motto: Nu există prietenii mai strânse şi mai puternice decât acelea stabilite între oamenii care iubesc aceleaşi cărţi.
(nota: vreau ca acest motto sa apara permanent la inceputul rubricii, integrati-l cumva in titlul rubricii)
Încep prin a vă mulţumi dumnevostra cititorilor acestui articol, deoarece, indirect mi-aţi prilejuit reîntilnirea cu un o veche prietenă: cartea despre care vă voi vorbi în continuare. Astăzi vă voi prezenta cartea „Iluzii”, carte scrisă de Richard Bach, autorul faimoasei cărţi „Pescăruşul Jonathan”.
O comparaţie între cele două cărţi nu are sens şi importantă este existenţa filonului comun de înţelepciune din care au fost extrase ele.
Ceea ce poate stârni interesul pentru această carte este chiar… subtitlul ei „Aventurile unui Mesia capricios”, acesta fiind un ingenios rezumat al cărţii. Ideea care stă la baza acestei cărţi este ilustrată de autor în următorul citat:
„Acolo, în acele ţinuturi, obişnuiam să stau întins şi să exersez evaporarea norilor, şi nu reuşeam să mă eliberez de acele gânduri… cum ar fi fost dacă ar fi apărut cineva care s-ar fi priceput într-adevăr la asta şi care ar fi putut să-mi explice cum funcţionează lumea mea, cum aş putea-o pătrunde. Cum ar fi fost dacă aş fi întâlnit un geniu… dacă un Siddhartha sau un Iisus ar fi venit pe pământ în zilele noastre, cu putere asupra iluziilor omeneşti izvorâtă din cunoaşterea realităţii ce se ascunde în spatele lor? Cum ar fi fost să-l cunosc personal, să piloteze şi el un biplan şi să aterizeze pe aceeaşi pajişte cu mine? Ce ar spune oare atunci, cum s-ar comporta?”
Mai departe cu umor, gingăşie şi firesc, autorul conturează o inedită relaţie maestru-discipol ce are loc în lumea zilelor noastre, o relaţie în care cunoaşterea trece pe nesimţite, fără un efort aparent, de la iniţiator la iniţiat.
Este o carte din care un cititor atent şi pregătit poate afla răspunsuri la întrebări profunde, de natură existenţială, şi poate regăsi adevăruri eterne, de această dată, ele nefiind scrise într-un limbaj abstract, tehnic, ermetic, accesibil doar unui număr restrâns de iniţiaţi. Din contră, cartea este caracterizată printr-o remarcabilă uşurinţă, şi un mod direct de a transmite informaţia, autorul creind inspirate imagini familiare cititorului contemporan, imagini care privite dintr-un unghi inedit revelează adevăruri profunde ce pot zgudui existenţa căutătorului spiritual dornic de a-şi înţelege menirea.
În final vă prezint câteva citate din „Manualul Mântuitorului”. Ce este acest manual? Veţi afla citind cartea şi imi doresc ca aceste citate să vă stârnească interesul suficient de mult pentru a avea şi voi parte de bucuria întâlnirii cu această remarcabilă carte.
„Cel mai bine îi învăţăm pe alţii lucruri pe care simţim noi înşine nevoia să le ştim.”
„Singura ta obligaţie în viaţă este să fii onest cu tine însuţi. A fi onest cu altcineva sau cu altceva este nu doar imposibil, ci şi semnul unui fals Mesia.”
„Prietenii te vor cunoaşte după un minut mai bine decât cunoştinţele după o mie de ani.”
„A învăţa înseamnă a afla ceea ce ştii deja. A face înseamnă a demonstra că ştii. A-i învăţa pe alţii înseamnă a le aminti că ştiu la fel de bine ca tine.”
Puteti comanda aceasta carte pe siteul www.edituramix.ro , sunând la 0268335786, sau scriind la [email protected]