Motto: ”Au innebunit salcâmii
De atâta primăvară,
Umblă despuiaţi prin ceruri,
Cu tot sufletul-n afară.”

Haideţi să învăţăm împreună să spunem “ADIO” asteniei de primăvară!
În primul rând, să luăm pulsul naturii. Să ieşim afară să zâmbim Soarelui în haine colorate, debordând de bucurie, cu un zâmbet larg, cu privirea îndreptată către copăceii înfloriţi, în larma păsărelelor…
Atenţie – bucuria este contaminantă!
Gata cu “hibernarea”! Gata cu sedentarismul, cu interminabilele seriale TV, cu mâncărurile grele! E timpul să intervină o schimbare şi să ne permitem un nou început. Atitudinea contează!
Plimbările în aer curat sunt benefice. Soarele ajută la sinteza vitaminei D, de care am fost privaţi atâta timp în cursul iernii. Vitamina D favorizează absorbţia intestinală a calciului, element esenţial bunei funcţionări a sistemului endocrin, a echilibrului sistemului nervos, prevenind aparitia derpesiei psihice, dar şi a multor alte procese metabolice de la nivelul întregului organism.

Astenia de primăvară ne indică faptul că venim din timpul iernii cu o carenţă de vitamine şi minerale. Aşadar, alimentaţia vizează acoperirea acestor necesităţi ale organismului. Iată câteva exemple de alimente care ne ajută să spunem un “NU” hotărât asteniei:

  • consumul de fructe şi legume crude, în special morcovi, varză albă, ţelină, spanac, sfeclă roşie, praz, urzici, salată verde, pătrunjel, mărar, ceapă verde, usturoi verde. Este bine să mâncăm de cel puţin 2 ori pe zi salate bogate în legumele menţionate.
  • fructe crude: mere, coacăze roşii şi negre, portocale, fructe de sezon.
  • cereale integrale: germeni de grâu, ovăz, secară sau hrişcă pe care să le consumăm la micul dejun ca terciuri (cel mai indicat). Persoanelor slabe li se indică în special fulgii de grâu şi ovăz, iar celor supraponderale, fulgii de secară, porumb şi hrişcă.
  • oleaginoase: nuci, migdale, arahide, fistic, acestea fiind foarte eficiente penru cei cu astenie.

Vă propun un amestec extrem de energizant: miez de nucă măcinat, nucă de cocos, fulgi de cereale, seminţe de susan, foarte puţină zeamă de lamâie, amestecate cu miere, după gust. Se ia câte o linguriţă de amestec cu cel putin 30 minute înaintea meselor principale.

Cura cu polen
Polenul are o compoziţie bogată în aminoacizi esenţiali (aminoacizi pe care corpul nu îi poate sintetiza singur), glucide şi vitamine (B1, B2, B6, B8, B12, PP, C). Această cură retrezeşte dorinţa de a trăi, înlăturând oboseala ”ca prin minune”. De asemenea, reglează tranzitul intestinal, îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi memorare, produce un sentiment de satisfacţie şi de încredere în forţele proprii. Polenul trebuie ţinut în borcane de sticlă etanşe, la loc uscat. Administrarea polenului e bine să se facă dimineaţa, pe stomacul gol, cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă. Se va ţine cît mai mult în gură până se dizolvă complet. Doza la adulţi este de aproximativ o lingură cu vârf (20grame).
Cura cu lăptişor de matcă
Bogat în aminoacizi, dextroză, zaharoză, fosfor, enzime, vitamine (B2, B6, PP, acid pantotenic), este cel mai concentrat aliment-medicament al stupului, fiind un bun vitalizant, tonic nervin, anxiolitic, cu efecte puternic reîntineritoare şi antianemice. Doza zilnică este de 2 mg/zi (se conserva cel mai bine în miere lichidă).
Cură de tonifiere şi dezintoxicare
Şi, pentru că specifică primăverii este culoarea verde, putem apela la o cură de tonifiere şi purificare cu plante verzi, adevarate comori ce ne feresc de boli, îmbătrânire, substanţe chimice nocive, îmbogăţindu-ne cu minerale, vitamine, antioxidanţi. Putem folosi frunze de pătrunjel, tulpini tinere de urzică, tije de păpădie, mlădiţe verzi (maxim 8 centimetri înălţime) de grâu sau ovăz. Tăiem mărunt o cană de frunze sau tije pe care le punem într-un pahar cu apă plată, lăsând acoperit acest macerat timp de 6 ore, la temperatura camerei. Filtrăm extractul printr-un tifon şi îl consumăm imediat. Se va bea cu cel puţin 30 minute înaintea meselor.
Cura dureaza 12 zile. Se vor creşte progresiv dozele de macerat, astfel: în ziua întâi - 50ml, ziua a doua - 100ml în 2 prize, dimineaţa şi la prânz, ziua a treia -150 ml, dimineaţă, la prânz şi seara. Se va creşte progresiv cu câte 50ml, repartizându-se înaintea celor 3 mese principale. Astfel, în ziua 12 se bea câte un pahar de macerat înaintea fiecărei mese. Dacă apare o accelerare a tranzitului intestinal, nu trebuie să se speriem. Doar dacă diareea este severă, se vor lua doze mai mici şi eventual se pot adăuga ceaiuri astringente.
Această cură are ca şi contraindicaţii colita de fermentaţie şi diareea acută.

Aşadar natura ne oferă o bogăţie de remedii. Contează să ne mobilizăm şi să apelăm cu încredere la ele!
Succes!!!

| Dr. Anca Barbulescu | Medic diabet zaharat, boli metabolice si de nutritie |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte