Echinocțiul de primăvară reprezintă din punct de vedere astrologic începutul unui nou an, este ca un fel de revelion astrologic. De fiecare dată semnificația astrogramei ridicată pentru ora exactă când Soarele intră în semnul Berbecului – 18.15 – ne vorbește despre anumite evenimente care vor marca anul astrologic. Această hartă se poate compara cu astrograma natală pentru a se personaliza.
În primul rând Ascendentul momentului ne sugerează că perioada de criză în care se află omenirea, evident în primul rând o criză morală, aduce în discuție o încheiere a unei perioade extrem de urâte pe care omenirea se apropie să o încheie. Această încheiere ar trebui să ne determine să ne realiniem conștiința la un nou tipar de gândire, de acțiune, de înțelegere. Practic acest echinocțiu de primăvară aduce un moment crucial, trecerea prin el ar trebui să schimbe esența a tot, căci altfel este din nou o schimbare superficială, doar că, în acest caz, omenirea va ajunge la autodistrugere.
Guvernatoarea gradului Ascendentului Venus, se află în conjuncție cu guvernatoarea semnului Ascendentului, Mercur, în semnul Berbecului. O asociere extrem de interesantă, căci se poate spune că se pune în discuție atât felul în care ne folosim propriile calități și valori cât și felul în care gândim și cum folosim informația. Se pare că Venus are un rol important în acest an. Ea ne va determina să ne descoperim cu adevărat valoarea, să ne implicăm doar în acele relații care ne aduc armonie în viață, să învățăm să ne bucurăm de ceea ce avem și de iubirea care ni se oferă. La momentul echinocțiului se află în poziție de exil, ceea ce înseamnă că noi suntem în afara noastră, că nu acționăm conform cu cine suntem și ce avem sau putem ci doar cum ni se spune sau cere. Totodată ni se sugerează că este nevoie să ne ordonăm viața după ritmul propriu, să știm când trupul nostru și sufletul are nevoie de acțiune sau odihnă, de bucurie sau retragere, de singurătate sau socializare. Asta înseamnă pe scurt a ne găsi locul potrivit atât la propriu cât și la figurat.
Marte guvernatorul Berbecului se găsește la gradul 2 Capricorn, în exaltare, deci avem resursele necesare pentru a produce schimbarea despre care vorbeam mai sus. El ne atrage atenția asupra irosirii forțelor personale. Aceasta poate genera fiecărui pierderi pe una dintre construcțiile sale trinitare: fizic, intelect, spirit, indiferent care din ele este afectată, întreaga construcție personală are de suferit. Așa că este important să ne retragem energia din acele zone care ne aduc pierderi pe oricare din aceste nivele constructive. Putem spune că este vorba despre a învinge emoțiile negative, despre ieșirea de sub dominarea sentimentelor stimulate egotic dar mai ales despre dezvoltarea percepțiilor, despre dezvoltarea creativității personale, utilizându-ne credința și conștientul. Este o luptă extraordinară pentru a ne ceda puterea și capacitățile, nu contează cui, scopul fiind utilizarea spre ceea ce vor alții nu spre ceea ce trebuie să ajungem noi.
La gradul 1 Berbec, unde se află Soarele, se află și punctul mijlociu dintre Neptun și Mercur în conjuncție cu Venus; asta se traduce prin a spune că ne este susținută imaginația creativă, că avem posibilitatea de a avea viziuni și intuiție profunde, percepții foarte subtile, totul este să nu-i lăsăm pe alții să ni le fure sau să le folosească. Latura proastă este că pot apare mulți delatori, mulți impostori, folosindu-se de credulitatea sau de manipulare pentru a ne acapara. DE aceea spuneam mai sus să ne folosim credința și conștientul.
Și nu în ultimul rând, Nodul Nord este vârful unei configurații de yod pe care o formează cu Lilith și Neptun, care ne indică că avem de depășit multe provocări, generate mai ales de fricile noastre, de ceea ce ni se pare că pune în inferioritate, de aceea va fi nevoie să ne folosim voința pentru a le depăși, îndemnarea mentală pentru a ne demonstra că avem resursele informaționale necesare, de autodisiciplină fizică. În acest fel scurtăm timpul necesar progresului, scurtăm suferințele, reducem întârzierile și eliminăm obstacolele, accelerăm procesul de evoluție. Este ca un fel de izbânda colțișorului de grâu încolțit a a ajunge la lumină, penetrând pământul greu.
Natura ciclică a gândirii şi acţiunii îţi oferă lecţii continue. Aceste lecţii subliniază întotdeauna discrepanţa dintre ceea ce doreşti şi aştepţi să se întâmple – şi ceea ce pare să se manifeste în viaţa ta. Tot încerci să ieşi din această dilemă, dar nu-ţi reuşeşte niciodată, deoarece dilema însăşi este necesară procesului tău de învăţare.
E inevitabil să-ţi focalizezi atenţia asupra oamenilor şi lucrurilor din afara ta. Aceasta e lumea „condiţionărilor”. Ea nu îţi poate oferi ceea ce vrei. Ea poate doar să răsfrângă înapoi spre tine ceea ce tu nu doreşti. Căutarea fericirii în lume e cumplită.
Lumea nu te poate face fericit. Cu cât înveţi asta mai repede, cu atât mai uşoară îţi va fi strădania.
Dacă-ţi priveşti cu onestitate experienţa, vei vedea că îţi petreci cea mai mare parte a timpului „rezistând” unor anumite situaţii sau încercând să le eviţi. Desigur, cu cât încerci mai mult să eviţi aceste situaţii, cu atât mai mult eşti confruntat cu ele.
Asta se întâmplă fiindcă nu poţi învăţa ceva prin eludare şi negare. Poţi aborda o situaţie din prezent într-un mod plin de semnificaţii, numai atunci când o priveşti în faţă şi începi să-ţi asumi responsabilitatea pentru ea. Confruntarea cu temerile şi fricile tale este primul pas în procesul de demontare a lor.
Crezi că eşti aici pentru a înfăptui multe lucruri spectaculoase şi importante, dar aceasta este doar dorinţa ego-ului tău de a fi recunoscut.
Nu eşti aici ca să faci ceva, ci ca să desfaci ideile şi convingerile false pe care ţi le-ai format despre tine şi despre alţii. Nimeni altcineva nu poate face acest lucru în locul tău. Tu eşti cel care a acceptat aceste idei şi tu trebuie să fii cel care le respinge.
Nu e nimic spectaculos în a respinge falsitatea. Dimpotrivă, e un proces cât se poate de prozaic şi sobru.
Te rog să-ţi petreci un timp contemplându-ţi ţelurile. Câte dintre acestea au de-a face cu a realiza ceva în lume? Vei observa că sunt multe. Să nu-ţi fie ruşine. Dă-ţi seama, numai, că atenţia îţi este direcţională spre exterior. Şi recunoaşte, te rog, că – până şi în cazul în care ar fi posibilă – atingerea tuturor acestor ţeluri nu te-ar face fericit.
Fericirea este posibilă numai în momentul prezent. Dacă eşti fericit acum, nu mai e nimic altceva de realizat. De fapt, dacă devii preocupat de fericirea ta de mâine sau de cea de peste cinci minute, vei uita să fii fericit acum.
Toate planurile şi visurile tale te scot din fericirea prezentă. Paul Ferrini – Iubire fără condiţii