Am vorbit în numărul anterior al revistei despre semnificaţia, la modul general, a energiior de tip YIN şi YANG. În acest număr vom urmări să vedem cum se manifestă aceste influenţe în planul particular al alimentelor.
De fapt, ceea ce cred că ar fi util de aflat este care sunt alimentele care au o predominanţă energetică de tip YIN şi cum le recunoaştem.
Aceste alimente pot fi identificate fie după compoziţia pe care o au, adică după principiile alimentare pe care le conţin, fie prin acţiunile şi efectele pe care le produc în fiinţă atunci când sunt consumate.
Este evident că un aliment constituit din mai multe substanţe de tip YIN va avea, per ansamblu, o predominanţă energetică YIN, aceste trăsături putând fi identificate, de exemplu, cu ajutorul gustului, al consistenţei etc.
Astfel, alimentele care au în compoziţia lor o combinaţie între o mare cantitate de apă, glucide în cantitate mare (fie ca zaharuri simple - fructoză, glucoză etc. - fie ca zaharuri complexe - cum ar fi amidonul), mucilagii şi alte substanţe asemănătoare ca proprietăţi sunt, evident, alimente cu predominanţă energetică YIN. Un aliment chiar cu gust dulce, dar care are o cantitate mică de apă în compoziţie şi mai are, în plus, multe fibre care dau senzaţia de aspru atunci când îl mâncăm, este un aliment predominat YANG, mai ales dacă la senzaţia gustativă se mai adaugă şi un sentiment de iritant, de pişcător chiar, la nivelul limbii.
Înainte de a trece la enumerarea propriu-zisă a alimentelor, iată o listă cu câteva dintre proprietăţile pe care le au acestea şi pe care, dacă aceste alimente sunt consumate o perioadă de timp suficient de lungă, le transferă şi corpului nostru, transformându-i astfel predominanţa energetică.
Alimentele sau substanţele care dau o senzaţie de rece, care sunt uşoare, umede, moi sau fine la atingere, netede, emoliente şi care produc, prin consumare, o senzaţie de lentoare, de tulbure, dar şi de mobilitate sau de lichefiere a anumitor acumulări tari, sunt alimente cu predominanţă YIN. Calităţile complementare, opuse acestora, sunt cele care definesc alimentele cu predominanţă energetică YANG.
Dar, aşa cum am menţionat în numărul trecut, există grade de predominanţă a acestor energii într-un anumit aliment, aşa cum există în orice obiect sau fenomen. Din această perspectivă, alimentele se pot clasifica în funcţie de cantitatea relativă, mai mare sau mai mică, a acestor energii, în 3 grupe: alimente slab, mediu sau puternic YIN.

Cereale:

  • slab yin – porumb dulce sau zaharat
  • mediu yin – nu  prea sunt exemple
  • puternic yin – cereale germinate, făină albă de grâu, pâinea albă cu drojdie, paste făinoase din făină albă, produse de patiserie

Fructe:

  • slab yin – căpşuni, caise, struguri, coarne, dude, roşcove, scoruşe, soc
  • mediu yin – cireşe, grapefruit, lămâi, pepene galben, prune, vişine, corcoduşe, curmale, kiwi, nectarine, nucă de cocos, smochine
  • puternic yin – pepene verde, pere, pirsici, portocale, ananas, banane, mandarine, mango, papaia

Oleaginoase:

  • slab yin – măsline verzi
  • mediu yin – nucă braziliană, mediteraneană
  • puternic yin – arahide

Legume:

  • slab yin – ardei Capia, ardei gras, lobodă, păstârnac, salată verde, ştevie, frunze de ţelină, untişor
  • mediu yin – gogoşar, sfeclă roşie, sparanghel
  • puternic yin – cartofi, castraveţi, roşii, vinete, avocado, bambus, bame

Leguminoase:

  • slab yin – linte verde, mazăre, bob
  • mediu yin – fasole albă, linte roşie, fasole Lima
  • puternic yin – leguminoase germinate

Produse lactate:

  • slab yin – lapte dulce de vacă, chefir, iaurt, lapte acru, lapte bătut, sana, zer
  • mediu yin – brânză de vacă, caşcaval tare, lapte de oaie, smântână fermentată, lapte şi brânză de bivoliţă, caş dulce, urdă dulce
  • puternic yin – caşcaval moale, lapte pasteurizat, smântână, unt, brânză de burduf, brânză topită

Diverse:

  • slab yin – ciuperci Pleurotus, drojdie, miere, apă (plată sau minerală)
  • mediu yin – argilă, borş, ciuperci albe de cultură, ciuperci comestibile, oţet de mere, halva preparată cu zahăr, ou de raţă, zahăr brun
  • puternic yin – albuş de ou, bomboane, cacao, ciocolată, margarină, zahăr alb, conserve, frişcă, jeleuri, magiun, marmeladă, murături, îngheţată, pastă de muştar, pastă de tomate, rahat, sirop

Uleiuri:

  • slab yin – ulei de şofrănel
  • mediu yin – ulei de nucă de cocos
  • puternic yin – ulei de arahide

Condimente:

  • slab yin – fenicul seminţe, măghiran, şofrănel, măcriş
  • mediu yin – fenicul frunze, roiniţă, vanilie
  • puternic yin – mac

Plante de leac:

  • slab yin – plămânărică, salvie, sulfină, trei fraţi pătaţi, troscot, vâsc, busuiocul cerbilor, caprifoi, ciumărea, gura lupului, pătlagină îngustă, senna, sorbestrea, trandafir, trifoi roşu, ulm, ventrilică, viţă de vie
  • mediu yin – ciuboţica cucului, creţişoară, pătlagină mare, podbal, salcâm, soc, talpa gâştii, urzică moartă, cătuşnică, limba mielului, lipicioasă, năvalnic, nalbă neagră, rocoină, rotunjoară, sparanghel
  • puternic yin – hamei, tătăneasă, tei, valeriană

Plante vitalizante:

  • slab yin – cătină albă, lucernă
  • mediu yin – nalbă mare, colţii babei, lăptucă, zămoşiţă
  • puternic yin – in, lemn dulce, tătăneasă


Aceasta nu este, evident, o listă exhaustivă, dar conţine majoritatea alimentelor cu predominanţă yin (pe cele cu predominanţă energetică yang le veţi afla în numărul viitor). Prin deducţii şi „degustări” în cunoştinţă de cauză, precum şi prin studierea efectelor pe care le produc alte alimente, puteţi descoperi predominanţa energetică şi a altor alimente care nu sunt cuprinse în această enumerare (sau în cea din numărul viitor).
După cum aţi putut observa, marea majoritate a alimentelor „hrănitoare şi săţioase” sunt de natură YIN, acest tip de energie fiind asociat cu Marea Mamă, cu Natura ca dătătoare de viaţă. Dar, printre acestea sunt şi acele produse super rafinate, care numai bune pentru sănătate nu se pot numi.
Toate acestea sunt alimente pe care le mâncăm în fiecare zi, care ne structurează corpul, dar şi mintea. Din păcate, cei mai mulţi dintre noi consumăm numai acest tip de alimente, sau măcar predominant pe acestea şi asta se vede în statisticile asupra bolilor secolului nostru. Obezitatea, diabetul zaharat, gastrita şi ulcerul, dischineziile biliare, durerile de cap, constipaţiile şi unele forme de cancer (în special cancerele cu localizare digestivă, apărute ca urmare a consumului îndelungat de alimente ce conţin aditivi alimentari), sunt boli caracteristice unei alimentaţii incorecte.
De fapt, marea majoritate a bolilor actuale se declanşează ca o consecinţă a unui exces de YIN, pacienţii prezentând, prin prisma polarităţii sus-jos, o predominanţă a energiilor joase în structurile lor fizice şi subtile. Energiile YIN se manifestă printr-o creştere a permeabilităţii şi a maleabilităţii tuturor structurilor, deci şi a sistemului imun. Acesta funcţionează ca un gardian vigilent la poarta organismului (a se citi toate porţile organismului, digestivă, respiratorie, cutanată, dar şi psihică), prin această funcţie având clar o predominanţă masculină, YANG.
O alimentaţie predominat YIN poate „adormi” acest gardian, care va avea, astfel, multe „scăpări”, micii intruşi (bacterii, virusuri, toxice alimentare, dar şi sisteme de credinţe false şi de idei deplasate), făcându-şi de cap după vorba proverbului: „Când pisica nu-i acasă, şoarecii joacă pe masă”.
Se poate observa astfel cum o alimentaţie predominat YIN poate duce nu neapărat la boală, dar la crearea premiselor de apariţie a diferitelor manifestări anormale la nivelul organismului. De la permisivitatea unui psihic căruia îi lipseşte puterea de a discerne, fiind astfel foarte uşor afectat de tendinţele mediului ambiant şi trecând frecvent de la extaz la deprimare şi invers, până la vigilenţa alterată a unui sistem imun bombardat şi depăşit de lupta cu produsele „civilizaţiei moderne”, totul este o manifestare a dezechilibrului YIN-YANG prin exces de YIN.
Desigur, există şi situaţii în care este necesară administrarea unei terapii de tonifiere, de creştere chiar a corpului fizic, cum ar fi în cazurile de slăbiciune corporală exagerată, în convalescenţă, în stări de agitaţie exagerată, sau cazuri particulare ca insolaţiile, când este benefică administrarea unor remedii şi a unor alimente YIN. Dar, aşa cum o casă nu se poate construi fără a suda bine elementele între ele prin armături rezistente, tot astfel, a consuma numai alimente „confortabile” prin gustul şi uşurinţa preparării, va duce la acumularea unei mari mase de ţesut, dar pe care cu greu o vom putea mobiliza spre a realiza ceva, inclusiv spre a-şi realiza propriile funcţii.
În concluzie, nu lăsaţi confortul papilelor să aleagă în contul sănătăţii dumneavoastră. Uneori poate fi de dorit o mâncare cu gust mai puţin savuros, dar care aduce revigorarea necesară, asemenea unui duş binevenit.

| Dr. Gabriela Mihalache | Medic alergologie si imunologie clinică |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte