Astazi (21 iunie 2011) are loc solstitiul de vara, la ora 20.16, in casa a VII a, PE CARE O CONSIDER CEA A OGLINZII NOASTRE, A IMAGINII DIN OCHII CELUILALT.
O scurta definitie: se numesc solstitii fiecare dintre cele doua momente ale anului cand Pamantul se gaseste la cea mai mare distanta de Soare (21 iunie si 21 decembrie) care marcheaza ziua, respectiv noaptea, cea mai lunga. In jurul datei de 21 sau 22 iunie in emisfera nordica are loc solstitiul de vara; in preajma acestei date, la trecerea meridianului, soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maxima. Ca urmare vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului. Ziua va incepe sa scada dupa solstitiul de vara si va fi egala cu noaptea la echinoxul de toamna.
Simultan, in emisfera sudica are loc solstitiul de iarna, cand inaltimea soarelui deasupra orizontului si intervalul diurn sunt minime. In jurul datei de 21 sau 22 decembrie se petrece fenomenul opus: are loc solstitiul de iarna in emisfera nordica si solstitiul de vara in emisfera sudica. Denumirea de solstitiu provine din latinescul solstitium, format din sol (soare) si stitium, de la verbul sistere (a se opri, a ramine constant). Spre deosebire de celelalte zile din an, cand unghiul facut de Soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimba semnificativ de la o zi la alta, la solstitii acest unghi devine stationar, din cauza inversarii sensului sau de variatie, ceea ce la nivel subtil ar trebui sa ne aduca o zi de reflexie, o atitudine meditativa si contemplativa.
Tradiţii
Din cele mai vechi timpuri, solstitiu de vara a constituit un mare prilej de bucurie si sarbatoare, fiind legat de momentul strangerii recoltei, in traducere el semnifica jumatatea anului si este momentul magic de trecere intr-un alt anotimp – vara. Traditia si superstitiile au radacini stravechi, fiindca cea mai lunga zi a anului, a fost considerata punct de balanta, de rascruce, de schimbare, cand exista un anume moment in care toate stihiile stau in cumpana, o zi a absolutului inscrisa sub semnul focului care este simbolul Soarelui.
Pentru aceasta in cinstea ei se aprindeau focuri uriase – replica terestra a Soarelui, pe culmile dealurilor. Se credea ca cine va trece prin foc sau va sari peste el in aceasta noapte, se va purifica si intregul an care urmeaza va fi aparat de duhurile rele, de boli, de molime si va fi fericit.
Vechii celti serbau de la 20 la 23 iunie solstitiul, aducand in acest fel multumiri zeitei Litha care asigura fertilitate, bogatie, putere si ordine.
Vechii germani, aprindeau focuri pe munte si rostogoleau la vale roti aprinse care simbolizau soarele si pe zeul lor Wotan, in acelasi timp ele avand rolul sa puna pe fuga spiritele rele.
In vechea Irlanda, sarbatoarea solstitiului de vara era dedicata reginei zanelor din South Munster – Aina, considerata cea mai mare zeita din mitologia tarii. Se credea ca ea bantuia pe colinele Knockainy Hill, din sud-vestul insulei sub forma unei fantome ce reprezenta o iapa rosie, numita Lair Derg. In cinstea ei taranii faceau faclii din impletituri de paie si intr-un ritual asemanator retragerii cu torte, inconjurau colinele Knockainy, pentru ca astfel vitele si holdele sa fie aparate de duhurile rele si zeita sa asigure protectie si fertilitate. Unele scrieri atesta ca zeita Aina mai poarta denumirea si de Anu si in cinstea ei, doua culmi de munte (asemanatoare cu sanii unei femei) din Killarney – in vestul Irlandei – au fost botezate Colinele lui Anu.
O alta zeita irlandeza Ebhlinne a fost pana la inceputul secolului XX serbata de catre populatia din comitatul Tipperary. Credinta populara atesta ca patria ei era in regiunea Twelve Mountains din Ebhlenn. Cel mai inalt dintre acestia este denumit „Muntele Mama”. La solstitiu de vara, in cinstea lui Ebhlinne se aprindeau focuri pe culmi, ea fiind considerata zeita Muntelui Mama.
La populatia Samen din zona Arctica exista credinta ca, atunci cand zeita soarelui Beiwe, impreuna cu fiica ei Neida, iese la plimbare pe bolta cerului intr-o sanie trasa de reni albi, ea goneste iarna si aduce din nou vegetatia primaverii. In cinstea ei, la solstitiu de vara, pentru ca sa-i multumeasca si s-o faca sa mai revina si in anul urmator, populatia impleteste din ierburi diferite, coroane denumite „inelele soarelui” pe care le atarna de usi si ferestre – idee buna de aplicat si pentru noi si aprind focuri pe culmi.
Kupalo era zeita rusa a solstitiului de vara si este reprezentata printr-o papusa din paie imbracata in haine de femeie. In cinstea ei se faceau mari focuri, pentru ca ea sa fie darnica si binevoitoare.
In Balcani, aceeasi papusa Kupalo era alcatuita dintr-un mesteacan, caruia i se taiau toate cracile de jos, lasandu-se doar coroana cu frunze care reprezenta capul. Kupalo lua parte in fiecare an la ritualul focului. Femei si barbati, fete si baieti sareau peste un mare foc „al prieteniei” tragand fiecare in urma lor aceasta papusa ce reprezenta zeita solstitiului. A doua zi urma ritualul spalarii la care participau toti locuitorii din satul respectiv. Cu mare alai, papusa era dusa pana la malul unui rau si lasata sa fie purtata de ape, credinta fiind ca o data cu ea vor pleca toate lucrurile rele, boli, necazuri, seceta, neintelegeri, iar anul care va urma va fi imbelsugat si fericit.
La popoarele baltice cea mai reprezentativa zeitate era Ma-Emma, considerata creatoarea a tot ce exista pe pamant. Ea era venerata pretutindeni acolo unde se afla un copac singuratic intr-o intindere pustie, nemarginita, sau ruinele fundatiei unei case distruse de incendiu. In credinta populara oamenii erau convinsi ca zeita isi imparte hrana cu muritorii, deci datorita ei au ce manca, de aceea ii purtau recunostinta si in diferite serbari ii aduceau ca ofranda o mica parte din hrana pe care au primit-o. Se spune ca cea mai indragita serbare a zeitei era aceea a solstitiului de vara, cand in cinstea fertilitatii ei se ridicau focuri uriase, in jurul carora se adunau nu numai oamenii dar erau aduse si toate animalele, pentru ca fumul ce se raspandea sa le binecuvanteze, asigurandu-le astfel sanatate si fertilitate pentru anul urmator. Copiii treceau prin fumul focului plante, ierburi si flori, apoi le dadeau vitelor si animalelor sa le manance. Seara se termina cu o mare procesiune cu torte condusa de catre cele mai respectate femei din sat. Apoi, intr-o adevarata festivitate era gatita mancare speciala pentru zeita si dedicata acesteia impreuna cu multumirile : „mama, tu imi dai mie, acum iti dau si eu tie. Ia de la mine ceea ce am luat si eu de la tine”.
Saritul peste focul purificator are si el ritualul sau. In primul rand fiecare trebuie sa-si aduca obolul sau, o bucata de lemn, caci altfel ritualul magic nu va fi eficient. In majoritatea cazurilor sar peste foc perechi, tatal sau mama cu cate un copil de mana, sotii sau indragostitii. Se spune ca daca indragostitii nu-si dau drumul la maini in timpul sariturii, dragostea lor este trainica si de durata si in anul care urmeaza se casatoresc.
ARBORELE MAGIC AL SOLSTITIULUI DE VARA – MESTEACANUL
Mesteacanul, este in zodiacul druidic, specific numai zilei de solstitiu de vara. De fapt exista pentru cele patru puncte cheie ale anului, solstitiile si echinoctiile, patru arbori specifici, care nu se mai repeta de-a lungul intregului an. Mesteacanul este specific numai zilei de solstitiu de vara, el este frumos, decorativ si natural, stilat si simpatic, acest copac fiind foarte placut si agreat pentru marea sa calitate de a innobila si anima existentele celor din jur. Rolul lui este de aparator, in acest sens este de studiat calitatile terapeutice ale acestui arbore.
Numerologie
In acest secol ziua solstitiului de vara cade aprope mereu in 21 iunie, care numerologic este tradus prin 21.06, adica cifrele 3 si 6, la cestea in fiecare an se adauga vibratia anului si se obtine o calitate specifica.
Cifra 3 este reprezentata de Ficat, el stabileste planuri pentru corp, construieste sisteme defensive, face rezerve si elimina deseurile, tinand totul sub control. Este circulatia dus – intors, de aceea are legatura cu sangele, emotiile si sentimentele.
Ficatul reglementeaza functiile musculare , permitand circulatia libera, nestingherita dintre constient si inconstient, imaginar si somn. Este raspunzator de existenta noastra in planul material si starea noastra de sanatate, fiind considerat „laboratorul organismului”, de aceea ii corespunde si aceasta coloana a realizarilor concrete si a vietii armonioase, sanatoase.
3, este o cifra magica, ea reprezinta legatura noastra cu Treimea si este utilizata cu mare succes in dragoste, pentru dezvoltarea unei relatii armonioase. 3 este o cifra perfecta pentru ca ea are inceput, mijloc si sfarsit, prin urmare are totul. Sa nu uitam ca in traditia populara si in povesti intotdeauna sunt trei dorinte, trei pretendenti, trei fii, se ghiceste de trei ori, se da de trei ori peste cap, etc., putand ca de trei ori este indeajuns. Poate si pentru ca ea descrie trecutul, prezentul si viitorul si cele trei legi generale de convietuire: cea naturala, cea scrisa si cea a harului. Sa nu uitam ca in viata de toate zilele este nevoie de trei oameni pentru a materializa sau a duce la bun sfarsit o idee.
Astazi ar trebui sa ne bucuram de cifra 3 privind in jur si simtind viata si natura asa cum este ea. Putem imbratisa un copac pentru a ne da binecuvantarea naturii, sau sa devenim din ce in ce mai deschisi si sa ne bucuram de viata, pentru ca sunt momente care trebuie celebrate. Sa iubim, pentru ca iubirea inseamna caldura si intreaga noastra fiinta primeste energie.
Cifra 6, este reprezentata de Plaman care se spune ca este Primul Ministru al inimii, el este asociat cu Toamna, anotimpul recoltei si al culegerii roadelor. Exista o relatie stransa intre Plamani, intre dreptate si nedreptate, impuritate si puritate, calitatea de a fi drept si pur fiind fundamentala in acest caz.
Apoi 6, este o cifra fericita, perfecta, desavarsita, este cifra iubirii feminine, pe care ar trebui sa o consacram Mamei Noastre pamantesti. Este desavarsita pentru ca ea suma numerelor la care se imparte aceasta cifra este egala cu ea insasi: 1+2+3=6 ( 6 se imparte la 1, 2, 3), in plus si inmultirea componentelor da acelasi rezultat ( 2×3=6). Din toate aceste motive este considerata cifra armoniei si a stabilitatii, care nu se descompune sub influenta fortelor interioare. De aceea ar trebui sa dedica aceasta zi pentru a ne consolida puterea interioara si credinta in propriile idealuri ( meditati asupra Stelei lui David).
Ar trebui ca cifra 6 sa ne ajute sa intelegem ca indiferent de evenimentele pe care le traim, fiecare moment este trecator. De aceea trebui sa sarbatorim momentul si apoi sa ne continuam triumfatori calatoria; sa intelegem ca cele mai dificile clipe sunt datorate fricii, iar principala cauza a actiunilor noastre este teama de a fi singuri, de aceea astazi ar trebui sa ne eliberam de frica si teama, pentru ca lumina este deasupra noastra. Tot ceea ce avem de facut este sa privim in fata adevarul, eliberandu-ne de asteptarile pe care le au ceilalti de la noi, sa nu uitam ca fiecare dintre noi avem proprii nostri munti de cucerit, restul sunt iluzii mentale si poveri inutile. Mai putem renunta la compromisuri, pentru ca nu trebuie sa uitam ca intotdeauna ne lasa in gura un gust amar, aducand confuzie.
Anul 2011 aduce din punct de vedere numerologic, vibratia cifrei 4, una dintre cifrele stabile, care semnifica patratul, sau careul in T in astrologie, care imune actiune permanenta, ciclicitate, in sensul revenirii unor situatii nerezolvate, atitudine dura, inchisa, generand inceputul obligatoriu al unor transformari. Este o cifra grea care aduce intarzieri, dificultati, pierderi, potentialitate, dualitate. Numarul 4 ne vorbeste despre reglementari, despre administrare corecta dar si de pedeapsa pentru nerespectarea lor, este momentul cand trebuie sa intelegem regulile esentiale, naturale, metafizice, abia dupa acea putand sa facem ordine si sa ne ingrijim, sa ne gandim la cele 4 anotimpuri, patru oriente. Ii corespunde splina, care reglemeteaza actiunile, in fiecare moment sau plan, si iriga cele patru membre ale corpului.
Daca facem un total al sumei cifrelor la solstitiul din 2011, rezulta 2+1+0+6+2+0+1+1=13 si in final 1+3 = 4.
Tema solstiţiului de vară, 21 iunie 2011, ora 20:57
Ascendentul momentului de solstitiu este in semnul Sagetatorului la gradul 20.57, in conjunctie cu Nodul Nord si in cuadratura cu Junona, facand in acest fel posibila punerea in aplicare a celor mai inalte idealuri ale noastre, dar cu efort, constienti si plini de luciditate. In acelasi timp suntem invitati sa ne insusim de la NATURA, lectii importante de viata, sa privim in jurul nostru, la cele mai mici amanunte pentru a intelege mesajele pe care ar trebui sa le receptam. Ni se deschid orizonturi, totul este sa le vedem, se infiripa prietenii, povesti de iubire, viata este un extaz transpersonal, nu exista cuvantul unu ci doar doi. Lasati-va sedusi, sau macar abandonati-va o clipa, lasati splendoarea Universului sa va cucereasca.
Soarele in casa a VII a momentului ne vorbeste despre relatiile noastre dar fiind pozitionat si in casa Oglinda, ne transmite imaginea reflectata, ne sugereaza sa privim in ochii celorlalti pentru a putea intelege cum ne situam.
Se considera ca solstitiul de vara este sub guvernarea sudului, de aceea in aceasta zi se celebreaza si se mediteaza asupra reusitei proiectelor in care suntem implicati. In plus cuadratura dintre Mercur si Saturn, imediat dupa solstitiu, de la ora 21.43 ne aduce puterea de a transforma gandirea, de ne intelege experientele, greselile si radacinile . In acelasi timp se poate spune ca simtim nevoia de stabilitatea si avem oportunitatile cele mai bune pentru a face schimbari in acest sens. Este o perioada in care maturizarea si „coacerea” proiectelor este evidenta.
Este important sa celebrati ziua si Soarele, sa multumiti pentru ceea ce aveti sa aprindeti focuri pentru a arde ceea ce nu va mai este necesar.
Pana la ora de apus fiti cat mai retrasi si linistiti, nu intreprindeti lucruri importante, meditati sau analizati ceea ce a-ti gresit si este necesar sa indreptati.
Cuadratura Marte-Neptun in formare, ne aduce rataciri ale spiritului, salturi in gol, actiuni gresite sau alegeri nefavorabile, mai ales daca ne raportam la idealurile noastre. Neptun se afla in miscare aparent retrograda si in domiciliu, fiind posibile conflicte interioare intre dorinta de progres spiritual si realitatea cotidiana, cuadratura cu Marte facandu-ne sa resimtim foarte acut dorinta de a actiona pripit, sub impulsul momentului si egoului, deviindu-ne de calea pe care am ales-o, facand greseli sau luand decizii pagubitoare.
Aceasta zi este o zi magica, este momentul in care practic, este cea mai lunga zi din an.
Tot practic aceasta zi semnifica inceputul verii, este momentul cand florile, plantele, natura este in plina explozie. Nu uitati ca si noi facem parte din ea si trebuie sa simtim si sa traim aceasta zi exact asa.
Este vremea Sanzienelor, a descantecelor, a vrajilor, a noptilor inmiresmate, pline de sunete si vibratii subtile, si fiindca aceste nu ne lasa indiferenti, consideram aceste momente supranaturale, sau magice.
Magia joaca un rol cheie mai ales in magnetismul dragostei, vraja si frumusetea deschisa de aceasta ne aduc o stare de extaz si uimire.
{simplecaddy code=crt123 checkoos=1}