Pe 21 martie 2011, la ora 1.21, Soarele a intrat in semnul Berbecului, deschizand un nou ciclu astrologic, un nou an, guvernat de planeta Venus.
Pentru a intelege mai bine cum vom fi influentati de aceasta vibratie planetara, iata pe scurt tipologia acestei planete deci si felul in care o vom resimti in urmatorul an, iata cateva caracteristici:
– este numita „micul benefic” datorita starii armonioase pe care o induce fiind de aceea mult mai relaxati in activitatile asupra carora ne concentram. Este de fapt vorba de un echilibru intre forma si fond, intre aparenta si esenta intre spirit si forma. In partea pamanteana si bruta este oglinda vanitatii si placerii, aratandu-ne in tema natala ce ne place mai mult si tipul de persoana care ne atrage. Este in corespondenta cu simtul artistic si mai poate reprezenta si valorile noastre. Evident ca toate acestea vor fi mult amplificate in acest an si evident pozitia planetei in tema natala a fiecaruia dintre noi este mult mai importanta, cat si tranzitele care au loc peste Venus din tema natala.
– este considerata de unii astrologi in afinitate cu elementul aer, aducand un caracter temperat si o atmosfera umeda, fiind unul din motivele pentru care datorita pozitiei ei in semne si aspectelor pe care le are, se pot fac previziuni meteorologice. Venus guverneaza semnele Taurului si al Balantei si implicit colaboreaza cu Saturn exaltat din acest semn, pe toata perioada acestui an.
– ii sunt specifice culoarea galbena, parfumul suav, cuprul, smaraldul, perla si coralul, care pot fi folosite in scopuri de protectie acum
– se considera ca ii corespund animalele: capra, porumbelul, potarnichea, fazanul si vrabia, fiecare din aceste corespondente datorandu-se unor legende.
– plantele in analogie cu planeta Venus sunt: curmalul, maslinul, pinul, trandafirul si crinul, fiind si aceste analogii sustinute de anumite imagini simbol ale planetei.
– dintre partile corpului, i se atribuie gatul, glanda tiroida, uterul, rinichii, organele genitale, de aceea in aceste zone se impune o atentie sporita in acest an.
O persoana venusiana este armonioasa, gratioasa, fermecatoare cu tendinte spre ingrasare in acceptia moderna, dar avand proportii seducatoare. Exprimarea sa este calda, senzuala, dulce, voluptoasa, amabila. Mai ales femeile isi pun in valoare farmecul, gustul placerii, simtul formei si gustul pentru frumos, motiv pentru care consider ca in acest an rolul femeii in societate va fi mult mai mare.
Este important ca fiecare femeie sa-si stie pozitia exacta a planetei in tema pentru a-si pune cat mai bine in valoare calitatile feminine specifice semnului in care se afla si pentru a intelege felul in care iubeste si cum intelege si doreste relatia de cuplu
Venus da un temperament sangvin – limfatic. In caracterologie, corespunde factorului tandretii si emotivitatii. Dupa Jung, ii corespund functiile „sentiment – senzatie”. Reprezinta inima si imaginea femeii amante in inconstientul barbatului. Astro-freudismul o leaga de principiul placerii. Conform mitologiei, Venus guverneaza bucuriile si suferintele inimii. Dragostea, cu tot ce aduce ea, este domeniul sau. Taote acestea se vor face resimtite cu o intensitate crescuta in acest an.
Ca si Mercur, metafizic vorbind, Venus destabilizeaza unicul. Nu e simpla, nu e siesi suficienta; cere un duo care se poate transforma in duel. Functia venusiana nu duce atat de departe ca cea mercuriana in adaptarea la plural, la colectiv, prin comunicare. Pluralul se reduce acum la doi. Va refuza solutiile extreme pentru calea de mijloc, va alege variantele care permit inca o colaborare, schimbul, evitand confruntarea experientelor comune.
In timp ce Mercur proiecteaza Soarele dincolo de vizibil, in multiplul necunoscutului, prin comunicare, Venus are impact asupra lumii sensibile. Imaginea se materializeaza, capata substanta, se contureaza. Toate procesele de concretizare sunt venusiene. De aceea este asociata cu concilierile, favorurile, derogarile si slabiciunile. Sub aspect disonant toate acestea devin: indobitocire, coruptie, degradare. Divizarea in doi, atrage dupa sine razboaiele, certurile ti conflictele; in mitologie, Venus a fost intotdeauna lacoma si posesiva, in numele iubirii pasionale.
Poate dupa aceste scurte definitii va fi mai usor de inteles vibratia acestui an.
La momentul de echinoctiu, Venus se afla in semnul Varsatorului, la gradul 23, care ne aduce imaginea simbol: UN URS MARE SEZAND SI DANDU-SI DE-A DURA TOTI CONFRATII
Aici lucrurile sunt evidente, ca totul se va transforma, ca nimic nu va mai ramane asa cum stiam sau credeam, fiind vorba de eliberare, de maturizare, fiind confruntati constant cu situatii, indiferent daca suntem constienti sau nu, de antrenare, fiind nevoie sa ne recunoastem si asumam aptitudinile. Pozitionarea lui Venus in casa a II a, casa de domiciliu care intercepteaza complet semnul Varsatorului si implicit planeta Venus si Neptun, ne spune ca lectia acestui an este sa fim mai ordonati in planul material, mai calculati dar, in acelasi timp detasati de ceea ce banii reprezinta, incercand sa folosim lectia ca sunt un instrument care nu trebuie sa ne controleze viata si sa ne domine mintea.
Apoi Venus este in septil in formare cu Jupiter (guvernatorul Ascendentului), exact cu Fundul Cerului si cu Mercur in desfacere, toate din semnul Berbecului. De aici, zic eu, rezulta clar, ca lectia noastra este acea de a invata si a descoperi valorile profunde ale spiritualitatii, de a accepta ca Iubirea ar trebui sa fie neconditionata si nelimitata fata de orice ne inconjura, dar mai ales de Viata insasi, de tot ceea ce semnifica ” a fi”, ca ar trebui sa ne educam sa iubim si sa respectam planeta Pamant, sa ne rugam pentru ea, ca ar fi bine sa descoperim radacinile noastre, esenta din care ne tragem puterea, sa ne ancoram de tot ceea ce este o baza reala in viata noastra, incepand prin a ne bucura de lucrurile simple, de viata, de ceea ce ne inconjura si reprezinta expresia divinitatii, miracolul creatiei.
Pe de alta parte Venus este in receptie mutuala cu Saturn exaltat, in miscare retrograda in semnul Balantei, care troneaza pe Mijlocul Cerului conjunct cu Luna. De aici se poate clar intelege ca ne este clar blocata orice fel de actiune bazata pe vanitate, pe orgoliu, ne sunt limitate oportunitatile de a ne exprima ca grup fiind oarecum obligatoriu sa ne exprimam adevarata autenticitate, personalitate, de fapt esenta noastra. Aliantele se vor face numai dupa criteriul valorilor comune si a calitatilor esentiale exprimate si valorificate doar cu cei care sunt sau rezoneaza pe aceiasi frecventa cu noi. In acest fel vom putea fi acordati deplin cu ritmurile planetare si cosmice ale universului, eliberati de tensiuni emotionale si de grup, avand o pace transpersonala. Aceasta teorie pe care am emis-o cred va va afecta in mod special oamenii aflati la conducere, care vor fi practic rasturnati, detronati de propriile orgolii si vanitati, fiind posibil ca multe state sa se confrunte cu revendicari populare sau miscari sociale care sa aduca caderea guvernelor sau a conducatorilor lor.
Apoi trebuie analizat Ascendentul din semnul Sagetatorului, aflat la gradul 20.35, care are ca simbol imaginea UN COPIL CU UN CAINE, PURTAND OCHELARI DE IMPRUMUT
Personal de cate ori m-am intalnit cu acest simbol, am avut dificultati in a-l intelege, pentru ca mi s-a parut ca este permanent ceva ascuns in spatele lui, poate de la cuvantul ochelari, de aceea cred ca este o imagine care sugereaza disimularea, prefacerea, purtarea unei masti, prin care vrem sa aratam ca suntem mult mai importanti decat in realitate. Cred ca acest joc va fi unul la moda in acest an, cand frica ne va determina sa fim altceva decat suntem, cand imitatia se va afla la loc de cinste, de la cel mai vulgar mod pana la acel tip de imitatie ca reactie in lant.
Nodul Nord in Sagetator, in casa I, aproape de Ascendent, conjunct cu steaua fixa Acumen, ne vorbeste despre necesitatea de a ne manifesta ca indivizi de sine statatori, creativi, concentrati pentru a ne lasa amprenta asupra societatii, de perceptii mult mai ascutite, despre deschiderea pentru multi dintre noi a capacitatilor de clar viziune. Cred ca vor avea de castigat toti aceia care-si descoperi si folosi calitatile esentiale cu care au fost inzestrati de Dumnezeu, in tot ceea ce fac. Aici, pozitionarea Nodului Sud in casa a VII a ne vorbeste despre conflicte sau acutizarea unor relatii din trecut, despre cresterea agresivitatii, steaua Bellatrix aducand inversunare si violente, mai ales in interiorul statelor.
Receptia mutuala dintre Jupiter si Marte, Marte fiind in opozitie cu Junona in miscare aparent retrograda ma determina sa cred ca zona relationala va fi extrem de agitata, practic fiindu-ne testata iubirea si relatia; cei care vor reusi sa depaseasca luna aprilie, vor descoperi o noua forta si putere in relatia in care sunt implicati, vor intelege valoarea iubirii in viata noastra.
Conjunctia dintre Soare si Uranus, in casa a III a in Berbec ne vorbeste despre violente, despre schimbarea rapida a aliantelor si intereselor in lume, despre revolte, razboaie, revolte spontane si neasteptate.
In contra balans cuplul Venus Neptun, intr-o conjunctie in formare, in aspect cu Ceres in casa a II a, aduce numeroase confuzii, situatii incerte si neclare, mai ales atunci cand este vorba despre soarta Pamantului, avand nevoie de iubire, de hrana sufleteasca si spirituala, de respect in tot ceea ce facem.
Pentru Romania, Fundul Cerului in semnul Berbecului, foarte aproape de Martele natal din tema Romaniei, ma face sa cred ca ne putem confrunta cu miscari populare importante, cu schimbarea guvernelor dar si cu cutremure, mai ales in luna mai. Este un an cu tensiuni extrem de mari, in luna aprilie fiind posibile actiuni revendicative, demascari, scandaluri de presa si masinatii politice extreme. Probabil ca abia din luna iulie se vor diminua mult tensiunile, astfel incat spre sfarsitul anului sa inceapa sa se resimta o revenire economica.
Mi s-a parut foarte sugestiv acest fragment pentru anul astrologic 2011:
„Indiferent de circumstante, faceti intotdeauna tot ceea ce va sta in puteri, nici mai mult nici mai putin. Nu trebuie sa uitati insa ca randamentul nu poate fi intotdeauna acelasi. Tot ce exista in jurul nostru este viu si se transforma tot timpul; la fel, randamentul nostru maxim poate fi uneori la cote foarte inalte, iar alteori nu va fi cel asteptat. Atunci cand ne trezim proaspat si energizat dimineata, randamentul nostru va fi superior celui de seara, cand suntem obositi. Maximul nostru va fi diferi atunci cand suntem sanatosi de cel cand suntem bolnavi.
Indiferent de calitatea faptelor dumneavoastra, urmariti sa faceti tot ce va sta in puteri. Cel care exagereaza cu faptele sale, depasindu-si puterile firesti, isi suprasolicita corpul si actioneaza astfel impotriva sa. Daca faceti insa mai putin decat va sta in puteri, va veti supune astfel frustrarilor, incriminarii interioare, vinovatiei si regretelor.
De aceea, faceti tot ceea ce va sta in puteri – in toate imprejurarile vietii. Nu conteaza daca sunteti bolnav sau obosit, daca veti face intotdeauna ceea ce va sta in puteri nu va mai exista nici o modalitate prin care sa va simtiti vinovat. Si daca nu va veti simti vinovat, nu va mai exista nici o modalitate de a suferi de remuscari si autopedepsire.
Atunci cand esti obisnuit sa actionezi cu eficienta maxima, esti predispus catre actiune, pentru simplul motiv ca iubesti actiunea, nu pentru ca astepti o recompensa. Cei mai multi oameni fac exact opusul: ei actioneaza, ce-i drept, dar numai pentru ca asteapta o recompensa, si de aceea nu se bucura de actiune. Si acesta este motivul pentru care nu dau randament maxim.
Pe de alta parte, daca actionati doar din placerea actiunii, fara a astepta vreo recompensa, veti descoperi ca va puteti bucura de orice actiune veti face. Recompensa va veni dar nu veti mai fi atasat de ea. Este posibil chiar sa primiti mai mult decat v-ati fi imaginat singur ca ar putea fi recompensa. Daca ne place ceea ce facem, daca actionam intotdeauna dand tot ce este mai bun in noi, atunci inseamna ca ne bucuram cu adevarat de viata. Ne distram, nu ne plictisim, nu suntem frustrati.
Atunci cand actionezi la maximum, inveti sa te accepti pe tine insuti. Dar trebuie sa fii constient si sa inveti din greselile tale. A invata din greseli inseamna a practica, a privi cu sinceritate rezultatele, dar mai ales a actiona neincetat. Acest gen de actiune amplifica continuu gradul de constientizare.
Actiunea facuta cu pasiune nu este resimtita ca o munca, deoarece te bucuri de orice ai face.
Actiunea inseamna sa traiesti plenar. Inactivitatea este practic o contestare a vietii. Inactivitatea inseamna sa stai in fata televizorului in fiecare zi, ani si ani l arand, deoarece te temi sa fii viu si sa-ti asumi riscul de a exprima ceea ce esti cu adevarat. Fara actiune, orice idee va ramane abstracta si nu va exista nici o manifestare, nici un rezultat si nici o recompensa.
Un bun exemplu pentru a ilustra acest lucru este povestea lui Forrest Gump (film american, laureat cu premiul Oscar). Acest personaj ciudat nu a avut idei marete, dar a actionat in permanenta. A fost tot timpul fericit deoarece a actionat intotdeauna cu daruire, indiferent de ce facea. A fost si recompensat din plin, dar tocmai pentru ca nu a asteptat sa fie recompensat delco. A actiona inseamna sa fii viu. Aceasta nu inseamna sa-ti impui visul tau in fata altcuiva, caci orice om are dreptul de a-si exprima visele in egala masura.
A actiona cu maximum de intensitate este o obisnuinta pe care orice om ar trebui sa o cultive. Eu actionez cu eficienta maxima in tot ceea ce fac si in tot ceea ce simt. Actiunea daruita a devenit un ritual in viata mea, tocmai pentru ca am facut aceasta alegere. Am facut din orice actiune un ritual si intotdeauna imi consacru toate puterile actiunilor mele. Un simplu dus este un ritual pentru mine, caci prin aceasta actiune ii spun corpului meu cat de mult il iubesc. Simt si ma bucur de apa care curge pe corpul meu.
Sa spui nu cand vrei sa spui nu, si da cand vrei sa fii spui da. Ai dreptul sa fii tu insuti. Poti fi tu doar atunci cand actionezi dand tot ce este mai bun in tine. Pentru aceasta nu este nevoie de mari viziuni filosofice. Nu este nevoie nici de acceptarea celorlalti.
Daca va veti implica cu daruire in actiunile dumneavoastra, mereu si mereu, veti deveni un adevarat maestru al transformarii. Maestrul se naste din practica. „
(sursa: fragment preluat din „Cele patru legaminte. Cartea intelepciunii toltece”, Don Miguel Ruiz, Editura Mix)