Cifra 13 este cea mai de temut cifră din numerologie, cu toate că se pare că unora le aduce foarte mult noroc.
Evenimente care dau o conotaţie ghinionistă zilei de 13:
În antichitatea cifra 13 nu era prea îndragită căci venea dupa cifra 11 care însemna elevare spirituală şi după cifra 12, care reprezenta cifra perfecţiunii, deci cifra 13 simboliza distrugerea perfecţiunii şi a spiritului. Trecând însă la o epoca mult mai îndepartată în timp, dar mai apropiată geografic, se constată că primele superstiţii temeinice legate de numarul 13 erau cunoscute în Egiptul antic, unde, spre deosebire de conceptul actual, acest număr era benefic şi purtător de noroc.
Egiptenii credeau că scara spre viaţa eternă conţine 12 trepte. Atingând a 13-a treaptă, automat, ai trecut dincolo. Pentru ei, numarul 13 era asociat cu nemurirea.
Babilonenii aveau un cult deosebit pentru numere, care indicau sensuri şi semnificatii multiple. Pentru ei, numarul 13 derivă din 12, considerat purtator de noroc, corespunzator celor 12 zeităţi, iar 13 includea şi zeul principal, respectiv întreaga familie a zeilor. Cine se situează al 13-lea într-o conjunctură oarecare, sau este al 13-lea născut din familie, acela se va bucura de atenţia şi de protecţia zeilor.
Pentru romani, dimpotriva, numarul 13 avea sensuri negative, reprezentand nesansa, nereusita, ghinionul. Orice soldat roman evita sa fie al treisprezecelea in rand, iar multe unităţi militare evitau să fie numerotate cu numere care să conţină, consecutiv, cifrele 1 şi 3.
În schimb calendarul mayas este divizat dupa cifra 13, pentru mayaşi anul anul avea 13 luni şi 13 zodii.
Geneza a avut loc în 7 zile şi 6 nopţi, deci iarăşi cifra 13.
Piramida de pe dolarul american contine 13 straturi, sunt 13 litere şi 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americana sunt într-o succesiune de 13. Cu toate acestea tot americanii, unii dintre ei, nu acceptă să lucreze în această zi, alţii nu mănâncă în restaurate, iar unii refuză vehement să stabilească data nunţii în această zi.
Ar fi destul să precizez detaliul că în lifturile americane, cu rare excepţii, lipseşte butonul 13. Hotelurile nu au etajul 13, nici blocurile de locuit nu au asemenea etaj: în mod normal, dupa etajul 12 urmează etajul 14. Daca ar fi, etajul 13 ar rămâne nepopulat.
Americanul Manly P. Hall, în lucrarea sa, "Secretele tradiţiilor din toate timpurile", releva că misticismul era bine pătruns în societate în perioada când luau fiinţă Statele Unite ale Americii.
Înca de timpuriu, numarul 13, pe care americanii îl evitau atunci, dar îl evită şi astăzi, apare simbolic în detaliile Marelui Sigiliu. Iniţial, SUA erau formate de 13 colonii. Deasupra capului vulturului, pe emblema SUA, figurau 13 stele, iar moto-ul înscris pe emblemă conţinea 13 litere: "E PLURIBUS UNUM", adică "sunt mai mulţi, într-unul singur". Emblema mai conţinea 13 frunze, 13 boabe pe ramura din gheara dreapta a vulturului, 13 săgeţi în cea stanga şi 13 dungi pe platoşa de pe pieptul lui.
Pe emblemă, se mai găsea o piramidă, cu 13 nivele, purtând ca moto, sintagma latina "ANNUIT COEPTIS", adica "ceea ce s-a început este şi acceptat", compusa deasemeni din 13 litere.
Este greu de spus astazi daca toate acestea au fost simple coincidenţe, capricii ale înaintaşilor americanilor de azi, sau informaţii transcedentale, ce trimiteau mesaje, greu de descifrat pentru omul modern. În tot cazul se poate asemăna importanţa constructivă pe care o dădeau acestei cifre, exact ca şi egiptenii.
13 este ziua în care au fost arestaţi Cavalerii Templieri, în 1307. În 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare ca, datorita influentei puternice asupra populaţiei de rând a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificaţie aproape mistică, malefică acestui număr.
Se mai zice că numarul 13 este considerat aducător de nenorociri şi pentru că, la Cina cea de Taină, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli şi Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat.
Unii sunt practic paralizaţi de frică şi nu au curaj să se dea jos din pat într-o astfel de zi. Scandinavii credeau că numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alăturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. Fobia numărului 13 nu se opreşte aici: în tradiţia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masa, căci se spune ca toţi vor muri în următorul an. In plus, se spune că dacă numele are 13 litere, vei avea norocul diavolului.
Exista o legatura între cifra 13 şi periodicitate. Neptun are o periodicitate de 164 de ani şi el se întâlneşte cu Jupiter numai o dată la 13 ani. O dată se spune că este în sens pozitiv această întâlnire, dar că o data în sens negativ. Din acest motiv, nu întotdeauna acest 13 este ghinionist.
Se spune ca cifra 13 le este benefică celor din zodia Peştilor şi a Scorpionilor, în general celor care se află în semne de Apă. Şi celor din zodia Taurului, Capricornului şi Vărsătorului cifra 13 le aduce noroc. Pentru cei născuti într-o zi de 13 se spune ca au parte de un destin fericit şi plin de neprevăzut şi au o misiune importantă în această viaţă. Deseori, în jocurile de noroc, această cifră este foarte importantă şi deosebit de norocoasă.
În tarot cartea cu numarul 13 este denumită moartea XIII, un avertisement negativ. Imaginea conţinută de cartea respectivă dă fiori şi este des folosită şi în filme pentru impactul vizual puternic pe care îl oferă.

Cifra 13 nu poate fi luată de sine stătător, ea trebuie luată într-un anumit context şi contează foarte mult şi de cât de pozitivi sau negativi sunteţi, căci pentru cei care sunt supertiţioşi şi care cred cu tărie că o zi de 13 le va purta ghinion, atunci este posibil să-şi influenţeze destinul acelei zile spre unul mai puţin norocos.
Deci, gândiţi pozitiv şi nu lăsaţi o zi de 13 să va taie cheful de viaţă!
“Destinul nu este legat de noroc; este mai degrabă legat de alegere. Nu este un lucru pe care trebuie să îl astepţi, este mai degrabă un lucru care trebuie realizat” a spus William Jennings Bryan.

Cât despre ziua de marţi, această superstiţe, de marţi 13, este ca şi cum celor trei ore planetare ale lui Marte care aduc ideea de ”marţi 3 ceasuri rele” i se mai adaugă încă un plus de neşansă.

Cum spuneam ziua de marţi este guvernată de planeta Marte, considerată planeta războiului şi fiind destul de greu de controlat forţa şi evenimentele pe care le declanşează. Cele trei ceasuri rele corespund orelor planetare ale lui Marte, este ca şi cum s-ar dubla forţa planetei in acele ore, fiind o forţă dublă a planetei. Această superstiţie există adânc întipărită în tradiţiile populare româneşti ceea ce denotă ca acest popor era ancestral, un bun cunoscător al mişcării astrelor şi influenţei lor asupra noastră. În acest sens iată câteva superstiţii româneşti, care pot să vă convingă.

Spre deosebire de ziua de sâmbăta, dedicată morților (postexistenței), de miercurea, joia, vinerea, duminica și lunea, zile ale viilor (dedicate existenței), românii au rezervat ziua de marți celor care se vor naște (preexistenței). Marțea și sâmbăta, zile ale săptămânii dedicate "Lumii de dincolo" (preexistentei și postexistentei) au trei ceasuri rele, spre deosebire de zilele "lumii de aici", care pot avea numai unul singur. Sub influența mitului biblic, oamenii credeau că în ziua de marți s-ar fi urzit lumea și pământul (Moldova Centrală, Gorj, Hunedoara). Se consideră o zi rea (Muntenia, Oltenia, Moldova de Sud), fără noroc (Moldova Centrală), aducătoare de nenorociri în cele trei "ceasuri rele" (Oltenia, Muntenia, Moldova), nefastă pentru începerea unor activități importante (aratul, semănatul, construirea unei case sau a unei fântâni etc.). Din aceste motive, în ziua de marți erau interzise nunțile, logodnele și mersul în pețit. Ziua este patronată de două ciudate reprezentări mitice feminine: Marțolea și Marțiseara. În calendarul popular apar numeroase zile de marți cu statut de sărbători: Matcalaul, Marțea Vaselor, Marțea Ciorilor, Marțea Dracului, Marțea Strâmbă, Marțea Trăsnetului, Paparuda, Marțea Testelor. După Paști și uneori, după Rusalii, urmau cicluri de trei sau șase zile de marți "oprite" pentru unele activități economice, dar favorabile pentru altele.

Despre persoanele născute într-o zi de marți se spune că sunt caracterizate de un entuziasm debordant, susținut de un bagaj generos de energie pozitivă.

Cuvântul superstiţie provine din latinescul "superstes" care înseamnă "a face faţă" sau  "a supravieţui". Dicţionarele definesc superstiţia drept o practica sau o credinţă iraţională, ceva ce nu se bazează pe cunoaştere sau fapte, o frica iraţionala de necunoscut sau o credinţă acceptată orbeşte. Este greşit să credem ca educaţia sau logica îşi au loc în domeniul superstiţiilor.


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte