Dietă şi igienă în varice

| Dr. Violeta Pîrvu | Medic specialist medicină de familie | Competenţă apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |

Câţi dintre noi, după o zi istovitoare de muncă, nu ne-am simţit picioarele grele şi umflate, cu o senzaţie teribilă de disconfort şi oboseală la nivelul lor?
Este vorba de stadiul de început al insuficienţei circulatorii venoase a membrelor inferioare, numită în termeni populari, varice (vene dilatate, cu tonus al pereţilor scăzut şi stază sanguină).
Afecţiunea se întâlneşte cel mai des la femei (4 cazuri din 5), în special datorită fluctuaţiilor hormonale la care acestea sunt supuse de-a lungul vieţii – sarcina, menopauza, pilulele anticoncepţionale, şi are un caracter ereditar în proporţie de 95%!!!.
Cu toate acestea, ştim că orice boală este consecinţa unui mod de viaţă pe care noi l-am ales greşit. Dacă urmărim profilul psihologic al persoanelor afectate de varice, putem observa adeseori că aceeaşi stază prezentă la nivelul venelor se reflectă oarecum şi la nivel psihic: tendinţă la complacere şi menţinerea unei atitudini fixe, comode, din care cel mai adesea persoana nu vrea să iasă, chiar cu riscul evitării propriei transformări interioare.

Să vedem însă, care sunt  şi cauzele favorizante ale apariţiei varicelor, cauze care înlăturate la timp, pot să ne ferească de această neplăcere:

  • statul excesiv în picioare, şederea prelungită pe scaun;
  • excesul de greutate;
  • căldura sub diferite forme;
  • zborurile pe distanţă lungă;
  • sedentarismul şi, nu în ultimul rând, alimentaţia necorespunzătoare şi constipaţia sunt alţi factori agravanţi ai varicelor.

Pentru a preveni apariţia varicelor şi a ne menţine picioarele frumoase şi sănătoase, este necesar să urmăm câteva sfaturi :
1. Dacă stăm mult pe scaun, să încercăm la interval de o oră să ne ridicăm şi, timp de cinci minute, să ne plimbăm prin încăpere ori să facem nişte exerciţii uşoare: joc de glezne, alergări pe loc cu călcâiele la şezut, alergări pe loc cu picioarele întinse în spate. Repetăm de 5 ori câte 1 minut.
Aceste exerciţii, alături de plimbările scurte, ajută muşchii gambelor să se contracte şi revitalizează circulaţia sângelui la nivelul venelor.

2. Purtarea de ciorapi medicinali
Ciorapii elastici, adică ciorapii medicinali, care se găsesc în farmacii exercită asupra picioarelor o presiune care diminuează calibrul venelor noastre şi accelerează întoarcerea sângelui. Ei reduc durerea în mod considerabil şi pot avea o acţiune preventivă în cazul profesiunilor cu risc.
Spre deosebire de ciorapii obişnuiţi, care se rulează de la glezne spre genunchi, cu piciorul sprijinit de podea, ciorapul medicinal se îmbracă pe piciorul ridicat în sus. Astfel, sângele care stagnează la nivelul vaselor gambei (atunci când varicele nu au apărut încă) sau în varice, este drenat spre inimă. Nu puneţi niciodată ciorapul cu piciorul în jos peste nişte varice umflate, nu veţi face decât să creşteţi presiunea asupra unui perete deja slăbit.

3. Gimnastica – exerciţii ce pot fi executate la domiciliu
– Poziţionarea corpului pe spate, ridicarea picioarelor şi sprijinirea lor pe un perete. În doar două minute, sângele stagnant se va mobiliza din venele umflate, către inimă, fiind ajutat de gravitaţie.
– Pentru a îmbunătăţi circulaţia la nivelul picioarelor, în timp ce dormim, se vor menţine picioarele pe o pernă mai înaltă sau capătul patului se poate înălţa cu câţiva centimetri. Astfel, picioarele vor fi cu câţiva centimetri mai sus de nivelul corpului, poziţie ce va favoriza circulaţia şi va face somnul mai puţin dureros.
– Pentru a spori odihna, vă puteţi alinta picioarele cu un masaj uşor, folosind uleiuri naturale sau diverse unguente cu caracter astringent (castan, nuc) sau revulsiv (unguent cu venin de albine), păstrând însă poziţia picioarelor ridicată. Nu se va recurge niciodată la un masaj agresiv şi viguros pentru că se pot deteriora şi mai rău pereţii vaselor.
– O metodă şi mai eficientă este postura «Lumânării», poziţie a corpului învaţată în şcoală, în timpul orelor de sport, care este un mijloc foarte rapid de punere în mişcare a sângelui stagnant din dilatările venoase. Această poziţie a lumânării este şi un mijloc de «prim ajutor» atunci când varicele cresc foarte mult în volum. Se va executa minim 7 minute zilnic, în 2-3 reprize.

4. Sportul
Mergeti pe bicicletă, alergaţi, urcaţi pe munte sau înnotaţi. Având în vedere că exerciţiul muscular contractă venele şi împinge sângele către inimă, orice tip de exerciţiu zilnic ajută la prevenirea formării venelor varicoase. Plimbările, joggingul, schiatul sau patinajul sunt activităţi favorabile dacă se practică cu intensitate moderată. Orice exerciţiu, care nu este practicat excesiv, ajută la întărirea picioarelor şi a venelor datorită contracţiilor musculare care favorizează golirea venelor capilare superficiale şi trimite sângele către venele mai mari şi către inimă.

4. Dacă sunteţi nevoit să călătoriţi mult cu avionul
Călătoriţi în ţinută confortabilă, care să nu vă strângă.
Contractaţi pulpele cât mai des şi încercaţi să vă întindeţi picioarele în mod regulat.
Ridicaţi-vă din când în când, în măsura spaţiului disponibil, pentru a vă destinde picioarele.
Beţi multe lichide şi purtaţi ciorapi medicinali, în special dacă suferiţi de probleme de insuficienţă venoasă.

5. Mersul pe jos
O oră şi jumătate de mers pe jos în pas rapid, în fiecare zi, reduce cu aproape 70% riscul apariţiei sau agravării varicelor – arată un studiu finlandez. Acelaşi studiu arată că peste 80% din persoanele care fac varice au o muncă sedentară, care presupune statul îndelungat în picioare sau pe scaun, la birou. Mersul pe jos, activează circulaţia sanguină pe ansamblu, împiedică apariţia stazei venoase şi ajută la păstrarea tonusului vaselor de sânge.

6. Aplicaţii simple cu apă
Părintele hidroterapiei, Sebastien Kneipp, recomanda persoanelor predispuse la varice sau care deja se confruntă cu această afecţiune să facă de 2-3 ori pe zi duşuri reci, cu o durată de 30-60 de secunde pe fiecare picior în parte. Jetul de apă rece va fi plimbat de la genunchi în jos, înspre glezne, şi înapoi, mai întâi pe piciorul stâng şi apoi pe piciorul drept. Dacă şi zona superioară a picioarelor este afectată de varice, atunci duşul va fi extins înspre coapse şi fese. Un tratament hidro-terapeutic de acest gen se face timp de minimum 30 de zile la rând, fiind recomandat mai ales în timpul sezonului cald.
O procedură de asemenea foarte eficientă contra varicelor este mersul prin apă până la genunchi, 10-15 minute pe zi, în apa mării, a râurilor de munte sau a lacurilor. Apa care intră în contact cu gambele va face în acest fel un masaj blând şi deosebit de eficient, care va pune sângele în mişcare, eliminând staza venoasă.

8. Recomandări dietetice
S-a demonstrat ştiintific faptul că persoanele care au pe timpul sezonului cald 70-80% din meniu constituit din legume şi fructe proaspete, consumate nepreparate termic, sunt mult mai puţin expuse la boli venoase. Mai mult, varicele îşi reduc volumul şi chiar se retrag sub influenţa acestui regim alimentar care elimină constipaţia, fluidifică sângele, tonifică sistemul venos şi normalizează viteza de coagulare a sângelui.
Iată câteva dintre «medicamentele» pentru vene care cresc în grădinile verii:
– rădăcina de morcov, frunzele şi rădăcina de pătrunjel, frunzele şi rădăcina de ţelină, ceapa verde, castravetele (cu tot cu coajă), varza – care prin conţinutul de fibre vegetale, stimulează tranzitul intestinal, reducând constipaţia şi staza sanguină de la nivel abdomenului şi pelvisului şi facilitând astfel întoarcearea venoasă..
– fructele bogate în vitamina C şi antociani, cu rol în tonifierea peretelui venos, scăderea fragilităţii capilare, fluidificarea sângelui şi scăderea stazei venoase: afin, coacăz, căpşuni, zmeur, măceşe, cătină albă, cireşe, vişine, fructe de ienupăr, dar şi sfeclă roşie şi varză roşie.
– produse naturale bogate în cumarine şi flavonoide: citrice – lămâi, portocale, grepfruit, bergamote etc., fenicul, fructe de păducel, hrişcă, fructe de armurariu, ginkgo biloba. Cumarinele şi flavonoidele favorizează absorbţia vitaminei C, fortifică pereţii vaselor de sânge şi reglează permeabilitatea vasculară.
– folosirea surselor naturale de vitamina P – cu rol în micşorarea permeabilităţii capilare şi de creştere a rezistenţei capilarelor sanguine: afine, citrice, coacăze, struguri negri.
– folosirea în alimentaţie a antioxidanţilor naturali, care au rol în scăderea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra pereţilor venoşi: licopen,  suc de orz verde, beta caroten, extractul din sâmburi de struguri.
– alte vitamine: A, B1, B5, E, K şi  minerale : calciu, cupru, mangan (în caz de ulcer varicos), fluor, litiu, mgneziu, seleniu, siliciu, sulf.
– de evitat sarea, mâncărurile picante, bogate în conservanţi şi aditivi (E-uri), fumatul, alcoolul şi cofeina, datorită acţiunii lor vasodilatatoare, care va favoriza apariţia varicelor. Apa, ceaiurile din plante sau sucurile naturale favorizează drenarea limfatică şi dau senzaţia de picioare uşoare, deci trebuie consumate cât mai des.

9. Recomandări  asupra stilului de viaţă
Este imporantă urmărirea unei stări de intrasigenţă şi fermitate în urmărirea propriilor idealuri şi convingeri, exprimarea nemulţumirilor şi crearea unei atitudini combative în viaţă, într-un cuvânt crearea propriei «coloane vertebrale», în propria existenţă. Dacă veţi reuşi să fiţi astfel şi vasele corpului dumneavostră vor ştii să-şi păstreze fermitatea în condiţiile dificile la care sunt supuse.

Nu uitaţi că varicele nu sunt consecinţa vreunei boli, ci a unui mod de viata incorect!!!

Ce trebuie să faceţi:
– reduceţi eventualul exces de greutate printr-o alimentatie lacto- vegetariană, bogată în fructe şi legume crude;
– evitaţi constipaţia;
– practicaţi o activitate fizică regulată: mers pe jos, înot, ciclism, gimnastică;
– în timpul perioadelor de repaus şi noaptea ţineţi picioarele mai sus decât corpul;
– purtaţi tocuri de înalţime medie (3 cm);
– faceţi duşuri cu apă rece la nivelul picioarelor;
– purtaţi ciorapi elastici medicinali, dacă apar simptome;
– mâncaţi cât mai multe fructe şi legume;
– consumaţi cât mai multe lichide: ceaiuri, sucuri naturale.

Ce nu trebuie să faceţi:
– nu staţi toată ziua în picioare, evitaţi sedentarismul;
– nu consumaţi cafea, alcool şi nu fumaţi;
– nu faceţi plajă prea mult timp, nu va epilaţi cu ceară fierbinte;
– evitaţi sauna şi băile fierbinţi;
– nu purtaţi îmbrăcăminte prea strâmtă, ciorapi care se fixează cu banda adezivă, pantofi -cu tocuri prea înalte sau cizme elastice;
– evitaţi sporturile brutale: tenis, călărie, volei, baschet;
– nu vă complaceţi în stări de ataşament, confort şi resemnare.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top