Articolul face referire la cistita cronica care nu se asociaza cu infectie urinara.
Cistita cronica  este o afectiune cronica determinata de inflamatia vezicii urinare, frecvent intalnita la femei, datorita structurii anatomice a aparatului urinar, manifestata prin urmatoarele simptome: disurie (dureri si usturimi la mictiune), polakiurie (mictiuni dese), tenesme vezicale (senzatia imperioasa de a urina), cu sau fara urini hipercrome.
Examenul de urina nu evidentiaza modificari, urocultura este negativa, alte examene paraclinice sunt in limite normale, modificarile organice si malformatiile congenitale la acest nivel fiind excluse, ceea ce demonstreaza ca aceasta afectiune este de cauza psiho-functionala.

Interpretare
Modificarile inflamatorii la nivelul mucoasei vezicii urinare sunt determinate de predominanta Focului in faza acuta a cistitei, iar in faza de cistita cronica, Focului i se adauga perturbarea componentei Apa, cu afectarea mai accentuata a mictiunii.
Din punct de vedere psiho-emotional, aceasta afectiune este determinata de perturbarea relatiilor cu ceilalti, manifestata prin manie si ostilitate.
Tenesmele vezicale (senzatia imperioasa de a urina), apar ca expresie a tendintei subconstiente de a elimina agresiunea din mediul extern.
In conditiile in care tratamentul alopat cu antiinflamatorii, diuretice, s.a., nu confera rezultatele terapeutice scontate, se apeleaza la abordarea holistica a pacientei cu tratamentul prin acupunctura, care va contribui la vindecarea pacientelor suferinde de aceasta afectiune.

Punctele principale folosite sunt cele situate pe Meridianul Rinichiului, Meridianul Vezicii Urinare, Meridianul Vas Conceptie:
SP6 = SANYINJIAO, situat pe membrul inferior, reprezentand reunirea meridianelor Stomac, Splina-Pancreas, Rinichi, cu importanta asupra regiunii pelvine.
R2 = RANGU - punct antispastic.
V23 = SHENSHU ( SHU dorsal Rinichi ) - controleaza functiile rinichilor.
VC6 = QIHAI - cu actiune abdomino-pelvina.

Se folosesc puncte simptomatice, in functie de simptomul predominant :
a) polakiurie:
V28 = PANGGUANGSHU ( SHU dorsal Vezica Urinara ) - controleaza functiile vezicii urinare;
VG4 = MINGMEN - utilizat in tulburari urinare;
F2 = XINGJIAN - cu actiune anticongestiva si antispastica, alaturi de F3 = TAICHONG.
b) disurie:
V60 = KUNLUN;
R6 = ZHAOHAI.
b) tenesme vezicale:
VB41 = ZULINQI;
SP9 = YINLINGQUAN;
VC3 = ZHONGJI (punct de alarma al Vezicii Urinare) - controleaza functiile vezicii urinare.

Efectele terapeutice ce se obtin sunt: reglarea functiilor vezicii urinare si rinichilor, reducerea inflamatiei si reglarea psiho-emotionala a pacientelor prin relaxare, acceptarea propriei fiinte si instalarea atitudinii tolerante fata de cei din jur.

Tratamentului prin acupunctura i se poate asocia un tratament homeopatic adecvat: impotriva durerii datorata inflamatiei - CANTHARIS 5CH, 5 granule, alternand cu MERCURIUS COROSIVUS 5CH, 5 granule si medicamente homeopatice de teren, pentru profilaxia recidivelor - COLIBACILLINUM 15CH si medicamentul tipului sensibil caracteristic pacientei respective.

Tratament fitoterapic asociat, sub forma de infuzie:
- muguri de plop, lemn dulce - plante diuretice cu efect antiinflamator;
- menta - confera armonie in relatiile cu ceilalti, corespunde functiei subtile a aparatului urinar, diuretica prin flavonoide si saponozide;
- musetel - inlatura manifestarile Focului excesiv la nivel emotional,tempereaza trairile impulsive, este antalgic si antispastic;  
- pin - planta cu efect antiseptic si antiinflamator;
- cuisoarele - utile in cistite datorita actiunilor antiinflamatorie, antalgica si antiseptica, s.a.

Gemoterapie asociata: CALLUNA  VULGARIS (iarba neagra) 50 pic. seara, cu efect dezinfectant si diuretic.

In concluzie, aceasta afectiune care se poate croniciza – cistita – se poate trata si vindeca prin acupunctura, asociata sau nu cu medicatie naturista, in conditiile in care prin terapia alopata nu se obtine profilaxia recidivelor.

| Dr. Adina-Loreta Micu | Medic specialist medicina generala | competenta Acupunctura & Homeopatie |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte