În 14 octombrie 2011, la ora 00.12, are loc a doua conjuncţie din cele trei, dintre Soare şi Saturn. Evident că aceasta este cea mai puternică, pentru că se află la mijloc, iar Saturn este conducătorul, el fiind în exaltare şi în propriul decan, spre deosebire de Soare care se află în exil. În plus ne aflăm pe Via Combusta, ceea ce amplifică mai mult puterea saturniană, adică de lecţiile karmice care ne vin odată cu această conjuncţie.
Ea se formează în casa a IV a, în opoziţie cu Lilith, care este considerată în domiciliu pe Via Combusta şi are Ascendentul la 26.08 Rac, astfel că este subliniat şi evidenţiat rolul karmic al acestui aspect, pentru că ne provoacă să ne înţelegem, acceptăm şi transformăm fricile, pentru că aduce în prezent trecutul cu toate valenţele lui şi în toate manifestările, pentru că ne determină să ne conştientizăm rădăcinile şi să îngrijim.
Pentru mulţi dintre noi acest aspect amplifică dorinţa de a cuceri, de a ne lansa, de a domina, de a încorpora, de a-i devora pe ceilalţi şi a-i transforma în obiective ale operelor sale – mai ales în plan mundan, social, internaţional.
Acest aspect este cumva asemănător cu semnificaţiile casei a XII a, adică evidenţiază lucrurile care trebuie să se întâmple fără a exista cea mai mică posibilitate de a le evita, şi asta deoarece el reprezintă consecinţele cauzelor pe care noi le-am pus la cale, liber şi voluntar în trecut, sau mai recent, de aproximativ 3 ani. Pentru mulţi dintre noi acest aspect reprezintă dăruirea de sine în serviciul unui ideal, credinţa, aducând profunzime, răbdare, perseverenţă şi sacrificiul necesar construirii unor lucruri valoroase.
Nouă, tuturor, acest aspect ne dă o gândire trează, o abilitate mentală enormă, bazate pe memoria ancestrală, practic reacţiile spontane venind din trecutul vieţilor noastre, din experienţa lor, din reactivarea acelor momente, stări sau situaţii.
La nivel general, acest aspect ne vorbeşte despre viitor, căci, mare atenţie ceea ce va fi făcut acum, nu va pute fi modificat, este ca şi cum ne-am apuca să construim o casă, adică îi facem temelia iar dacă alegerile noastre sunt defectuoase în alegerea materialelor, fundaţia se va clătina sau chiar ne va prăbuşi mai târziu. Acum se poate spune că este nevoie de smerenie, pentru că, Dumnezeu nu îşi face simţită prezenţa indicându-ne calea, de aceea suntem lăsaţi singuri, pentru a ne asuma propriile acţiuni. De aceea este normal ca acest aspect să aducă după sine, dacă alegerile nu sunt făcute cu credinţă şi din suflet, conform principiilor morale înalte, ci având la baza numai interesele personale, ” războaie şi catastrofe”.
Apoi o altă lecţie importantă constă în aceea că puterea nu înseamnă să poţi lovi în ceilalţi, ci să poţi rezolva, cu calm şi stăpânire de sine, situaţiile de criză. Oricine poate lua o piatră şi poate lovi în altul, dar oare câţi pot vindeca rana produsă? Adevărata putere este aceea care, cu calm şi înţelepciune, este folosită pentru a rezolva situaţiile de fiecare zi, în care mulţi devin de-a dreptul isterici numai fiindcă nu reuşesc să întrevadă soluţiile simple cu care ar putea merge mai departe.
Ar mai fi de adăugat ceva, pentru a întregi şi completa imaginea acestui aspect, cum invidia a ajuns la ordinea zilei, a început să se manifeste o preocupare intensă pentru această slăbiciune omenească. Profesorul Leo Montade, psiholog din Trier, trage o linie de demarcatie între invidia „neagră” (răutate pură şi sterilă) şi invidia „albă”, atrăgând atentia că cine vrea să se folosească de acest sentiment pentru a „urca” pe scara succesului trebuie să actioneze sistematic şi să nu gresească nici o treaptă. Pentru aceasta este nevoie de un pix si o bucată de hârtie, pe care să notăm, într-o parte, pentru ce îl invidiem pe adversarul nostru, iar în cealaltă parte să ne gândim cinstit ce preţ a plătit acesta pentru toate lucrurile pentru care îl invidiem şi dacă suntem dispusi să plătim acelasi pret. Niciodată nu trebuie sărită treapta trezirii la realitate. Trebuie identificate si cultivate propriile puncte forte, deoarece cel care este sigur de sine realizează mai mult decât cel care nu crede în fortele sale.