Ce să citim în săptămâna Paştelui


Pentru că luna care a trecut am sărbătorit Învierea Domnului, am ales să vă vorbesc/scriu despre 2 titluri ce continuă această orientare către "cele sfinte", "către interior", "către Dumnezeu".
Ambele cărţi sunt apărute la Editura Mix şi au un caracter practic, fapt care nu ne miră, dată fiind orientarea editurii către publicarea lucrărilor de spiritualitate practică.
Dacă în cazul cărţii – "Alimentaţia în practica yoga" acest caracter este foarte evident, în cazul celei de a 2-a -"Cartea capitolelor mistice" acest aspect practic este mai estompat.
Să le luăm pe rând, dar să ţinem cont de amândouă în acest demers al nostru de a intra într-o stare de comuniune cât mai profundă cu Dumnezeu, pentru că ele se complementează şi ne sprijină în această strădanie a fiinţei umane de a-şi (re)cunoaşte natura divină şi a reuşi să-şi integreze armonios microcosmosul lăuntric în macrocosmosul exterior.

"Alimentaţia în practica yoga", ar fi putut să se numească foarte bine şi "Alimentaţia în practica spirituală" pentru că în carte, nu este vorba atât despre yoga cât despre principiile pe care ar trebui să le aibă în vedere orice fiinţă umană care doreşte să îşi rafineze simţurile şi trăirile sau care doreşte să aibă un corp fizic puternic, sănătos şi care să-i fie un aliat de nădejde pe calea spirituală pe care se află. Citind cartea veţi descoperi o mare parte din principiile şi informaţiile esenţiale legate de modul în care cantitatea şi tipul alimentelor precum şi felul în care ne hrănim ne influenţează în demersul nostru de a deveni mai buni, mai frumoşi, mai înţelepţi.

Este o adevărată desfătare intelectuală să ne lăsăm surprinşi de autorul cărţii, care reuşeşte să prezinte într-un mod elegant, rafinat şi convingător pericolele consumului de carne, efectele benefice ale alimentaţiei lacto-vegetariene, relaţia între spiritualitate, morală şi consumul de carne, aspectul yin şi yang al alimentelor, aspectul sattvic, rajasic sau tamasic al alimentelor, natura divină a hranei, atitudinea potrivită în timpul preparării alimentelor, despre post, despre regimul Oshawa, despre felul în care putem renunţa să ne mai otrăvim organismul prin consumul de carne şi ce reţete de mâncăruri simple şi savuroase putem folosi pentru a ne păstra sau redobândi sănătatea prin alimentaţie. Închei prezentarea acestei cărţi oferindu-vă reţeta unui aliment delicios, uşor de asimilat de către organism şi foarte hrănitor. Este vorba de dejunul Kollath.

Se pune la înmuiat timp de minim 6 ore făină de grâu integral (o cană de făină în 2 căni de apă). Separat se pune la înmuiat o mână de stafide uscate. După minim 6 ore, se mărunţeşte miezul de la 10 nuci şi se rad 2-3 mere (curăţate de coajă). În final se amestecă nucile mărunţite, merele rase, stafidele înmuiate şi făina înmuiată. Se poate adăuga miere sau pulbere de scorţişoara sau/şi alte fructe yang (căpşuni, zmeură etc.).
Dacă punem seara la înmuiat făina şi stafidele, dimineaţa putem prepara rapid un dejunul foarte hrănitor şi gustos, preparat fără a distruge prin intermediul focului principiile active din alimente. Timp de câteva ore nu vom mai simţi foamea, iar solaritatea noastră va fi mult mărită, devenind capabili să rezistăm mult mai bine la stres.

Acum după ce i-am "dat Cezarului ce-i al Cezarului", să-i dăm şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. Altfel spus, după ce ne-am hrănit corpul fizic cu hrană pură, să ne hrănim şi mintea cu vibraţiile rafinate ale acestei bijuterii care este "Cartea capitolelor mistice".
Cartea cuprinde meditaţii asupra ascensiuni sufletului preluate de la părinţii deşertului şi de la alţi învăţători ai creştinismului timpuriu.
Citind-o veţi descoperi o colecţie de texte preluate din înţelepciunea monastică a creştinismului timpuriu – o picătură din imensul ocean de cunoaştere ezoterică ce continuă să existe şi să fie folosit până astăzi în mănăstirile din Orient. Textele au fost aranjate, aşa cum se proceda în vechile manuale de instrucţiuni creştine, în trei secţiuni distincte: una practică, a doua teoretică şi cea de-a treia gnostică (intitulate cu termenii greceşti corespunzători: Praktikos, Theoretikos şi Gnostikos ). "Frazele" (care în greaca veche însemnau unităţi de gândire sau paragrafe) au fost editate (la fel cum se proceda în vechime) în trei "centurii", adică grupe de cate 100 de aforisme. Fiecare frază poate fi folosită ca reflecţie pentru ziua respectivă. Iniţial, ele trebuiau învăţate pe de rost, la începutul zilei, iar apoi repetate ori de cate ori discipolul avea un moment de răgaz. Aceste momente de hesychia (linişte a sufletului) erau structurate de către călugării de altădată ca pauze între sarcinile simple pe care le aveau de îndeplinit pentru a-şi putea duce viaţa în mijlocul deşertului. De pildă, monotonia împletitului de coşuri (una din ocupaţiile favorite ale celor din mediul monahal) era întreruptă doar de repetarea regulată a rugăciunilor şi de meditaţia asupra "frazei" zilei.
Viaţa modernă este infinit mai solicitantă şi mai aglomerată, dar chiar şi cei mai ocupaţi dintre oameni au momentele lor de hesychia: spre exemplu, atunci când aşteaptă autobuzul sau trenul, ori atunci când conduc maşina, când se plimbă sau pur şi simplu când au o clipă de relaxare. Asemenea momente sunt ideale pentru repetarea mentală a frazei şi pentru meditaţia asupra semnificaţiei ei profunde, asupra manierei în care am experimentat deja până acum sensul ei, asupra felului în care ne-ar putea ilumina ea sufletul, revelându-ne o scânteie din adevărul nostru lăuntric, din preocupările prietenilor noştri sau din misterioasele căi ale lui Dumnezeu.

În final vă ofer şi o frază pe care să o repetaţi şi asupra căreia să meditaţi atunci când doriţi ca pacea sufletească să coboare în sufletul vostru:
"Nu te ruga pentru dorinţele inimii tale,
Căci acestea nu sunt întotdeauna în armonie
Cu planul lui Dumnezeu.
Roagă-te aşa cum ai fost învăţat:
"Facă-se voia Ta prin mine". (Luca 22:42)
Roagă-te întotdeauna în acest fel lui Dumnezeu,
Pentru ca voia Lui să se facă prin tine,
Căci El nu doreşte altceva decât ceea ce este bun şi util
Pentru viaţa ta,
Pe când tu nu eşti întotdeauna conştient de acest lucru."

Evagrios din Pontus

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top