Calendar popular – octombrie – noiembrie

26 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie izbăvitorul de mir şi făcătorul de minuni
În tradiţia creştină populară, Sfântul Dumitru şi Sfântul Gheorghe, ultimii doi mari sfinţi-soldaţi ai calendarului creştin, sunt cei care ţin cheile Timpului. Se spune că, în această zi de octombrie, Sfântul Dumitru primeşte cheile de la Sfântul Gheorghe, pentru a “încuia” vremea, aducând, astfel, iarna (anotimpul rece); la 23 aprilie, Sfântul Gheorghe va lua cheile de la Sfântul Dumitru, pentru a “descuia” astfel vremea şi a aduce primăvara (anotimpul cald). În popor se spune: “Aşa cum Sf. Gheorghe grijeşte ca la ziua lui să fie codrul verde, aşa Sf. Dumitru grijeşte să-l facă negru, adică să-l desfrunzească. Aşa şi-au hotărât aceşti sfinţi între dânşii şi s-au învoit ca acel ce nu va urma întocmai, să fie ucis de celălalt.” În viaţa păstorilor, legat de obiceiurile lor de toamnă şi de primăvară, este o zicală; “La Sângeorz se încaieră câinii şi la Sâmedru se bat stăpânii!”. Adică primăvara, când se formează turmele, se iau la harţă câinii care încă nu se cunosc; toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă înţelegerile încheiate primăvara.

8 noiembrie – Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei mai mari vestitori de bine, adică cei ce vestesc cele mai mari şi prea slăvite taine. Arhanghelul Mihail este cel dintâi sfânt sfinţit de Dumnezeu, care I-a stat Lui de-a dreapta; “Dumnezeu a stropit din o mână şi din alta a făcut doi îngeri, şi a mai stropit până a făcut doisprezece; Sfântul Mihail de-a dreapta, Sfântul Niculai de-a stânga, apoi Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru, Sf. Pocroavă (cel ce acoperă pământul cu omăt), Sf. Ilie, Duminica mare şi alţii. Iar Domnul Hristos din nou-născut a fost al doisprezecelea, a venit pe urmă.”

11 noiembrie – Sfântul Mucenic Mina, sărbătoare a practicilor magice de “întoarcere” prin care sfântului is e cere să restituie comunităţii obiectele, bunurile, fiinţele furate precum şi pe tâlharii care au contribuit la aceste nelegiuiri. Aceste practici, deopotrivă, sunt folosite ţi în magia populară de dragoste, ca ursiţii întârziaţi să-şi întoarcă inimile spre cele care îi aşteaptă. Cu câţiva ani în urmă, un ziar american a publicat următorul eveniment; “Un taximetrist a fost plătit să fure un copil anume, astfel încât părinţii lui să fie şantajaţi, pentru a da o mare sumă de bani spre a-şi recupera băieţelul, în vârstă de 3 ani. Şoferul a răpit foarte uşor acest copil şi l-a suit în maşina sa, pornind spre destinaţia menită sechestrării lui. Nu mare i-a fost mirarea când, la un moment dat, a descoperit că în taxi mai era cineva – un bărbat cu haine total nepotrivite, pe care l-a considerat mai întâi un actor şi de care apoi s-a speriat, pentru că faţa lui radia multă lumină. Speriat, şoferul a oprit maşina şi a obligat acest bărbat să coboare. După care a demarat în viteză. Spre şi mai marea lui stupefacţie şi disperare, după numai câteva minute bărbatul cel ciudat a reapărut şi i-a cerut, pe un ton foarte ferm, să ducă înapoi acasă copilul. Şoferul nu a vrut şi a apăsat şi mai tare pe acceleraţie, însă, deodată, maşina nu l-a mai ascultat şi, în ciuda profesionalismului său, şoferul a constatat că nu mai era capabil de nici o manevră corectă, fără însă ca viaţa sa ori a “însoţitorilor” săi să sufere. Disperat, în cele din urmă a cedat şi a spus; “Bine, duc băiatul înapoi, dar nu ştiu unde locuieşte, că eu l-a furat din parc!” “De asta să nu te îngrijeşti, căci cunosc eu unde trebuie să ajungem.” Şi bărbatul cel ciudat, care avea haine de soldat medieval european pe el, la condus până la locuinţa respectivă, l-a adus cu tot cu copil până la uşa familiei deja disperate de-acum şi a sunat. În clipa în care mama a ieşit şi a constatat fericită că băieţelul îi fusese adus nevătămat şi chiar liniştit, a întrebat; “Unde l-ai găsit? Cum de ai ştiut că l-am pierdut şi cine ţi-a spus unde să-l aduci? Că noi abia acum am alertat poliţia!”. Şoferul a întors capul să-i arate bărbatul cel ciudat, dar acesta dispăruse. Privind însă mai bine în spatele fericitei mame, în holul locuinţei, a văzut pe un perete icoana Sfântului Mucenic Mina. “Uite, bărbatul acesta a făcut totul!” – a arătat el cu mâna spre icoană şi a fugit, tremurând din tot corpul.

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top