Astăzi odată cu intrarea Soarelui în Balanţă are loc şi echinoxul de toamnă, unul dintre cele patru momente subtile, magice şi extrem de puternice anuale. Aceste momente reprezintă pentru noi porţi, pe care de fiecare dată trebuie să le celebrăm şi să le acordăm atenţia necesară.
Din punct de vedere astrologic, Soarele se află în casa a X a la momentul ingresului, în conjuncţie cu Fortuna, ceea ce vorbeşte despre o perioadă în care ni se deschid toate posibilităţile de a acţiona pentru a ne pune în valoare calităţile şi capacităţile, şi cred eu că acesta este mesajul cel mai important la acest echinocţiu de toamnă.
Apoi Ascendentul în semnul Scorpionului, la gradul 26.12, ne vorbeşte despre puterea echipei, despre faptul că acum ar fi momentul potrivit să ne găsim persoanele cu care lucrăm cel mai bine, cu care să colaborăm.
Apoi observăm că Venus este intr-un fel regentul global al temei, excepţie făcând Mercur, în domiciliu, neaspectat. Mercur ne vorbeşte despre gesturile mărunte, cotidiene, despre semnele şi mesajele subtile pe care le primim, astăzi sau de fapt în aceste zile de echinocţiu, 3- 4, pe care nu trebuie să le neglijăm, ci trebuie să le acordăm o importanţă foarte mare, pentru că ne dau indicii şi răspunsuri importante. Cât despre Venus, puternică, proaspăt intrată în al doilea decan al Balanţei pe care-l şi guvernează, ne vorbeşte despre armonie, despre echilibru şi echitate, despre felul în care trebuie să acţionăm, în concordanţă deplină cu sufletul şi spiritul, dându-ne jos ochelarii, văzând partea subtilă, frumoasă, armonioasă a oricărui lucru, acţiune, gest sau om.
Yodul pe care-l formează Soarele în conjuncţie cu Fortuna, pe de-o parte, Luna în conjuncţie cu Marte pe de altă parte, având vârful poziţionat pe Chiron din semnul Peştilor în casa a III a, ne indică cum putem acţiona (Marte) cel mai bine din toate punctele de vedere, material (Fortuna), spiritual (Chiron în semnul Peştilor), emoţional (Luna), pentru a ne vindeca rănile trecutului, pentru a învăţa să restabilim fiecare dintre noi comunicarea cu Dumnezeu.
Al doilea yod, este format din Chiron, Pluton având vârful orientat spre conjuncţia Lună – Marte, din casa a VIII a, care ne vorbeşte despre transformarea conştientă a dorinţelor personale, în sensul că trebuie să folosim şi să facem doar ceea ce avem nevoie să facem, fără alte amendamente. Aproape oricine gândeşte că este o minune atunci când se întâmplă ceva despre care el nu bănuia că ar fi posibil. Şi totuşi, iată că imaginaţia şi creativitatea omului a dat la iveală o mulţime de realizări care, cu 100 de ani în urmă, erau bănuite a fi imposibile. Omul de azi este un zeu faţă de cel de ieri, şi oare ce va fi omul de mâine? Cei care au curajul să creadă în realizări noi, chiar aparent imposibile, sunt şi cei care vor înfăptui adevărate miracole pentru ochii celor care cred doar în ceea ce s-a putut până acum.
Din punct de vedere practic, echinocţiul, pare doar momentul în care ziua este egală cu noaptea, aducând semnalele de reducere a zilei şi de creştere a nopţii.
De fapt este un moment în care, fiind într-un perfect echilibru interior ar trebui să punem în balanţă realizările noastre practice exterioare, cu cel interioare.
După modul de a acorda cele două aspecte, material şi spiritual, prin echilibru, fiecare revelează inteligenţa sa, iubirea sa, voinţa sa, şi nimic nu este mai dificil. Pentru unii, tentaţia este de a se arunca în viaţa materială uitând de Viaţa Spiritului, iar pentru ceilalţi de a nu se ocupa decât de Viaţa Spiritului, uitând de viaţa materială. Există o a treia soluţie, şi ea este cea pe care fiecare trebuie să o găsească pentru el însuşi, deoarece fiecare caz este particular, iar ziua de astăzi este una în care ne putem descoperi modalităţile de a acţiona cele mai potrivite, pentru a ne afla in echilibru şi armonie cu noi înşine. La bază, bineînţeles, toate fiinţele umane posedă aceeaşi natură, aceeaşi chintesenţă, aceleaşi nevoi: au ieşit din mâinile Creatorului, din aceleaşi „ateliere”, dar gradul de evoluţie nu este acelaşi, temperamentul nu este acelaşi, nici vocaţia în această existenţă, iar fiecare trebuie să-şi rezolve individual problema sa fără a vrea să-şi imite vecinul. Cel care se simte împins să fondeze o familie nu poate să rezolve problema ca şi cel care preferă să rămână celibatar. Cel care are nevoie de multă activitate fizică nu poate să ducă aceeaşi viaţă ca şi cel care are un temperament meditativ, contemplativ. Fiecare are calea sa, misiunea sa şi, de aceea trebuie, întotdeauna, să ne dezvoltăm în funcţie de propria natură. Este vorba doar să putem să cântăm „partitura” dată, respectând notele, măsura, ritmul; suntem obligaţi s-o cântăm cu vocea noastră care nu seamănă, în mod sigur, cu a nimănui, dar aceasta nu are nici un fel de importanţă. Singurul lucru important este să executăm perfect „partitura”, adică să ne conformăm doar Filozofiei veridice, înţelegând Legile Universului.
Azi celebrăm o zi de echilibru, un echilibru al naturii cu care este bine să încercăm să ne armonizăm. Este echinocţiul de toamnă care poartă şi numele de Mabon, cum îi spun druizii. Celebrarea la ei începea pe 20 septembrie şi dura până pe 23 septembrie, adică 3 zile, ca majoritatea sărbătorilor celtice.
O scurtă perioadă de 3 – 4 zile, este egală cu noaptea, ca apoi noaptea să deţină supremaţia asupra luminii, până la solstiţiul de iarnă, pe 21 decembrie când Copilul Zeu – Isus se va naşte şi lumina va învinge iar.
Soarele îşi pierde puterea, Pământul se schimbă, se transformă, pregătindu-se pentru perioada rece ce va urma. Frunzele îşi schimbă culoarea şi cad, plantele se ofilesc lăsând seminţele în urma lor, care vor deveni ele însele plante, la primăvara.
Mabon este a doua din cele trei sărbători ale recoltei, tradiţie care a existat şi la români, încă de pe vremea dacilor, legată de recolta fructelor cum ar fi merele şi produselor viticole. Este timpul vinurilor şi a banchetului din Avalon.
Mărul este simbolul echinoxului de toamna pentru celţi, ei sărbătoreau acest sabat punând mere pe mormintele celor dispăruţi. Dacă urmam calendarul celtic, arboricol, echinocţiul are loc la sfârşitul lunii iederei. Aceasta planta creşte în forma de spirală, simbol al vieţii eterne şi reîntrupării. Pasarea asociată este lebăda, ca simbol al nemuririi sufletului. În schimb druizii consideră copacul potrivit pentru echinocţiul de toamnă, măslinul, simbolul înţelepciunii şi al maturităţii.
Mabon marchează odihna, iar pe roata anului se compară cu luna descrescătoare.
În această perioadă suntem chemaţi să facem bilanţul activităţilor, să ne pregătim pentru venirea iernii care simbolizează regenerarea în matricea universală.
Acestea sunt scurte consideraţii, conexiuni, simboluri, pe care fiecare le poziţionează acolo unde are nevoie.