeniculum vulgare) sau ruta (Ruta graveolens). Pentru curaj si bucurie, plantati seminte de limba-mielului (Borago officinalis). Pentru o legatura mai puternica cu Divinitatea – folositi seminte de floarea-soarelui sau calendula (galbenele, Calendula officinalis), sau cu Mama noastră Pământească – seminte de nalba sau mac.
Faceti plimbari in natura si transformati-le in sarbatoare, in ritualuri dedicate naturii insasi. Observati cum natura se trezeste la viata, cum apar mugurii si bobocii, si meditati asupra temelor potentialului si renasterii. Este perioada de inflorire a plantelor cu bulbi (lalele, narcise, zambile, etc) si a pomilor fructiferi. Mugurii, bobocii, bulbii sunt toate simboluri ale potentialului.
Culegeti flori salbatice, la intamplare. Ghiciti-le apoi semnificatia magica (folosindu-va de intuitie, corespondente sau carti) si ascultati mesajul pe care vi-l pot transmite.
Vopsiti oua, decorati-le folosindu-va imaginatia si creativitatea. La fel ca si semintele sau mugurii, si ouale sunt simboluri ale potentialului si renasterii. Le puteti consuma in cadrul ospatului ritualic, dacă bine-nţeles nu ţineţi Postul Paştelui.
Gata de astăzi ziua este egală cu noaptea şi începe să crească, dimineaţa este lumină mai devreme, iar noaptea vine mai târziu. Avem mai mult timp pentru a muncii dar şi pentru a ne plimba în mijlocul naturii. Acesta este ritmul Naturii şi al vieţii.
Din punct de vedere astrologic, în ziua de echinocţiu de primăvară este Ziua Astrologiei pentru că odată cu intrarea Soarelui în semnul Berbecului începe un an nou astrologic. Astfel acum va începe anul astrologic aflat sub influenţa lui Saturn, în perioada lui Saturn şi, dacă folosim Ascendentul profectat de pe harta României, România începe un an saturnian; pe scurt pentru noi românii acest an este de o importanţă covârşitoare.
Plecând de la momentul exact al echinocţiului, ora 18.57, pentru Bucureşti, harta astrologică ne indică un Ascendent în semnul Balanţei, care sugerează nevoie de echilibru pentru fiecare dintre noi, interesant că şi Luna Plină din 16 martie 2014, a avut Ascendentul tot în semnul Balanţei, fiind evidentă sublinierea mesajului; pe lângă faptul că, în sine, momentul de echinocţiu reprezintă un echilibru, un moment de colaborare şi activare a unor energii legate de pacea şi stabilitatea necesare pentru a crea şi concepe un nou început.
Acest echilibru pare destul de controversat, căci se poate asemăna cu o retragere, cu un pas înapoi, dar, în acest context, orice metodă folosită pentru a obţine răgazul necesare realizării contextului de a sădi o sămânţă nouă, este importantă.
Planeta Venus guvernatoarea Ascendentului este în cuadratură cu Saturn şi Luna, cele două planete care-şi transmit ştafeta. Ceea ce ne sugerează că vor fi necesare eforturi susţinute şi constante, mai ales la nivel de viziune holistică şi putere de anticipare, pentru a se păstra echilibrul. Aş putea spune că situaţia din acest an seamănă extrem de mult cu o poziţie utilizată în Tai chi şi în artele marţiale chineze, Cocorul, calităţile cocorului sunt echilibrul, supleţea şi armonia. Cu un picior în aer cu genunchiul îndoit, cu ciocul pregătit pentru a lovi, cu aripile desfăcute pentru a-şi menţine echilibrul dar şi pentru a le folosi în luptă, cocorul eschivează cu supleţe şi promtitudine atacurile puternice ale prădătorului şi apoi contra-ataca nimicitor cu ciocul, ţintind ochii sau gâtul adversarului, ucigându-l sau descurajându-l şi făcându-l să renunţe la atac.
Aşa cum probabil ştie toată lumea, cocorul nu este un animal de pradă la fel ca tigrul sau ca leopardul şi de aceea loviturile lui nu se bazează pe forţă. Supleţea eschivei si, in general, a mişcării, echilibrul şi mobilitatea îl transformă într-o ţintă greu de nimerit pentru prădători. Pentru cocor, a scăpa nevătămat de atacul prădătorilor echivalează cu o victorie, dar asta nu înseamnă că atacurile şi contra-atacurile lui nu pot fi nimicitoare şi chiar mortale.
Venus în domiciliul tradiţional saturnian – Vărsătorul – ne spune că supleţea conferă armonie şi eficienţă şi ca atare este indispensabilă. A nu folosi forţa împotriva forţei brute, a eschiva atacurile adversarului şi apoi a contra-ataca decisiv, a devia loviturile împiedicându-le, astfel, să-şi atingă scopul, sunt dovezi ale supleţei. Aceasta este primul sfat pe care-l primim pentru acest nou an astrologic. Saturn, ca şi guvernator, ne sugerează calmul şi răbdarea, neclintirea şi fermitatea, pentru că cel mai bun atac este studierea şi utilizarea forţei de recul al unei acţiuni, adică avem nevoie de înţelepciune şi multă atenţie, chiar meticulozitate în tot ceea ce facem. Pe scurt în loc de forţă să ne folosim viteza gândului şi gândirea logică, utilizând energia generată de o acţiune împotriva celui care a generat-o, aceasta fiind de fapt o viziune holistică a ansamblului.
 
Aparenta fragilitate a acestei păsări îi conferă şi multă frumuseţe, ea are forţă dar nu în sine ci dată de capacitatea de a-şi folosi întregul corp, de a acţiona holistic şi cu o extraordinară supleţe, dată de mişcările ample, rotunde, fine. Aceasta ar trebui să fie şi atitudinea noastră în acest an. În astrologie Saturn este considerat dur, stâncos, blocant şi limitativ, poate că aceste caracteristici sunt cele primare sau cele mai simplu de simţit, doar că domiciliul în semnul Vărsătorului, semn de aer, ne arată cealaltă faţetă a lui, cea de înţelept şi de eleganţă şi supleţe în acţiune.
Conform principiilor taoiste: cea mai puternică lovitură este slabă şi cea mai rapidă mişcare este lentă – hm ce bine seamănă cu principiul saturnian. Astfel, slabul devine puternic si lentul devine rapid, dacă există armonie şi perseverenţă. Oricine şi orice se poate schimba, în timp, prin acţiune corectă şi susţinută dacă există de ajuns de multă seriozitate şi competenţă.
Datorită acestor calităţi, respectiv: echilibru, supleţe şi armonie, este posibil să ne realizăm toate dezideratele propuse în acest an.
În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Tradiţiile spirituale ne spun că orice formă de evoluţie are patru etape distincte: creaţia, apogeul, distrugerea, reluarea ciclului. Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de distrugere şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Putem observa acest moment de creaţie în trei paşi: sosesc rândunelele, se aude bubuitul tunetului. (sunt frecvente furtunile cu tunete şi zilele ploioase) şi fulgeră adesea (în zilele cu ploaie).
La noi, unii consideră că primăvara începe când se sfârşesc zilele babei Dochiei. Alţii pun iarăşi ziua întâi de primăvară după ce trec treisprezece săptămâni numărate din ziua de Crăciun. Atunci zic ei că omătul se topeşte şi curge în torente chiar şi de pe vârful celor mai înalţi munţi. Când încep a ieşi animalele de prin ascunzişurile lor de peste iarnă, când prind a zbura gâzele şi fluturii cei roşii – sărbătoarea de Alexii care are loc în 17 martie şi mai ales când încep a veni rândunelele, cocostârcii, cocorii şi celelalte păsări ce petrec peste iarnă în ţările calde. Atunci, când vin acestea, e semn că primăvara a sosit şi că mai mult n-are să mai ningă. DE echinocţiul de primăvară şi de Creaţie este legată şi sărbătoarea de Bunavestire, care este o sărbătoare comună ortodocşilor, romano-catolicilor şi greco-catolicilor din întreaga lume, prima dintre cele patru mari praznice dedicate Maicii Domnului – Ea se ocupă de tot ceea ce este legat de problemele umane: sănătate, prosperitate, iubire dar, în acelaşi timp Ea are grijă ca Natura şi tot ceea ce răspunde legilor Mamei Natură să fie puse corect în aplicare, mai ales de către noi oamenii. În trecut, Bunavestire era prăznuită fie pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, fie pe 18 decembrie. Treptat, data de 25 martie a fost acceptată atât în Biserica ortodoxă, cât şi în cea catolică, după stabilirea zilei de 25 decembrie ca sărbătoare a Naşterii Domnului. Bunavestire este prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului, ce aminteşte ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că-l va naşte pe Iisus.
Bunavestire se sărbătoreşte după echinocţiul de primăvară, atunci când sosesc rândunelele şi cucul începe să cânte. Sărbătoarea este cunoscuta în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenie.
Revenind la aspectele astrologice, harta momentului de echinocţiu ne mai sugerează că avem capacitatea de a transforma o lipsă naturală de putere în echilibru şi seninătate interioară, practic prin retragerea în interior, prin analizarea întâi a propriei noastre persoane pentru a putea rezolva problemele din exterior.
Altfel orice răspuns la provocări fără o analiză atentă a structurii interioare – aici mă refer la persoană, firmă, congregaţie, ţară, uniune etc., poate genera efecte devastatoare, ca acela de răspândire a unui venin sau a unui virus în întregul mediu exterior.
De aceea să fim cât mai supli şi să ne păstrăm echilibrul folosindu-ne voinţa şi înţelepciunea. Aş putea spune că situaţia şi contextul general se pot asemăna cu arcana XIII din Tarot – care anunţă o schimbare, un sfârşit de ciclu şi începerea brutală a unuia nou, dar fiecare ar trebui să fie extrem de înţelepţi dar deosebit de rezervaţi.
În zodiacul druidic ziua echinocţiului de primăvară este simbolizată de Stejar, un arbore mare, puternic şi frumos cu rădăcini puternic înfipte în pământ. 
Legenda Regelui Stejar si a Regelui Ilice este de provenienţă celtica. Cei doi simbolizează însă, de fapt, două aspecte opuse şi complementare ale Zeului. Regele Stejar guvernează asupra jumătăţii luminoase a anului, iar “vremea” lui este aceea a creşterii, dezvoltării, vindecării şi începerii de proiecte noi, în timp ce Regele Ilice guvernează asupra jumătăţii mai întunecate a anului, o perioadă de odihnă, reflecţie şi învăţare. Regele Stejar este apropiat de aspectul solar şi vegetal al Zeului, în timp ce Regele Ilice are mai mult aspectul de Stăpân al Animalelor/Zeu Încornorat.
Există mai multe variante ale acestei legende. Într-una dintre ele, cei doi poartă, de două ori pe an, o luptă pentru putere, pentru a vedea cine va ieşi învingător şi va guverna asupra următoarei jumătăţi de an. În această varianta, lupta are loc de echinocţii când forţele celor doi sunt egale). De echinocţiu primăverii Regele Stejar îl va înfrânge pe Regele Ilice şi va guverna asupra jumătăţii luminoase a anului, în timp ce Regele Ilice îl va învinge pe Regele Stejar de echinocţiu de toamnă şi va prelua puterea, guvernând jumătatea întunecata a anului, până la următoarea confruntare a celor doi. Conform unei alte variante a acestei legende, cei doi nu şi-ar schimba, de fapt, locul, ci ar continua să guverneze împreună, întregul an, dar puterile unuia dintre ei vor prevala totuşi, în funcţie de perioada anului.
Este de remarcat că axa Berbec – Balanţă are specifice casele VII – I, fiind extrem de importantă, practic nu ni se va permite să nu ne ocupăm de ce reprezintă ea: relaţiile versus personalitate, ea mai reprezintă ceea ce avem neapărat de rezolvat în acest an. Ea este specifică fiecărei persoane în parte, şi implicit fiecare ar trebui să-şi detecteze pe harta natală, dar şi pe revoluţia solară, ce probleme ridică această axă. În general se poate spune că destinul ne va determina să acordăm o mai mare importanţă relaţiilor noastre în raport cu propria personalitate, să renunţăm la asocierile care nu ne mai sunt necesare, să  fim mai atenţi la realizarea personală, apărând de numeroase ori şi sacrificii indispensabile propriei evoluţii. De aceea cred că va trebui să muncim pentru a nu lăsa lucrurile nefinalizate, pentru a ne dezvolta spiritual şi pentru a deveni mult mai iubitori. Vor fi necesare multe sacrificii ale egoului, va fi sancţionată vanitatea şi orgoliul, va fi necesară voinţa dar şi renunţarea la încăpăţânare. Numai în acest fel putem să ne realizăm proiectele şi idealurile, atrăgând în jurul nostru prin legea rezonanţei şi sincronicităţii acele persoane de al căror sprijin avem nevoie, valorizându-ne personalitatea.
În special alegerile relaţionale sunt cele care vor necesita o atenţie maximă, fiind important să nu ne implicăm în relaţii dezechilibrante, să fim fireşti, arătându-ne adevărata esenţă, fără a ne ascunde după diferite măşti. Încercările noastre vor fi legate de relaţii, fiind important să ne asumăm responsabilităţi, să avem relaţii mature, învăţând să nu acţionăm doar după propriile nevoi, ascultând şi trăindu-le şi pe acelea ale partenerului de viaţă. Cuvântul cheie este toleranţa, diplomaţia, armonia.
Chiar dacă nu vom reuşi să facem transformările necesare pentru a renunţa la trecut este evident că nu vom mai avea pârghiile necesare pentru a acţiona în acelaşi fel, fiind practic lipsiţi de uneltele necesare întreţinerii sau perpetuării unei situaţii.
Preponderenţa semnului Apă în harta momentului ne vorbeşte despre emoţii intense, care vor fi dificil de controlat, ele putând conduce la decizii iraţionale sau lipsite de înţelepciune. Este de folosit capacitatea de adaptare a apei, influxul ei şi curgerea pe care o sugerează, adică este important să lăsăm ca lucrurile să-şi urmeze cursul, controlând doar ca evenimentele care se generează să fie armonioase.
 
Pregătirea pentru celebrarea echinocţiului trebuie să includă activităţi de purificare fizica, mentală şi spirituală.
Băile cu plante, busuioc şi gălbenele, aromele de salvie şi uleiul de lavandă ne vor purifica fizic. Apoi postul alimentar, consumul de fructe sau crudităţi cu adaos de seminţe de floarea soarelui va ridica nivelul vibraţiilor.
Este momentul cel mai potrivit in care putem medita asupra lucrurilor trecute si incercând sa ne dam seama care sunt acele energii pe care nu le mai dorim sau care nu ne mai sunt folositoare, fiind chiar negative.
Meditati asupra echilibrului si incercati sa il aduceti in viata voastra.
Descoperiti-va potentialul si creativitatea. Semintele pot fi folosite in ritual pentru a simboliza potentialul si noile inceputuri, iar plantarea lor ritualica poate fi transformata intr-un act magic. Meditati asupra dorintelor voastre si, plantand semintele ce vor simboliza aceste dorinte si apoi urmarind cresterea lor si ingrijindu-le, vizualizati-le indeplinite. Puteti alege semintele pe care le veti folosi in ritual in functie de proprietatile plantelor respective (corespondente). Astfel, daca va intereseaza purificarea, puteti folosi seminte de busuioc (Ocimum basilicum), fenicul (Foeniculum vulgare) sau ruta (Ruta graveolens). Pentru curaj si bucurie, plantati seminte de limba-mielului (Borago officinalis). Pentru o legatura mai puternica cu Divinitatea – folositi seminte de floarea-soarelui sau calendula (galbenele, Calendula officinalis), sau cu Mama noastră Pământească – seminte de nalba sau mac.
Faceti plimbari in natura si transformati-le in sarbatoare, in ritualuri dedicate naturii insasi. Observati cum natura se trezeste la viata, cum apar mugurii si bobocii, si meditati asupra temelor potentialului si renasterii. Este perioada de inflorire a plantelor cu bulbi (lalele, narcise, zambile, etc) si a pomilor fructiferi. Mugurii, bobocii, bulbii sunt toate simboluri ale potentialului.
Culegeti flori salbatice, la intamplare. Ghiciti-le apoi semnificatia magica (folosindu-va de intuitie, corespondente sau carti) si ascultati mesajul pe care vi-l pot transmite.
Vopsiti oua, decorati-le folosindu-va imaginatia si creativitatea. La fel ca si semintele sau mugurii, si ouale sunt simboluri ale potentialului si renasterii. Le puteti consuma in cadrul ospatului ritualic, dacă bine-nţeles nu ţineţi Postul Paştelui.

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top