| Dr. Violeta Pîrvu | Medic specialist Medicină de Familie | Competenţă apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |
Anotimpul primăverii, plin de culoare şi miresme încântătoare, prin care Mama Natură îşi revarsă parcă tot farmecul său şi puterea sa regeneratoare este un anotimp cu siguranţă iubit şi aşteptat de toţi.
Pentru anumite persoane însă, venirea primăverii, se asociază cu strănutul, lăcrimarea excesivă şi teama de a nu suferi o criză de sufocare. Este cazul persoanelor care suferă de boli alergice (conjunctivite, rinite, bronşite, astm alergic), declanşate de creşterea concentraţiei de polen în atmosferă, dar şi de praf, puf, mucegaiuri, precum şi de alţi factori.
Pentru aceştia, dar şi pentru toţi aceia care doresc să urmeze o cură de dezintoxicare de primăvară, este indicată cura cu orz verde.
Puterea vindecătoare a orzului verde este descoperirea dr. Yoshihida Hagiwara, doctor în medicină, absolvent al Universităţii Kumamoto din Japonia.
Dr. Yoshihida Hagiwara a fost pasionat de farmacie încă de la vârsta de 20 de ani, preparând vitamine, analgezice şi produse din plante.
În urma studiului experimental a 150 varietăţi de plante dr. Hagiwara a descoperit că orzul verde conţine cele mai valoroase elemente necesare corpului omenesc şi totodată este un produs cu efecte terapeutice excelente conţinând în mod echilibrat: aminoacizi, carotenoizi, acizi graşi esenţiali, clorofilă şi bioflavonoide, substanţe puternic antioxidante ale radicalilor liberi formaţi în organism (care produc îmbătrânirea şi îmbolnăvirea corpului uman).
Comparativ cu alte plante, orzul verde conţine:
- de peste 250 ori mai multă vitamină A decât în salată;
- de peste 25 ori mai mult potasiu ca în banane;
- de peste 11 ori mai mult calciu decât laptele;
- de peste 11 ori mai mult fier decât în ţelină;
- de peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale;
- de peste 10 ori mai multă vitamina B1 decât în spanac;
- de peste 23 de ori mai multă biotină decât în lapte.
Mod de preparare
Se pune orzul la înmuiat o zi, după care se seamănă în ghiveci, lădiţe, solare, grădini, în serii succesive. Se udă. Când firele ajung la înălţimea de 15-20 cm, se pot folosi.
Se taie firele de la suprafaţa pământului, se spală foarte bine, se mărunţesc. Se înmoaie în apă şi imediat se dau prin maşina de tocat, ori se mărunţesc cu blenderul electric. Rezultă un suc verde închis, cu gust uşor amărui, care se păstrează în sticle astupate la frigider. Se pot face 1- 2 l odată.
Cum se consumă?
Se administrează 3 pahare /zi în cure de 3-4 săptămâni, de două ori/an (primăvara şi toamna), pentru fortificarea organismului. Se bea la temperatura camerei, cu înghiţituri rare.
Stimulează activitatea ficatului şi a bilei, reface flora digestivă şi stimulează eliminarea intestinală a toxinelor, favorizează vindecarea infecţiilor respiratorii şi a bolilor de piele, eliminarea alergiilor, echilibrează activitatea endocrină şi nervoasă, îmbunătăţeşte starea psihică, creând o stare de optimism, încredere în sine şi în procesul de vindecare.