Cuvântul este puterea prin care noi creăm. Indiferent de limba pe care o vorbim, intenţia noastră se manifestă prin cuvânt.
Cuvântul nu este doar un sunet sau un simbol scris. Cuvântul este o forţă; este puterea pe care o avem de a ne exprima şi de a comunica, de a gândi şi de a crea evenimentele din viaţa noastră. Singur omul poate vorbi.
Mintea este ca un sol fertil în care sunt plantate continuu seminţe. Seminţele sunt păreri, idei şi concepte. Plantezi o sămânţă, un gând, şi acesta rodeşte. Cuvântul este ca o sămânţă, iar mintea umană este atât de fertilă! Fiecare minte umană este fertilă, dar numai pentru acele seminţe pentru care este pregătită.
O temere sau o îndoială plantată în mintea noastră poate crea o dramă fără sfârşit. Cineva îşi dă cu părerea şi spune: „Uite, această fată este urâtă!” Fata ascultă, crede că este urâtă şi creşte cu această idee. Nu are importanţă cât de frumoasă este; atât timp cât ea şi-a asumat această prejudecată, această condiţionare interioară, ea va crede că este urâtă.
Prin fixarea atenţiei, cuvântul poate intra în mintea noastră şi poate schimba un sistem întreg de convingeri în bine sau în rău.
Când eşti impecabil, tu eşti responsabil pentru acţiunile tale, dar nu te judeci şi nu te blamezi. A fi impecabil în ceea ce spui înseamnă a nu folosi cuvintele împotriva ta.
Dacă te văd pe stradă şi îţi spun că eşti prost, acest lucru poate apărea ca o folosire greşită a cuvântului împotriva ta. Dar, de fapt, eu folosesc cuvântul împotriva mea, deoarece tu mă vei urî pentru aceasta, iar ura ta nu este bună pentru mine. De aceea, dacă mă supăr şi prin cuvintele mele îţi trimit toată otrava mea emoţională ţie, eu folosesc cuvântul împotriva mea.
Dacă te iubesc, şi tu mă vei iubi la rândul tău pe mine. Dacă te insult, şi tu mă vei insulta. Dacă îţi sunt recunoscător, şi tu îmi vei fi recunoscător.
Cuvântul este pură magie, cel mai preţios şi mai puternic dar pe care îl are umanitatea.
De fiecare dată când auzim o părere pe care o acceptăm şi o credem, noi facem un nou legământ, iar acesta devine o parte a sistemului nostru de valori.
În mintea noastră este un dialog interior constant, şi de cele mai multe ori ne spunem singuri lucruri precum „Vai, sunt gras, sunt urât. Îmbătrânesc, îmi cade părul. Sunt prost, nu am înţeles niciodată nimic. Nu voi fi niciodată perfect.” Vedeţi cum folosim cuvintele împotriva noastră?
Nimeni nu poate recepta o idee negativă decât dacă mintea sa este un sol fertil pentru aceea idee.
Primul legământ va schimba tipul seminţelor faţă de care este fertilă mintea dumneavoastră.
Fiţi impecabil cu cuvântul dumneavoastră. Repetaţi-vă cât sunteţi de minunat, cât de excepţional sunteţi. Folosiţi cuvântul pentru a rupe toate acele mici legăminte care vă fac să suferiţi.
Acest simplu legământ vă poate transforma viaţa. Impecabilitatea cuvântului vă poate conduce către fericire personală, către un mare succes şi abundenţă; vă poate înlătura temerile şi le poate transforma în bucurie şi iubire. (fragment preluat din „Cele patru legăminte. Cartea înţelepciunii toltece”, Don Miguel Ruiz, Editura Mix)