Solstițiul de iarnă 2015

Demult, aveam impresia că odată cu acest moment al anului, începe ceva și se termină altceva, poate că făceam o asociere cu nașterea lui Iisus. Acum, după atâția ani, am înțeles că este un moment foarte important, un moment în care fiecare se află față în față cu gândurile, ideile, proiectele, sentimentele și emoțiile noastre, de fapt cu noi înșine, cu Noi, din perspectiva spirituală.

În nici o altă zi a anului, nu ne este atât de simplu să facem introspecție, să ne ocupăm o perioadă de timp pentru a înțelege ceea ce am avut de învățat, trăit și experimentat de anul trecut până acum. Poate câteva rânduri scrise ne-ar fi de mare ajutor, în sensul că ne-ar clarifica informațiile sau le-ar da sensul corect. Este ca și cum ne pregătim pentru a merge pe Calea noastră în continuare, doar că astăzi avem un răgaz, avem o stație, pentru a ne reface drumul, pentru a ne confirma gândurile, pentru…

Ascendentul momentului în semnul Săgetătorului și Soarele în casa I, ne povestesc despre noi, despre esența noastră, care ar trebui pusă în valoare cu multă credință și înțelepciune, așa încât să nu-i rănim pe cei din jur dar nici să nu ne lăsăm perturbați.  Apoi primul aspect pe care-l va forma Soarele în periplul lui va fi legat de opoziția cu Luna, dar și cuadratura cu Vesta, ambele ne aduc tensiuni interioare, ne aduc nevoia de descoperire a Realității dar și dorința de pace sufletească. Este un fel de furtună care va scutura din viața noastră tot ce nu ne mai este necesar și ne va elibera de emoțiile negative, de frustrări, de complicațiile inutile.

Pe de altă parte toate aceste evenimente astrologice au loc pe Uranus staționar direct, forța acestei poziții este incontestabilă, este ca și cum cineva a ținut înlănțuită viața noastră, energia de a ne mișca liber, acum fiind eliberate energii colosale, tocmai pentru a porni cu forță înainte, în direcția Vieții și pe Calea noastră. Din exterior poate părea un uragan, dar de fapt fiecare ar trebui să-și urmeze direcția lăsând în seama lui Dumnezeu, felul în care dirijează totul pentru a ne se produce ciocniri și accidente tulburătoare. Oricum imaginea noastră asupra lumii este redusă, căci imaginea de ansamblu nu poate să încapă într-o minte umană.  Cu toate acestea, dacă fiecare se concentrează pe ceea ce îi este potrivit lucrurile decurg fără probleme.

Timp de două zile, părem oarecum lipsiți de direcție, fiindu-ne dificil să ne conducem după ceea ce ne transmite mintea, aceste zile sunt un fel de provocare în a ne ghida doar după suflet, este un exercițiu care trebuie practicat și experimentat de fiecare dintre noi. Dacă ne simțim abandonați sau neputincioși este nevoie doar să ne rugăm Îngerul păzitor să ne ajute și iediat vom primi informația sau ideea de care avem nevoie. Așa că aparent un blocaj, de fapt este o lecție de independență dar și de forță interioară, pe care trebuie să o conștientizăm de acum în colo.

Se spune că de astăzi se instalează iarna astronomică, iarna este un anotimp în care simțim nevoia de a sta mai mult în casă, de a ne completa cunoașterea, de a studia și înțelege. În același timp frigul este cel care determină dispariția anumitor microbi sau viruși, el este cel care îngheață pământul și adoarme natura. Totul pare rece, iar bucuria este mult diminuată, căci ea nu-și mai găsește resurse în exterior ci doar în interior. Apreciem căldura, muzica, ne concentrăm pe calitate. Sunt momente de concentrare a orice nu de expansiune.

De fiecare dată la solstițiul de iarnă, Soarele se află în conjuncție cu steaua fixă Spiculum, ea ne determină să putem înțelege deosebirea de a face ceva din frică sau obligație sau ceva din iubire și determinare. Cumva această stea ne determină să înțelegem deosebirea dintre firca de Dumnezeu și a simți prezența Sa iubitoare; această diferență este extrem de fină, subtilă și ea determină deosebirea dintre Credință și supunere, dintre Iubire și obligație, dintre Voință și ambiție. În plus Ascendentul momentului se află peste steaua fixă Ras Algethi, care în traducere înseamnă capul celui care îngenunchează, o denumire extrem de sugestivă, căci îngenuncherea nu înseamnă supunere ci Credință. În plus Ascendentul se află pe Punctul mijlociu dintre Jupiter și Neptun, un punct care are o forță deosebită, el pulsând realmente, el ne împiedică să avem controlul material asupra lucrurilor; Jupiter este chiar guvernatorul Ascendentului iar Neptun este în domiciliu, ceea ce conferă acestui moment o puternică conotație spirituală, o forță deosebită interioară orientată înspre Dumnezeu. De aceea absolut orice fel de nevoie sufletească  poate fi împlinită cu mare ușurință, dificultatea constă în a ne înțelege nevoile sufletului. Este un fel de fantă deschisă dinspre Cer spre Pământ, un fel de Bunăvoință divină, o Iubire nemărginită menită a ne vindeca și salva. Pentru mulți dintre noi această stare de fapt se poate transforma în nepăsare, delăsare, amăgire sau stabilirea unor ținte false. Este greu să ieșim din ceața acestui aspect, căci el este folosit de cei care cunosc și manipulează pentru a ne pierde credința și speranța, pentru a ne pleca capul umili în fața deciziilor lor.

Madisyn Taylor spune foarte frumos: Uneori, avem impresia că evenimentele nu se desfăşoară îndeajuns de repede, în ceea ce ne priveşte; de asemenea, că viaţa trece pe lângă noi. Timpul pare să-şi fi contenit lunecarea, să stea neclintit; iar noi părem a fi martori tăcuţi ai propriilor vieţi. Alteori, avem impresia că nu ne-au mai rămas experienţe inedite, captivante, de încercat, şi că suntem ferecaţi într-un ciclu nesfârşit, al stagnării. Dacă ne vom acorda răgazul de a lua în considerare aceste simţăminte, vom constata că se petrece, probabil, mult mai mult, dincolo de vălul aparenţelor; de pildă, poate mocni teama de a ne aventura în necunoscut. Cu toate acestea, prin contemplarea şi analizarea modului în care ne trăim viaţa, ne va fi mai uşor să depăşim senzaţia de plictis şi să pătrundem într-o stare existenţială pozitivă.

Aparenta monotonie a vieţii constituie, de obicei, un indiciu că trebuie să facem o schimbare. Plictisul ne poartă, cu uşurinţă, pe calea deznădejdii. Conştientizarea propriilor sentimente şi, apoi, stabilirea intenţiei de a schimba chiar şi un aspect minor al propriei existenţe, poate conferi valenţe pozitive, luminoase, perspectivei noastre. Acest act de schimbare ne îngăduie să păşim dincolo de propriile limite şi să descoperim lucruri noi şi captivante, care, adeseori, erau deja prezente, însă neobservate, în viaţa noastră. Lucruri simple, cum ar fi adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, participarea la un curs, ori înscrierea la un club, sunt moduri prin care ne putem depăşi zona de confort şi, implicit, prin care putem trăi miracolele şi explora splendoarea care există pretutindeni împrejur. Reţine că, în clipa în care ne încumetăm la ceva diferit de rutina noastră zilnică, vom aduce mult mai multă energie proaspătă, speranţă şi binecuvântări, în existenţă! Cu alte cuvinte, nu vom mai considera nimic, ca fiind plictisitor, ci vom conştientiza valoarea nepreţuită a toate cele ce sunt.

Abilitatea de a integra aceste schimbări subtile, în existenţa de zi cu zi, va înlesni conştientizarea şi preţuirea miracolului reprezentat de însăşi viaţa noastră, a fiecăruia dintre noi. Am putea socoti schimbarea, drept o acţiune radicală, cu potenţialul de a ne transforma viaţa, din temelii; totuşi, tranziţiile delicate, subtile, aproape imperceptibile, de la modurile noastre  rutiniere de a acţiona, precum şi onorarea întregii vieţi, cu toate aspectele sale – acestea sunt cele care provoacă, într-adevăr, transformarea de valoare şi de durată.

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top