Scurtă descriere
Inainte de a defini anemia vom creiona o imagine de ansamblu vis-a-vis de aceasta afectiune.

Respiram! Inspiram, expiram, inspiram... 75% azot, 23% oxigen, 2% alte gaze, intr-un simplu cuvant - aer. Inspiram si... patrundem in intimitatea corpului fizic.
Pentru ca oxigenul inhalat la nivelul plamanilor sa ajunga la toate celulele din organism, el are nevoie de un "caraus" biochimic care, pe calea vaselor de sange, sa realizeze aprovizionarea in timp util cu acest gaz. Totul este corelat (ritmul respiratiei, bataile inimii, viteza de circulatie a sangelui) pentru ca celula sa beneficieze de factorul cel mai necesar vietii - oxigenul. Neobositul "caraus" este hemoglobina, componenta principala a eritrocitului. Pentru ca are o forma ideala, inteligenta am putea spune, eritrocitul (globula rosie sau hematia, cum se mai numeste) patrunde prin capilarele cele mai mici in diametru pentru a lasa grupurilor de celule pretioasa incarcatura.

 
In acest context putem defini anemia ca reducere a numarului de eritrocite (hematii) circulante sub 4 milioane/mm3 sange. Insa, pentru determinarea gradului de anemie mai relevanta este determinarea valorilor hemoglobinei, exprimate in grame la decilitru de sange. Gravitatea manifestarilor anemice se coreleaza cu valorile din ce in ce mai scazute ale hemoglobinei.

Tip anemie Valori ale hemoglobinei [in g/dl sange]
forma usoara intre 8 si 11
forma medie intre 6 si 8
forma severa sub 6


Din tabelul de mai jos putem concluziona ca, valori mai scazute ale hemoglobinei la o persoana de sex feminin sunt mai putin grave decat aceleasi valori la o persoana de sex masculin.

  Valori normale ale hemoglobinei [in g/dl sange]
barbati intre 13 si 17
femei Intre 11si 15



Cauze fizice
Pentru a putea trata anemia este necesar sa intelegem cauzele si mecanismele prin care ea s-a produs. Sunt doua fenomene principale care stau in spatele acestei afectiuni:
- scade numarul de hematii,
- hematia nu are integritate functionala.
De aici lucrurile se diversifica, iar pentru majoritatea dintre noi ar putea parea complicate, asa ca vom vorbi intr-un mod mai putin medical dar, speram, mai de inteles.
Problemele care apar se refera la producerea insuficienta de eritrocite, la sinteza de hemoglobina nefunctionala (incapabila sa transporte oxigenul) sau la ritmul crescut (patologic) de distructie a eritrocitului.
Mai poate apare anemie si in cazul hemoragiilor insemnate cantitativ sau in sangerarile reduse, dar repetate, asa numitele hemoragii oculte.
Cu totii cunoastem ca in anemie se administreaza Fe si vitamine. "Este corect si de ce?" am putea sa ne intrebam, iar un raspuns corect cere unele explicatii.
Pentru a trata anemia este necesar sa inlaturam sau sa compensam cauza care a produs-o si deoarece sunt peste 10 cauze diferite ne putem astepta la cam tot atatea tratamente. Asa si este, anemia se trateaza in corelatie cu "defectul" care apare. Totusi cele mai raspandite forme de anemie care survin la un individ sanatos pana atunci sunt anemii carentiale, in care organismul duce lipsa de Fe ori de vitaminele din grupul B: vitamina B12 si acidul folic. In cazul anemiilor secundare altor afectiuni (hemoragii uterine sau ale tractului digestiv, defecte genetice, cancer, medicamente agresive, afectari majore ale mucoasei gastrice etc.) anemia se trateaza indirect, prin rezolvarea afectiunii de baza.
In continuare vom aborda doua forme de anemie carentiala, diferite prin cauza sau mecanismul de producere, acestea fiind si cele mai raspandite cauze de anemie primara, adica aemii care nu apar secundar altor afectiuni.

Anemia prin carenta de fier
Carenta de fier este consecinta mai multor fenomene:
- un aport alimentar insuficient in care fie nu se folosesc alimente furnizoare de Fe, fie acestea se asociaza cu alimente care contin anumite substante - nitrati, nitriti, oxalati - care aduc Fe in forma sa feroasa neabsorbabila;
- malabsorbtia fierului, ca in cazul aclorhidrei (lipsa de HCl la nivelul stomacului);
- pierderile de fier care depasesc aportul, asa cum am amintit ca se produce in cazul hemoragiilor.
Fe joaca un rol esential in sinteza HEM-ului din hemoglobina, de el depinzand functionalitatea acesteia. HEM-ul este o combinatie intre porfirina (o molecula care fixeaza fierul) si fier, care se leaga mai departe de o proteina, globina, pentru a forma hemoglobina. Daca HEM-ul este insuficient eritrocitul va fi palid si scazut in volum, aceasta anemie purtand numele de anemie hipocroma (hematite fara pigment) si microcitara (hematite mica).
Bolnavul ce prezinta acest tip de anemie are o paloare alba a pielii, capacitate scazuta de efort, dureri de cap, iar in formele avansate intervine suferinta celulara generalizata (prin lipsa de oxigen) manifestata prin: tegumente uscate si aspre, mucoase inflamate cu leziuni, limba rosie; in cele mai severe situatii apar tulburari neurologice. Anemia este acompaniata de astenie si de somnolenta, celula nervoasa fiind foarte sensibila la lipsa de oxigen.

Anemia prin carenta de vitamina B12 sau acid folic
Lipsa acestor vitamine poate fi produsa de aport alimentar insuficient insa, cel mai adesea, ea ascunde tulburari gastrointestinale importante (gastrita atrofica, rezectie gastrica etc.). Reprezentativa pentru acest tip de anemie este anemia Biermer sau anemia pernicioasa, care se declanseaza prin absenta factorului intrinsec Castlle. Acest factor, secretat la nivelul stomacului, favorizeaza absorbtia vitaminei B12 (ciancobalamina), iar secretia lui in cantitate scazuta, asa cum apare in atrofia mucoasei gastrice, sau absenta lui, ca in rezectiile de stomac post ulceroase, poate duce la diminuarea masiva a absorbtiei vitaminei B12.
In cazul acestui tip particular de anemie, la factorii enumerati la inceput se mai adauga proliferarea bacteriana anormala in tubul digestiv, care consuma aceasta vitamina, sau consumarea unor alimente ca malaiul, care nu are in compozitie vitamina B12, un timp mai indelungat si in mod predominant. In trecutul nu foarte indepartat consumul preponderent de turta si de mamaliga in defavoarea painii de grau ducea la instalarea anemiei pernicioase.
Pacientul cu acest tip de anemie va avea o coloratie subicterica a tegumentelor (paloare galbena), manifestari de greata, lipsa poftei de mancare, voma, balonari, limba rosie si dureroasa si uneori chiar ulceratii.

Cauze spirituale
Problematica anemiei poate fi vazuta si din alt punct de vedere, unul subtil, a carui cauza se deduce simbolic din modul in care o persoana ajunge sa se manifeste atunci cand are aceasta boala.
Astfel, daca tinem cont ca pacientul anemic este secatuit de vigoarea trupeasca si are tendinta mai mult sa primeasca decat sa dea, putem intui ca o perioada insemnata de timp el a folosit in mod gresit sanatatea trupului sau, actionand si cumuland in folosul propriu, fara a discerne foarte clar, ca el, ca individ al societatii, are nevoie sa primeasca, dar si sa ofere, pentru a ajunge la prosperitate fizica si la bunastare sufleteasca.
Munca in echipa alaturi de un colectiv bine sudat, dinamismul si punerea in serviciul altora intr-un mod altruist, fara a vedea in spatele actiunilor sale beneficii sau daune proprii, reprezinta modalitati si atitudini de viata capabile sa modifice psihicul persoanei pentru a nu mai fi predispusa la anemie.
Astfel, tratamentul anemiei este sustinut pe mai multe planuri; foarte importanta este atitudinea pacientului fata de afectiunea lui; un rezultat durabil se obtine atunci cand pacientul se transforma interior in sensul eliminarii atitudinilor gresite (teama, complacere, reprimare, timiditate si alte stari de aceeasi natura care stau la baza unei interactiuni anemice cu ceilalti).

Tratament
Ceea ce mancam este de asemenea important pentru a corecta anemia; regimul va fi bogat in proteine, vitamine, minerale, oligoelemente si energizante sau tonice (multe dintre alimentele dulci). Este necesar sa folosim condimente pentru a imbunatati digestia, condimente blande totusi, mai ales in prima etapa (scortisoara, chimion, tarhon, fenicul, cimbru, usturoi, leustean, patrunjel).

CURE
Cu polen: macerat 5-7 ore in iaurt.
Cu laptisor de matca.

AMESTEC DE PLANTE
Compozitie

Coada calului 1,0 p
Urzica 1,0 p
Roinita 1,0 p
Cimbrisor 1,0 p
Paducel 1,0 p


Mod de preparare
Pulbere de plante macinate fin prin tr-o rasnita electrica.
Macerat din 2 linguri pulbere la 1 litru de apa macerate 7-9 ore.
Mod de administrare
Pulbere - o lingurita din amestec de 4 ori / zi, se tine 10-15' sublingual si apoi se inghite cu putina apa.
Macerat - se bea cu inghitituru mici pe parcursul unei zile.

SIROP
De catina macerat la rece.

MACERAT
Compozitie

Urzica frunze 1,0 p
Obligeana rdx. 0,5 p
Papadie 0,5 p


Mod de preparare
Macerat 2 linguri pulbere la 1 litru de apa, lasate la macerat 7-9 ore
Mod de administrare
Se consuma treptat pe parcursul unei zile.

| Dr. Alexandru Vanatoru | Medic medicina generala | Competenta apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte