| Dr. Gabriela Mihalache | Medic rezident alergologie şi imunologie clinică |
Dr. George Oshawa, terapeut american de origine japoneză care a trăit intre anii 1893-1966, a devenit repede cunoscut în toată lumea pentru metodele sale de tratament extrem de simple, bazate pe echilibrarea energetică yin-yang cu ajutorul alimentaţiei.
Metodele sale au dat rezultate în cele mai grave maladii ale mileniului, fiind unul dintre cele mai recomandate regimuri chiar în caz de cancer, cu rezultate cu adevărat uimitoare.
Dintre aceste regimuri, cel cu numărul 7 este cel mai cunoscut, fiind totodată cel la care toată lumea se gândeşte prima dată atunci când aude de regim Oshawa. Este un regim care aduce în fiinţă energie de tip yang, fiind astfel foarte eficient în eliminarea aproape a tuturor bolilor produse de excesul de energie yin, inclusiv cancerul.
Dintre toate tipurile de regimuri propuse de dr. Oshawa, acesta este cel mai sever, dar şi rezultatele sunt pe măsură.
Regimul presupune ca pe durata a 10 zile să se consume exclusiv cereale yang: grâu, orez, hrişcă şi mei, în cantităţi suficiente cât să ne simţim sătuli, combinate în ce mod dorim şi în orice proporţie. Sigur găsiţi aceste cereale la plafar sau în pieţe, deci problema procurării lor este una rezolvată.
Cerealele se pot consuma fierte sau coapte, ca terciuri sau turtiţe din făină integrală (fără drojdie), singurul condiment admis fiind sarea. Pe parcursul acestor zile nu se consumă ca lichid decât apă, cat mai pură cu putinţă şi nu carbogazoasă. În cazuri speciale, atunci când persoana care ţine acest regim suferă de anumite maladii grave, dacă medicul naturist îi recomandă astfel, se poate consuma macerat la rece de busuioc, acesta fiind şi el o plantă cu predominanţă energetică yang, care are în plus şi un foarte bun efect de elevare a energiilor şi purificare intensă a corpului.
Acest regim poate fi repetat de mai multe ori la rând – perioade de 10 zile de regim, alternând cu pauze de 3 până la 5 zile, în care se consumă alte alimente, preferabil tot alimente cu predominanţă yang (pentru aceasta puteţi consulta lista alimentelor yang apărută în numărul 5 al revistei). Se poate proceda astfel până la completa eliminare a bolii sau a dezechilibrului pentru care s-a apelat la acest regim.
Ce efecte are acest regim?
După cum am menţionat în articolele legate de alimentaţia yin-yang, majoritatea alimentelor pe care le consumăm în prezent sunt predominant yin din punct de vedere energetic, după cum sunt şi majoritatea afecţiunilor cu care ne confruntăm. De aceea, chiar şi pentru cei care nu suferă momentan de o afecţiune anume, acest regim, ţinut măcar de două ori pe an, poate avea efecte echilibrante şi purificatoare care ne pot ţine departe de boli şi ne pot oferi acea viaţă lungă şi sănătoasă la care fiecare dintre noi visează.
Pentru cei care au anumite probleme de sănătate, acest regim funcţionează ca un perfect purificator al corpului fizic şi nu numai.
După cum se ştie, cerealele sunt alimente de bază în alimentaţia umană, ele fiind consumate încă din cele mai vechi timpuri în diferite forme, mai mult sau mai puţin prelucrate. Din păcate, prelucrarea lor nu este un procedeu care să aducă beneficii, ci chiar contrariul, rafinarea excesivă la care se adaugă “îmbunătăţirea” cu diferiţi agenţi chimici, dezechilibrând complet balanţa nutriţională în defavoarea sănătăţii.
De aceea, un asemenea regim în care timp de zece zile corpul primeşte numai cereale integrale (adică nedecorticate; făina trebuie să provină din boabe întregi măcinate, astfel încât să conţină toate principiile nutritive pe care le conţine şi bobul întreg) este de natură să aducă un salutar contact cu natura în forma ei pură. Astfel, în afară de faptul că regimul aduce multe dintre principiile nutritive de care corpul are nevoie, el asigură şi “lipsa” introducerii unor reziduuri cu care acesta să mai fie nevoit să lupte. Fiinţa se întăreşte şi se purifică în acelaşi timp, o combinaţie de bun augur pentru a determina corpul să se mobilizeze şi să lupte cu mult mai multă eficienţă împotriva oricărui duşman.
Tonifiere si purificare, iată două atribute pe care puţine regimuri se pot mândri ca le au în acelaşi timp. Totodată însă, acestea sunt cele două “arme albe” pe care aceasta cură le pune la bătaie împotriva chiar a celei mai grave afecţiuni cu care se confruntă omenirea: cancerul.
Semnele acestei purificări nu se lasă mult timp aşteptate. Apare rapid o stare de limpezime şi claritate la nivelul minţii, o îmbunătăţire a digestiei şi eliminarea senzaţiei de greutate şi inerţie. Tenul devine curat şi luminos, iar buna circulaţie a energiei prin canalele subtile ale corpului, face ca şi secreţiile hormonale să fie la rândul lor reglate. Această combinaţie este una cât se poate de utilă, mai ales pentru acele persoane care se confruntă adesea cu erupţii acneice fie la pubertate fie, în cazul femeilor, în perioada premenstruală. Iată că frumuseţea poate fi încă un motiv pentru a alege şi sănătatea, atunci când ne gândim la mâncare.
Am navigat mai deunăzi pe internet pentru a vedea ce mai ştie lumea despre regimul Oshawa.
Am fost plăcut surprinsă când am găsit pe forum-uri de discuţii, invitaţia de a tine acest regim şi părerea unora dintre cei care au făcut-o, majoritatea fete. Motivele pentru care au făcut-o? Am găsit regimul prezentat ca pe o alternativa sănătoasă la curele de slăbire. Într-adevăr, problema surplusului de greutate este, din punct de vedere energetic, o manifestare a predominanţei energiei yin, combaterea acestui exces fiind chiar punctul forte al acestui regim.
Cum slăbiţi? Digestia se îmbunătăţeşte, creşte metabolismul, ceea ce face ca surplusul de masă să fie ars mult mai uşor; se îmbunătăţeşte eliminarea, ducând astfel la purificarea corpului, care se va dezbăra mult mai uşor de reziduurile care se depun în ţesutul adipos la persoanele supraponderale; şi, nu în ultimul rând, starea de dinamism pe care o aduce prezenţa energiei yang în corp, este de natură să elimine inerţia şi lenea ce afectează persoanele “mai plinuţe”; iar dacă punem la socoteală şi tonusul psihic crescut şi starea de focalizare pe care o conferă minţii acest regim, atunci nu este de mirare că aceste persoane vor putea în sfârşit să se apuce şi să ducă la bun sfârşit chiar şi programul de exerciţii fizice care le părea cândva atât de chinuitor.
Desigur, lista efectelor poate continua cu tot ceea ce am menţionat la efectele alimentelor yang, dar, cred că dacă ne întoarcem la cele două atribute majore, tonifierea şi purificarea (la toate nivelurile fiinţei – fizic, psihic, mental) şi le suprapuneţi peste problemele personale, atunci aţi găsit motivaţia, iar efectele… le veţi resimţi încă din primele zile.
Şi încă ceva. Am menţionat la început că este sever. Nu este cazul să vă alarmaţi. Una dintre întrebările apărute în cadrul acestor discuţii pe internet era: ”şi cu foamea cum te împaci?”. Răspunsul apărea tot acolo, persoana în cauză fiind ea însăşi surprinsă că nu îi era mai foame ca de obicei, iar poftele (nota bene: în special cele nesănătoase) dispăreau ca prin farmec. Acesta este tot un efect al reechilibrării energetice, efectul purificator al acestuia conferind discernământului puterea separatoare a unui tăiş ascuţit.
După cum vedeţi, important este să vreţi să faceţi primul pas. De acolo, armonia yin-yang vă va purta ea singură spre decizia corectă, spre un comportament sănătos şi spre o viaţă fericită.
Câteva reţete
Cereale coapte
Se spală foarte bine grâul şi se pune într-o tigaie sau într-un ceaun, în strat subţire. Se adaugă sare. Se pune la foc puternic şi se amestecă continuu cu o lingură de lemn. Trebuie ca focul să fie suficient de puternic pentru ca boabele să devină crocante şi nu să se întărească. Se coace până când boabele plesnesc toate (aşa cum se întâmplă în cazul floricelelor de porumb) şi îşi schimbă uşor culoarea. În acest moment se iau repede de pe foc pentru că se pot arde foarte uşor după ce s-a evaporat toată apa din boabele de grâu.
Se poate proceda la fel şi pentru hrişcă sau mei, cu menţiunea că acestea trebuie coapte fără a fi umezite în prealabil.
Boabele coapte se pot consuma ca atare sau se pot măcina şi transforma în făină, care astfel va avea un gust mai aromat, această făină putând fi pregătită ca turtiţe, terciuri sau chiar supe, dar pentru aceste reţete, vom reveni în numerele viitoare.
Vă dorim regim uşor şi o viaţă sănătoasă şi nu uitaţi să ne scrieţi pentru orice nelămuriri sau cu relatări ale efectele obţinute.